Thursday, May 18, 2023

Tänk som Lars Wingefors



Har fått några frågor från mina läsare/följare angående Embracer om hur jag tänker kring kurskollaps på -16% för ett par dagar sedan och även -5% igår. Ja, vad ska man svara, ungefär som VD Lars Wingefors hade sagt. Aktiekursen går upp och ned beroende på hundratals olika saker. Jag fokuserar på bolaget långsiktigt. Det spelar ingen som helst roll om hur ett kvartal har gått. Tänk 3 eller 5 eller 10 år framåt. Minst. Hela veckan var jag upptagen med jobb och annat och av misstag såg jag kommentarer på Twitter om kollaps. Vem bryr sig? Ingenting har hänt i bolaget. Det säger även ledningen själv:

Ingenting har förändrats i gamingbolaget Embracers bedömning om förhandlingarna rörande de partner- och licensavtal som inte slutförts i enlighet med tidigare prognoser, skriver Embracer i ett mejl till Nyhetsbyrån Direkt under tisdagsmorgonen. Embracers bedömning är fortsatt att dessa kommer slutföras mellan april och juni 2023. Det preliminära justerade rörelseresultatet för 2022/2023 blir 6,35 miljarder kronor, en sänkning från förväntade 8-10 miljarder kronor.

Redan i slutet av mars meddelade dock Embracer att förhandlingarna om partner- och licensavtal inte slutförts som väntat. Hur detta skulle påverka helårsprognosen meddelades inte i mars, men hänvisades till i vinstvarningen på måndagskvällen. Embracers fullständig delårsrapport släpps den 23 maj.

Varför så stor tapp då? Folk på forum skriver om blankare, analytiker behöver justera sina estimat och det låter hemskt att bolaget förväntas göra 30% mindre rörelseresultat. Men är det så? Nej, allting bara förflyttas längre fram. Några avtal som Embracer skulle skriva på drog ut på tiden och vinsterna kommer (inte om) men vinsterna kommer senare istället. Har du tid, sitt still i båten. 


Känns som att jag upprepar samma sak om och om igen. Köp bra bolag och behåll länge. Vad är bra bolag? Det är ett bolag som gör vinst och som har goda framtidsutsikter att göra vinst. Helst ett bolag som har redan visat att dom kan tjäna pengar och om bolaget har temporär nedgång i aktiekursen av någon anledning, köp mer. 

Embracer har visat gång på gång att dom kan köpa upp konkurrenter, utveckla deras spel, koppla ihop spel med film och annat media. Det finns enorm marknad för deras spel framöver, priset har nu höjts till 700 kr per spel och folk köper dom ändå, som galningar. Det har alltid varit 500 kr styck i jämförelse. Dead Island 2 fick riktigt bra mottagande och sålde över 1 miljon enheter inom en vecka, det förväntas att spelet kommer sälja några miljoner till under året. Det kommer 30 liknande spel till kommande åren och runt 200 andra spel under samma tid.

Det finns så mycket att skriva om Embracer att man hade kunnat skriva en bok om det. Dom är stora inom många olika spelbranscher, har hundratals spel under taket, både digitala och fysiska, över 16 000 anställda, verksamma världen runt och jag själv köper deras produkter, varje år. Nyligen kom meddelande att Amazon Games och Embracer kommer skapa ett nytt Lord of The Rings spel. Det finns oerhört mycket bra i Embracer, aktiekursen faller hela tiden, det gäller att rida ut stormen, helst utan ogenomtänkta handlingar och titta på fakta. 

Två Månadslöner

No comments:

Post a Comment