Saturday, August 31, 2024

Branschfördelning för mina aktier



ser aktieportföljen ut i nuläget. Det är 6 olika branscher med mellan 1-4 bolag per bransch. Jag har investerat samma summa i alla och bilden visar hur det ändrats när vissa aktier gick upp och vissa ned. Finans gick upp kraftigt på grund av Investor och Swedbank som jag köpt billigt och gick snabbt upp i aktiekurs. 

Övrigt har gått dåligt på grund av stor innehav i Embracer, men annars ser det bra ut. Skog, mat, industri och fastigheter har klarat sig bra. 

Du kan se hela portföljen mer i detalj i länken. Sedan start upp 121% mot svenska börsen OMXS30GI som gick upp 99% (OMXS30GI är 30 mest omsatta bolag i Sverige inkl. utdelningar). 

Augusti avslutades med -1%, i år ser det dock mycket bättre ut med 8% uppgång. Börsen har oftast mer att ge och jag tror på fortsatt uppgång vid varje räntesänkning. Jag fortsätter öka bara i fonderna för att jag tror det kommer ge mig ännu bättre utveckling på längre sikt. Har USA och Indien som fonder som jag tror mycket på kommande 20-40 åren.

Investor är störst i portföljen och Tesla är den minsta innehavet. Fyra största aktier utgör mer än hälften av hela portföljen och det visar att jag tror mycket på dessa aktier. 

Sedan start 2018 har jag fått över 80 000 kr i utdelningar och nästa år slår jag milstolpe på över 100 000 kr i utdelningar! Framtiden ser ljus ut. Hur har det gått för dig i år?

Två Månadslöner

Friday, August 30, 2024

Vågar man investera alla sina pengar på börsen?



Många säger att det inte är mest ekonomiskt att betala av huslånet. Det stämmer. Det är på ett sätt bra att ha skuld på bostaden. Man får ränteavdraget på 30%, man kan istället för att amortera, lägga allt på börsen som växer fortare än bostadspriserna och som pensionär så får man inte låna längre, så det är bättre att ha ett stort sparande istället för skuldfrihet när man slutar jobba. Hade man betalat av bostaden så är pengarna låsta och enda sättet att få ut dom är att sälja bostaden.

Som 32 åring tänker jag såhär. Betala av huslånet så fort det bara går, då får man mer pengar kvar varje månad. Med dom kan man köpa allt kontant istället för att låna. Då slipper man betala ränta. Bilköp, takbyte, dränering, nytt kök, vad som helst egentligen. Vill man resa så behöver man inte heller låna till det. Man kan även öka sparandet på börsen och sparkontot. 

Jag har varit fattig, bott i en liten tvårummare med två hundar på 50 kvm. Har varit arbetslös samtidigt, har varit även student och haft inget sparande överhuvudtaget. Sedan dess har det gått kanske 10-15 år och nu är det tvärtom. Jag eller rättare sagt vi har det bra just nu. 

Två vanliga jobb, sparandet på börsen, sidoinkomster, om 4 månader ingen skuld på huset, låga csn lån, avbetald bil och mycket annat smått och gott. Vi känner oss nöjda över det vi åstadkommit. Fortsätter det såhär i 15-20 år till så kan vi lätt gå i pension vid 50. Värsta fall några år senare.

Nu när vi inte har huslånet kvar, (bara 4 amorteringar kvar) så känns det annorlunda. Gräset känns bättre under fötterna, sover bättre om nätterna, noll oro kring räntehöjningar, ingen oro om börsen kraschar eller man blir arbetslös. Det känns mycket bättre nu än innan. Inte mest ekonomiskt men mest rätt för oss. 

Jag tänker ibland, om jag hade lagt alla pengar på börsen istället. Tänk om det hade hänt något, som -50% nedgång? Krig i Sverige som sänker börsen? Tar bort svenska kronan och tar in euro istället? Börsen kraschar ibland och mycket. Vill man verkligen chansa och lägga alla sina pengar just på börsen? Vågar man investera alla sina pengar i en och samma korg? Vad tycker du?

Två Månadslöner

Wednesday, August 28, 2024

Hitta den bästa hyresgästen till din bostad



Hur hittade jag en rätt hyresgäst? Det var inte lätt kan jag säga. Det tog mig flera veckor och under tiden har jag haft kontakt med 92 personer. Varför så många? Jag fick fråga om hjälp av vänner och bekanta, jag har sökt via blocket och facebook och alla sökanden var så otroligt olika. 

Vissa personer har inaktiva konton, vissa andra har redan hittat en bostad och har ändå kvar sina profiler att dom söker, vissa svarar inte ens på meddelanden, hur kan man ens vara så otrevlig? Vissa svarar att dom är intresserade och sedan svarar inte längre. Några få tackade nej, några var intresserade, bokade en träff med mig och dagen innan ändrade sig. 

Några blev sjuka, andra tyckte att hyran var för hög, vissa ville ha rejäl sänkning av hyran, andra kunde inte flytta in nu och endast om tre månader vilka tackade jag själv nej till. Många hade betalningssvårigheter med deposition och var skrivna hos kronofogden. Och såklart många fler olika personer med olika ursäkter. 

Av dom nästan hundra personer träffade jag tre stycken och av dom tre var det endast två som hade passat. Varför inte den tredje? Det var otroligt många röda flaggor. Den person ville betala hyran i kontanter, ville ändra på dagen när hyran ska betalas in, när jag ringde och pratade med hen så svarade en annan person, fanns ingen information om hen på hitta.se hemsida och det fanns ingen stabil inkomst.

Den första hyresgästen var otroligt bra. En tjej som ville flytta hemifrån och jobbar i närheten av bostaden. Otroligt artig och väluppfostrad. Allt hon säger och skriver är alltid med hej och vänliga hälsningar, glad och vänlig. Svarar alltid snabbt på mail och kom i tid när vi bokade ett möte. Hade inga som helst krav.

Den andra tjejen var trevlig (som alla borde vara) och ville flytta in om tre månader vilket passade inte mig då jag ville hyra ut snarast möjligt. Det hade gått med lite tidigare inflytt men då skulle lägenheten stå två månader tom och eftersom det kostar mig så ville jag inte vänta för länge. Som ni ser, två goda kandidater från nästan 100 kontakter med olika människor.

Jag valde att gå vidare med tjejen som var otroligt vänlig och jag har en bra magkänsla att det kommer gå väldigt bra. Jag tror till och med att lägenheten blir finare än den redan är när hon flyttar ut. Det hade inte förvånat mig. Äntligen kan jag checka av hyresgästen och glömma lägenheten helt och hållet. Nu ska passiv inkomst ramla in på kontot varje månad. Känns konstigt att köpa en bostad till någon annan.

Två Månadslöner

Monday, August 26, 2024

En lista på alla våra 15 inkomster



Idag kommer jag dela med mig alla våra 15 olika inkomster. Det finns mycket skräp på google som skriver om fotografering, enkätundersökningar och rastning av hundar. Dom betalar nästan ingenting och är inte värda tiden. Här kommer en lista som jag jobbar med varje dag. Det är en lista som helt enkelt fungerar för mig.

1 Blogg reklam, alltså all reklam som syns när man går in på Två Månadslöner hemsida. Ber om ursäkt att reklam finns, men det är därför jag har en blogg, för att tjäna extra pengar. Samtidigt får ni mycket värde från bloggen, så lite reklam skadar ju inte. 2 Blogg samarbeten är alla överenskommelser med externa parter som syns på bloggen då och då. 3 Blogg Affiliate är länkar till externa hemsidor.

Vi har även olika produkter som vi har skapat själva. Bland annat 4 boken Två Månadslöner, 5 kortspelet Fruit Salad och 6 unika Örhängen. Du kan se alla på vår webbshop. Andra produkter vi har som jag kallar övrigt är 7 räkor som vi säljer från vår akvarium och 8 växter från både trädgården och akvarium. I övrigt ingår även 9 hundklipp för våra fyrbenta vänner. Nummer 10 är Popcorn som säljs som smör vid vissa marknader som har en speciell recept som ingen annan har.

Visst är det roligt att följa oss? Vi har massor med olika sidoinkomster! Det ger både inspiration till dig och kanske något som du kan kopiera. Vissa inkomster ger mer än andra, men allt vi gör tycker vi är roligt och ger våra kunder glädje. Hade jag varit arbetslös hade jag kunnat jobba med bara sidoinkomster och få in många tusenlappar varje månad. Vi fortsätter med fem till inkomster!

11 Utdelningar. Att spara på börsen är kul, äger man fonder så ser man värdet på portföljen stiga över tid. Äger man många olika aktier som ger utdelning så får man många tusenlappar på kontot varje år. Något högre risk än fonder, men med många olika innehav i portföljen är risken ungefär samma som att äga en fond.

En ny sidoinkomst är från 12 uthyrning av lägenheten som jag har nyligen köpt! Äntligen kan jag lägga en check på min dröm! Har alltid velat vara en fastighetsägare. Utöver huset jag bor i såklart. Är otroligt glad och stolt över mig själv, oavsett vad vissa andra negativa människor säger.

Jag jobbar även extra på 13 räddningstjänsten. En möjlighet dök upp helt från ingenstans och jag tog det. Nu är jag deltidsbrandman. Nummer 14 och 15 är två månadslöner från våra jobb. Så nu har ni det, en lista på 15 olika inkomster som ingen jag känner har. Det är många inkomster och som vissa säger, många bäckar små, bildar tillsammans en stor å. Har även 5 till olika sidoinkomster i huvudet som jag funderar på varje dag, om det är värt tiden eller inte, men mer om det en annan gång.

Två Månadslöner

Saturday, August 24, 2024

Hur tjänar jag pengar på en BRF, risker och möjligheter



Jag har länge drömt om att investera i en fastighet till. Jag och min fru bor just nu i ett hus och den är snart avbetald så tänkte jag investera i något som ger oss pengar istället. En fastighet som kan också bli bra att äga när man är tidig pensionär. 

Det som passar oss betyder inte att det passar dig, bara så du vet. Många svenskar äger sommarstugor och det har jag kikat på men tyckte inte om avståndet till allt. Ett lägenhetshus är också ett alternativ men är för dyr och kräver för mycket så den är ur bilden helt. Det jag kom fram till slut är att en lägenhet passar oss bäst just nu. Den är skötselfri, mitt i storstad och liten. Det betyder små kostnader ifall något händer. Passar oss perfekt i vårt liv just nu. Jag vill ha så lite extrajobb som möjligt.

Vi åkte på några olika visningar och valde en lägenhet som tillåter uthyrning (en bostadsrättsförening). Man får ansöka om lov varje år och man får godkänd endast ett år i taget men det är okej tyckte jag. Lägenheten såg jättefint ut. Högsta våningen, fin utsikt över Växjö stad, nära centrum, shopping, tågstationen, sjukhuset och universitetet. Det betyder lättare att hyra ut i mina ögon.

bestämde vi att vi köper den. Vi la ett skambud som var långt under alla liknande lägenheter. Det var typ 15% under utgångspris. Mäklaren sa att de kommer aldrig sälja, men vi kan prova.

Några dagar senare fick jag ett sms att dom tar det. Ni kan komma och skriva på kontrakt. Då gjorde vi det. Betalade 10% och sedan fick vi vänta tills säljaren flyttar ut. Nu blev vi fastighetsinvesterare! Drömmen blev verklighet! Under tiden hittade jag en riktigt bra hyresgäst. Stabila inkomster, jobbar i närheten av lägenheten, trevlig, artig och kan flytta in nästan direkt. Helt perfekt. Jag var otroligt nöjd. 


Lägenheten är i stort sett som ny, bara några få år gammal och när säljaren köpte den när den byggdes betalade säljaren ungefär 1,3 miljoner. Sedan sjönk räntor och priset steg mot 1,4 miljoner. Efter ett par år vände hela ekonomin i Sverige och räntorna steg kraftigt tillsammans med hög inflation. Dom ville sälja för 1,2 miljoner ungefär och vi köpte för knappt över 1 miljon. 

Jag fick otroligt bra pris för lägenheten och det är för att det var noll efterfråga. Ingen kom på visningar. Jag var själv på alla jag gick på. Den stora frågan är om man kan tjäna pengar på uthyrningen? Ja. Man kan få några hundralappar efter alla avgifter man betalar varje månad. Det är inte mycket dock. För att öka det måste man få bra ränta från banken eller lägga in större insats än 15% när man köper lägenheten. Då kan man få någon tusenlapp i månaden.

Sedan kan man tjäna mycket pengar när man köper. Inköpspris är otroligt viktigt här och jag sparade ett par hundratusen när jag köpte. Jag kan sälja samma lägenhet om ett år för samma utgångspris som säljaren hade och tjäna över 100 000 kr för ingenting efter skatt och mäklararvode. Jag räknade på det många gånger och i alla scenarier (även om lägenheten står outhyrd) så kommer jag inte förlora pengar på det. Win-win. 

Kommer uppdatera er löpande om hur det går såklart. Många är rädda för att investera i en brf. Hyresgäst är kanske jobbig, något kanske går sönder, samtal mitt i natten och ändring av regler kan påverka uthyrningen eller vinsten. En brf kan gå i konkurs och då sitter man kvar utan lägenhet och med skulder. Styrelsen kanske inte ger lov för uthyrningen. Många risker helt enkelt. Jag tänker att jag provar så får vi se om det är så illa som många tycker. Det är kanske lätta pengar om man köper rätt lägenhet till rätt hyresgäst?

Två Månadslöner

Thursday, August 22, 2024

Top 10 annorlunda filmer om börs, guld och pengar



Jag tycker det är väldigt kul att titta på bra filmer. Det gör nog många av oss, men det är otroligt svårt att hitta något riktigt bra som man inte har redan sett. Senaste månaderna har jag gjort just det, letat efter riktigt bra filmer som handlar om pengar, fastigheter, börs, trading, försäljning och guld. Här är min top 10 listan. OBS: Många av dessa filmer passar inte barn och ungdomar.

Up in the air är en riktigt bra och rolig film. George Clooney (Ryan) och Anna Kendrick (Natalie) är två huvudpersoner som reser tillsammans till olika företag och avskedar folk. Natalie som är nyanställd kom på att man kan avskeda folk online, så slipper man onödiga kostnader för resor men Ryan tycker inte om det. Han älskar att flyga.

The great gatsby är en film om en granne som är otroligt rik. Han (Leonardo DiCaprio) har fester varje helg. Dessa fester är till en tjej som han älskade innan han var skickad till kriget. Han väntar på att hon ska komma, men gör hon det? 

In good company handlar om en medelåldersman som har fått en ny chef som är hälften av hans ålder. Samtidigt sover chefen med hans dotter (Scarlett Johansson). 

Associate handlar om en svart kvinna på Wall Street som ingen tar seriös. Det är ju trots allt mansdominerad värld. För att få det hon vill ha så startar hon (Whoopi Goldberg) ett eget företag och låtsas att det är en man som driver den. När det börjar gå bra så vill alla träffa den hemliga mannen som inte finns. 

Imagine that är en barnfilm med Eddie Murphy som är finansiell rådgivare. Hans dotter lever i sin egen värld med prinsessor som kan ge råd om vad som helst. När han tar reda på det så besöker han hennes värld om och om igen för att göra rätta finansiella beslut. Väldigt roligt och enkel film.

Sisu handlar om en man som hittar guld i lappland och försöker ta den tillbaka till staden. Han har varit i militären tidigare och på vägen tillbaka till staden träffar han tyska soldater som behöver flyttas ur vägen. Mycket blod i filmen.

Fair play är en psykologiskt jobbig film. Den var riktigt bra men i vissa stunder lite jobbig att titta på. Handlar om ett par som jobbar på ett företag som investerar pengar i olika bolag, gör analyser och försöker tjäna så mycket pengar som möjligt. När det dök upp en möjlighet till nästa steg i karriären så fick en av dom chansen. Den andra var glad för dennes skull, men innerst inne blev väldigt arg och avundsjuk. Till slut gick det över gränsen och dom började bråka. 

Infamous handlar om en tjej som ville bli populär på sociala medier. Det blev hon när hon rånade en butik och filmade live hela händelsen. Sedan fortsatte hon.

The company men handlar om tre män som fick sparken och hur det har påverkat deras liv, familjeliv och alla andra i närheten till dom. Rätt bra film, lugn och simpel.

Quicksilver handlar om en trader som har slutat och börjat leverera paket på en cykel istället. När hans kompis behövde lite pengar för att starta eget blev han indragen i trading igen. Dock var det på slutet av filmen. Filmen visar trading i början och slutet, så nästan hela filmen handlar om cyklar istället. Märkligt eller hur? Men den var sevärd och bra film, finns på Youtube.

Två Månadslöner

Tuesday, August 20, 2024

Aktiesplitt i Investor 4:1 Köpa innan eller efter splitten?



Ingen pratar om det än men alla vet vad som kommer ske inom två år. En aktiesplit i Investor. Sist var det året 2021 när bolaget beslutades om en uppdelning av bolagets aktier (s.k. aktiesplit) varigenom varje aktie, oavsett serie, delades upp på fyra aktier av samma serie. Styrelsen beslutade om en split som gick igenom. 

kostade en aktie 600 kr och då fick man istället för 1 aktie, 4 stycken som kostade 150 kr styck. Uppdelningen av bolagets aktier skedde automatiskt via Euroclear Sweden AB och aktieägare behövde inte vidta någon åtgärd.

Idag kostar Investor närmare 300 kr och en uppgång på 33% kommande 12 månaderna är inte omöjligt. Året därpå räknar jag med ungefär 20% i uppgång. Då blir aktiekursen nästan 500 kr. Investor brukar meddela lång innan spliten och jag tror det kommer ske inom 24 månader om aktiekursen fortsätter såhär bra som den gjort senaste åren.

Vem vet, kanske Investor gör en split vid 400 kr, då sker det ännu tidigare än jag tänkt mig. Ska man då köpa innan eller efter splitten? Det spelar ingen som helst roll. Du kommer få fler aktier efter splitten men dom blir mindre värda per styck. Totalsumman du äger blir samma innan som efter splitten.

Många blandar ihop pris och värde. Även personer som har hållit på med aktier i över 10 år ofta räknar fel. Om en aktie kostar 20 kronor betyder inte att det är billigt. Bolagets aktier kan vara övervärderade. Ett exempel är Evolution Gaming, en aktie kostar över 1 000 kr och det är väldigt attraktivt och billigt just nu. Det viktigaste är vad bolaget gör i vinst i förhållande till aktiepris.

Nordic Paper kostade nyligen 60 kr och förväntas göra 6 kr i vinst. Fortnox kostade också 60 kr men förväntas göra lite mer än 1 kr i vinst. Nordic Paper är 6 gånger billigare. Viktigt att komma ihåg angående split är att du får fler aktier, men priset sjunker. Samma gäller utdelning, om det blir 4:1 aktiesplitt i Investor så delas aktien och utdelningen på fyra. Du får 4 gånger fler aktier efter splitt. Totalsumma för dig blir samma. 

En huvudanledning till att Investor gör splitten är att mindre investerare kan köpa in sig och ge fler möjligheten att bli delägare i Investor, det har vd Johan Forssell sagt år 2021. Jag har en känsla att det kommer ske inom rimligt tid igen. Vad tycker du, låter det rimligt? 

Två Månadslöner

Sunday, August 18, 2024

Jag har 9 år kvar att leva



Jag har 9 år kvar att leva. Ja, du läste rätt, jag har 9 år på mig när jag går i pension, sedan är det kaput enligt SCB statistik. Låt mig berätta lite mer fördjupad hur jag menar.

Många tror att vi lever till 100 år. Det gör vi tyvärr inte. Få lyckas nå 100 år. Dom flesta går bort mycket tidigare än så. Halvvägs är inte heller 50 år, det är mycket tidigare än så. Jag är född 1991 och enligt SCB förväntas män ha en livslängd på 75 år. 75 år!!! Det är ju snitt, men ändå. Det kan vara tidigare än så, det kan vara något senare.

Jag är frisk idag, men man vet ju inte hur det blir framöver. Jag vet ju inte om jag fortsätter träna som jag gör idag och om jag äter nyttigt lika många gånger som jag inte gör det. Vi drar en snitt på mig med, för skojs skull. 

Pensionsålder i Sverige för oss som är födda 1991 är 66 år, då kan vi ta ut allmän pension. Vad har jag kvar då? Från 66 år till 75 år är ju bara 9 år kvar! Så ni vill säga att jag ska jobba fram till pension för att leva livet sen? Det blir ju nästan inga år kvar att leva? Tänk om jag blir sjuk eller skadar mig på något sätt, då har jag inte ens 9 år kvar...

Systemet är uppbyggd så att man jobbar så mycket som möjligt och har nästan ingen tid kvar för sig själv längre. "Men om du jobbar 1 år till eller 2 så får du mycket högre pension", säger tanterna på pensionsmyndigheten. Jo, tjena. Jobbar jag några år kvar efter pension så dör jag på arbetsplatsen. Pengarna gör ingen nytta om jag inte finns kvar på jorden.

Därför sparar jag själv till min egen pension som är tänkt vid 50 års åldern. Då har jag i alla fall mer rimlig pension som borde vara närmare 25 år. Om jag klarar mig på den lilla pension man får, så behöver jag spara undan till åren 50 till 66 år. Låt oss säga 16 år behöver jag spara till. Om utgifterna är på ungefär 20 000 kr per månad så är det avrundat 250 000 kr per år för att göra det enkelt. 

Jag behöver alltså 4 000 000 kr för att kunna sluta jobba vid 50 år. Då kan jag plocka ut 20 000 kr per månad i 16 år. Sedan får jag allmän pension och tjänstepension, min fru är också med i alla kalkyler (vi båda kostar 20 000 kr per månad). Hon får också allmän och tjänstepension och låt säga vi klarar oss på den med minskade kostnader. Då behöver vi inte mycket. 

Mina kalkyler visar mig att vi kommer ha närmare 10 miljoner kr om 17 år, då är vi båda 50 år gamla. Vi kommer såklart förvalta pengarna på ett smart sätt så kommer dessa räcka ännu längre. Eller vi går i pension tidigare än 50. Vi får se. Det finns hopp i alla fall att man kan gå i pension tidigare än 66 år.

*Uppdatering


Tydligen tolkade jag SCB statistik lite fel, det är alltså alla män som dog året 1991 som hade en snittålder på 75 år. Det betyder att vissa var äldre och vissa yngre som dog. Det fanns säkert de som var 90 år gamla och de som var 50 år gamla. 

Året 2023 var medellivslängd 81,6 år för män. På 32 år gick medellivslängden upp med ungefär 6 år, lever jag 32 år till så borde jag räkna med 6 år högre medellivslängd om allt rullar på som tidigare. Jag borde alltså leva till 87-88 år.

Går jag i pension vid riktålder som är 69 år, så borde min pension vara i 19 år, vilket låter mer rimligt. Ändå är det få år kvar känner jag. Jag vill njuta av livet och inte arbeta mellan 21 - 69, nästan 50 år. Mitten är ungefär 54 år, då jobbar man i 33 år och har pension i 33 år. Låter mycket bättre eller hur? Det är fortfarande det jag satsar på, pension vid 50, senast 55 år. Ber om ursäkt för feltolkning av statistiken. Tack för era kommentarer som hjälpt mig tolka det rätt!

Två Månadslöner

Friday, August 16, 2024

Embracer och Nibe, blodröda siffror



Igår rapporterade Embracer och idag rapporterade Nibe sina kvartalsrapporter. Embracer har inte varit en bra investering senaste åren, aktien lyste rött igår med -7% ungefär och senaste 5 åren -41%. Jag gillar mycket av det Embracer gör men det syns inte i aktiekursen. Det jag kommer göra är att avvakta till särnotering av Asmodee som tillverkar brädspel. Dom aktierna kommer jag behålla i min aktieportfölj. Resten har jag inte bestämt mig riktigt än. Det finns mycket värde där också.

Enligt rapporten i Embracer så har försäljningen minskat i PC och konsol med -34%. Mobilspel -3% och Brädspel -5%. Underhållning -54%. Av dom 7 933 miljoner som säljs står brädspel för 38%. Det är just det som jag vill behålla i portföljen. Men även här, beror det lite på hur stora skulderna blir och hur höga vinster dom kommer göra. 

Januari - juni brukar vara svagare kvartal för brädspel, juli - september brukar gå mycket bättre och sista kvartalet under året slår Asmodee sina rekord. Det är ju trots allt Jul och vad ska man annars köpa till sina nära och kära än kort och brädspel? Bland dom populäraste är Catan, Ticket to Ride och Splendor.

Jag frågade faktiskt Asmodee om det hade velat ha mitt Fruit Salad i sina hyllor och fick som svar att många spel har liknande mekanik och just mitt spel saknar något mer unikt, annars såg den väldigt bra ut, som design och regler. Känns skönt att höra att en spelutvecklare tycker att mitt spel var bra. Som helhet tycker jag att Embracer rapport är lite rörig att läsa och just detta kvartal var den svag.

Nibe däremot hade svag första kvartal och aktien föll i flera månader. Senaste året föll aktien från över 100 kr till under 50 kr. Idag släpptes en rapport för januari - juni som sa att: "Åtgärdsprogrammet genomförs till följd av stora lagerneddragningar i distributionsleden, fortsatt högt ränteläge och historiskt låg fastighetproduktion – samtidigt väntar vi oss under andra halvåret en successiv förbättring av efterfrågan inom samtliga tre affärsområden."

Försäljning uppgick till 19 529 Mkr (23 479 Mkr) 
Justerad resultat efter skatt uppgick till 257 Mkr (2 597 Mkr)
Vinsten per aktie blev 0,13 kr (1,28 kr)

Av det jag ser i rapporten är att det kommer bli tuff period för Nibe hela året, Tyskland har fortfarande stora lager och bedöms tömma det i slutet av året. Från januari borde det visar den verkliga efterfråga av produkterna. Vinsten är jag väldigt missnöjd med och Nibe borde ha kanske vinstvarnat till och med. 

Sänkt ränta kommer ge byggandet fart igen, konsumenter kommer våga investera i sina hem, halvledarbristen är i stort sett borde eftersom dom produceras nu även i USA och Europa. Under 2025 förväntar sig Nibe vara på bana igen. Betyder det över 2 kr i vinst?

Senaste 12 månaderna är vinsten per aktie 0,77 kr när det borde vara över 2 kr. Jag tror aktien kommer fortsätta gå dåligt 3-6 månader till och kommer vända uppåt och kraftigt under våren 2025. Det negativa i rapporten är att skulderna ökade från 22 till 25 miljarder och i kassan finns knappt 5 miljarder. Det är rejäl skuld och som vi såg i Securitas, Billerud och Embracer är det väldigt negativt att ha stora skulder. Jag håller kvar mina aktier och väntar på nästa år, 2024 är ett förlorat år. Bra läge att köpa på sig i år. Det blir bättre sen.

Två Månadslöner

Wednesday, August 14, 2024

Top 5 bästa ekonomi och finansbloggar



Vad är en bra blogg? Det beror på vem man frågar, men vi alla är nog överens att den ska se hyfsad snyggt ut, det ska vara lättläst utan svåra begrepp och formler. Blogginlägg ska vara korta och tydliga. Blogginlägg ska fånga intresse och uppdateras kontinuerligt. 

Det finns otroligt många bloggar om finans, ekonomi och börs. Vissa av dom är väldigt bra, vissa är okej och vissa är otroligt dåliga. Om ni har bläddrat bland olika bloggar har ni säkert sett det själva. Ibland struntar man att läsa bara på grund av utseendet. Ibland på grund av för mycket text och ibland för att det är otroligt tråkigt skrivet. Till exempel en som skriver återkommande inlägg om att han/hon har köpt Xact Norden Högutdelande. Ingen bryr sig om det. Varför ska det fånga någons intresse?

Den bästa bloggen enligt mig är såklart min egen blogg Två Månadslöner. Anledning är att man kan påverka vad som skrivs, släng en kommentar att du vill ha en analys på bolaget X så får du det inom några dagar. Utöver börs så skriver jag även om privatekonomi, spartips, sidoinkomster och andra investeringar. Det händer otroligt många olika saker och det är alltid spännande att se vad som kommer näst på bloggen.

plats nummer två har vi bloggaren Kronan till miljonen. Han skrev om sin resa, dag för dag om hur han förvaltade några hundra tusen till över 3 miljoner! Nästan extrem sparande i några års tid men nu kan han luta sig tillbaka och låta portföljen växa av sig själv. Att skriva dagliga inlägg på bloggen är också minst lika imponerande.

Tredje plats tar Dividend Story som har många miljoner på kontot och ändå hinner han skriva en blogg, träna och analysera olika bolag. Han har ett mål att erhålla 600 000 kr i utdelningar år 2024. Det är 50 000 kr per månad! En riktig utdelningsinvesterare och dom flesta andra är långt efter. Jag kommer troligtvis aldrig uppnå en liknande summa. Inte ens under min livstid. Han slutade jobba för ett år sedan och är i FIRE.

Plats nummer fyra får bloggaren Petrusko. Han har varit på börsen i över 25 år och skriver ofta om olika fonder, ETF:er och utdelningar. Det finns ofta bra information för nybörjare eller andra som letar efter "den bästa fonden" i en specifik nisch. 

Plats nummer fem får bloggaren En häst är ingen spargris och det är för att hon delar med sig allt hon gör. Man kunde läsa om hur hon behövde byta ett jobb, hur hon startade en hundcenter, hur sparandet går, kostnader kopplade till hästar och lite annat smått och gott. Lite tråkigt att bloggen inte uppdateras oftare, men det finns ett liv utanför bloggen också. 

Jag hoppade över andra bloggare som också gör ett bra jobb, men jag tycker att det saknas något. Det är sällan det fångar ögat. Rubrikerna måste vara bättre, innehållet måste vara mer unik och intressant. Oftast syns inte bloggare någonstans, det är sällan man ser en bloggare som är aktiv på sociala medier. Man väljer såklart sina favoriter bland bloggare men här är mina top 5 bästa bloggare. Du har säkert dina favoriter.

Två Månadslöner

Tuesday, August 13, 2024

Fokuserar på processen hellre än på slutresultatet



Såg en intressant video på Youtube där en person sålde sitt företag och fick flera miljoner för det. Han berättade att han var gladare när han sålde sin första produkt än när han fick banköverföring på flera miljoner. Det låter märkligt men han verkade vara genuin och ärlig. 

Sedan såg jag en annan video där en kille berättade om att han sålde sitt företag och han trodde att målet var nådd. Han blev miljardär men sedan ångrade sig lite för att glädjen försvann rätt så fort. Han var mycket gladare under processens gång, skapa värde för kunderna, kundkontakt och se företaget växa. Efter försäljningen var allt över och han ångrar att han inte stannade till lite mer för att njuta av processen.

Det fick mig att tänka, vad vill jag? Vad blir jag glad av? Vad vill jag uppnå? Jag vill göra andra glada. Jag vill att mina kunder glömmer kriget en stund, börsen som går ned, all negativitet som finns därute och fokuserar sig på sin partner eller familj. Sina barn och barnbarn. 

Familj är det viktigaste vi har, oavsett hur den ser ut. I vissa familjer finns det många barn, i andra bara en partner och i vissa familjer bara vänner. Det jag vill är att hela familjen samlas, öppnar ett paket Fruit Salad och har roligt tillsammans genom att spela kort på bordet, på tåget eller på stranden.

Spelet är väl genomtänkt så att alla runt om är involverade, det går lagom fort mellan varje spelare så ingen sitter och väntar för länge. Finns inte någon text att läsa så det passar bra för yngre och de som ser sämre, till exempel pensionärer. Är någon färgblind så är det inga problem, det finns tydliga siffror. Regelbok finns i förpackningen och är korta och enkla att förstå på både svenska och engelska. Otroligt bra kortspel och enligt några unga spelare är den bättre än världskänd spel - Uno. 

Du kan beställa den via webbshoppen för endast 140 kr inklusive frakt. Samtidigt stöttar du bloggen och gör dina familjemedlemmar glada. Ett kortspel av högsta kvalite som håller länge. Snabb leverans. Stort tack till er alla som beställt!

Två Månadslöner

Sunday, August 11, 2024

Billigast i landet för studenter är i Linköping



Studietiden är för många synonymt med en tid i livet när man får vända på varenda krona. Men det kan faktiskt vara en hyfsat stor skillnad på hur många gånger du får vända på de där kronorna, beroende på var du studerar.

CSN-beloppet är samma, som mest 13 156 kronor i månaden (bidrag 3 988 kr och lån på 9 168 kr), oavsett var i Sverige du studerar och bor, men priserna skiljer sig markant från stad till stad - det visar en ny undersökning som lånesamordnaren Sambla har genomfört.

I undersökningen har man sammanställt sju utgiftsposter och räknat ihop vad den totala månadskostnaden blir i Sveriges tio största studentstäder.

Utgifterna som finns med i undersökningen är månadshyra, månadskort i kollektivtrafiken, genomsnittlig matkasse, lunch på campus, månadskort på gym, medlemskap i studentkår samt priset för öl på studentpub.

Undersökningen visar, föga förvånande, att Stockholm är den dyraste staden med totala utgifter som landar på 9193 kronor. Billigast i landet är Linköping, där det kostar i snitt 7196 kronor.

Växjö/Kalmar sticker ut från mängden när det kommer till en kategori, som är nämligen det billigaste gymkortet av alla studentstäder, 237 kronor per månad. Jag personligen tycker att 237 kr i månaden är dyrt, man kan träna kostnadsfritt hemma, ute i skogen eller göra någon annan aktivitet istället som ger träning på köpet. 

Den absolut största kostnaden är såklart boende, följt av maten. Lyckas man hitta ett billigt boende eller ett rum hos någon, undviker utemat och alkohol så kan man till och med spara pengar varje månad. Bor man ihop med en kompis eller sambo så kan man behålla ännu mer pengar.

Studentlivet är en tuff period och det brukar pågå i några år. Många av oss har gjort det, vissa av oss har gått igenom två utbildningar (det har jag gjort) och jag ångrar inte det. Det är en upplevelse och man lär sig otroligt mycket. Sedan får man ett bra jobb som inte kräver mycket. Man kan komma och gå nästan som man vill och på många arbetsplatser är friheten enorm. 

Mitt tips är att ta lånet även om du inte behöver det. Räntan på studielånet är 1,23 procent år 2024 vilket är otroligt lågt och du kan sätta dom pengarna på sparkontot eller som jag hade gjort, köpt en indexfond. Till exempel Länsförsäkringar Global som växer 7% om året. 9100 kr i månaden kan växa till 360 000 kr på tre år. Lånet hade varit på 330 000 kr. Det är 30 000 kr helt gratis. 

Två Månadslöner

Saturday, August 10, 2024

Jag vill ha deflation, priserna måste gå ned



Inflation fortsätter falla och många är glada. Jag är inte glad. Inflation borde vara 0% i flera år eller till och med negativ så att lönerna ska hänga med alla prisökningar. Priserna borde gå ned tycker jag. Rejält.

En ny bil ska inte kosta över 500 000 kr. Ett hus i en liten by ska inte kosta över 3 miljoner. Den ska inte heller kosta över 5 miljoner i en större stad. En kaffe på stan ska inte kosta 50 kr och inte heller te för 30 kr. Middag för 2? Över 600 kr! Lägger man till en par drinkar och efterrätt så blir det över 1000 kr! För dom pengarna kan man veckohandla.

Ibland står jag i affären och tittar på en en vara, funderar lite och går vidare. Har slutat äta chips till exempel. Runt 30 kr för en påse. Inte värt det. Läsk? Inte värt det heller. Nu köper jag bara det som är nyttigt och ger mig mycket värde för pengarna. Det mesta kostar alldeles för mycket. Tycker synd om alla som levde från månad till månad och nu är det... ännu värre. 

Att inflation sjunker ger mig inte glädje. Det är fortsatt inflation på ett par procent och jag tycker att det är ett par procent för mycket. Priserna måste gå ned. Vi hade hög inflation och i flera år, lönerna har inte hängt med. Vem har tjänat mest i slutändan? Bankerna. När folk handlade allt och ingenting så steg priserna. För att bekämpa det och minska köpkraften så var riksbanken tvungen att höja styrräntan.

passar banker på och höjer räntan. Bilhandlade också. Räntan blir hög och folk betalar ränta istället för att shoppa loss. Då minskar efterfrågan och folk slutar konsumera så mycket. Då stiger inte priserna så fort längre, men dom stiger fortfarande verkar det som. En natt på hotellet kostade 1000 kr, nu är det 1500 kr, minst. I storstäder, minst 2000 kr. Det är inte värt det. Jag hoppas på ännu högre löner framöver. Att få 1-2% är ingenting. Lönerna borde höjas med 3-5% igen. Eller att priserna faller och mycket. 

Jag vill ha deflation. Till skillnad från inflation inträffar deflation numera relativt sällan. Senaste gången då Sverige upplevde deflation var år 2014. Det beror främst på att den naturliga konjunkturcykeln vanligtvis korrigerar sig själv och vänder uppåt innan en lågkonjunktur leder till prissänkningar. 

Huvudsakliga konsekvenser av deflation är att den ekonomiska tillväxten avtar och att landets bruttonationalprodukt (BNP) inte längre ökar i samma takt som tidigare. Deflation innebär att pengarna ökar i värde och att man kan köpa mer för varje krona, men arbetslöshet leder ändå till att hushållens reella köpkraft minskar. Deflation har några nackdelar med sig, men har man ett stabilt jobb så hade det varit bra med lägre priser under några år.

Två Månadslöner

Friday, August 9, 2024

Gör inte som aktieanalytikern



Aktieanalytikern har förlorat en halv miljon på tre dagar. Snälla, ta inte emot tips från honom. Han har överbelånat sin portfölj och när börsen går ned så måste han sälja av sina aktier vid värsta tänkbara tillfälle. Kan börsen gå ned och rejält? Ja, det kommer hända. Varje år sker -10% och många gånger även flera gånger per år. Det händer även -20% vartannat år. 

Vem är han? Det är en kille som sitter i bastun och ger aktietips. Han säger själv att han har inga känslor när det gäller börsen och ändå småskrattar han åt sina misstag och i sällsynta fall, vinster. 

I ett äldre video sa han att han är börsgudens chef. Så mycket självförtroende har han och det ska man acceptera. Dock ser jag att han har mycket känslor kring innehav och aktier. Det är naturligt, när aktier går bra så är man nöjd och när det går dåligt, ja, då försöker man bortförklara sina misstag.

Bland hans innehav så finns det kökstillverkaren Nobia som jag tror går snart i konkurs, men han tror att aktien kommer återhämta sig. Enligt Börsdata så har bolaget minskat försäljningen i flera år i rad, senaste vinsten var 2021, nu är det bara förlust som blir djupare och djupare för varje år som går. Kommer bolaget klara sig? Det tror jag inte, det ser mörkt ut. 

Han köper även Snapchat i USA, en aktie som är -50% i år och sedan start 2017 är det hela -65%. Bolaget tjänar inte ens pengar. Han har även BHG (bygghemma). Aktien var bra endast under pandemin när alla skulle vara hemma och jobba hemifrån. Sedan börsnotering 2018 visar det -66% i utveckling. I mina ögon är alla bolag svaga och gör inte ens vinst.

Aktieanalytikern ser potential i dessa och tror starkt att han kommer tjäna brutalt mycket pengar. Han säger att han använder sunt förnuft och logik, gör han verkligen det? Risken är otroligt hög med det han håller på med. Jag tycker att sannolikheten är större att börsen fortsätter i sidled och bolag han äger fortsätter gå riktigt trögt. Kul att lyssna på honom men mer för underhållnings skull. Inget annat. Gör alltid egen analys och lyssna på andra med en nypa salt. 

Två Månadslöner

Thursday, August 8, 2024

Senaste nyheterna om Vismas börsnotering i Norge



Vismas intäkter uppgick till 699 miljoner euro under Q2, en ökning med 21% jämfört med samma period förra året. EBITDA uppgick till 222 miljoner euro, en ökning med 35% jämfört med samma period föregående år. Det visar skalbarheten i verksamheten under en period av lågkonjunktur. Jag är särskilt nöjd med den starka tillväxten i kundbasen - kunderna har ett enormt långsiktigt värde, så detta positionerar Visma för framtida värdeskapande.

Visma gjorde 9 förvärv under Q2 och utökade därmed sin närvaro till 33 länder. Visma etablerade sig i Italien genom förvärvet av Fiscozen, en SaaS-plattform för skatterådgivning, och första bolaget i Kroatien genom Moj eRačun, en leverantör av e-fakturalösningar. I Frankrike gjorde Visma tredje förvärvet under 2024, MyCompanyFiles, som levererar en plattform för säkert dokument och informationsutbyte för redovisningsbyråer.

Bolaget är mycket fokuserad på 1: Generativ AI, en teknik som redan håller på att förändra hur vi utvecklar mjukvara och skapar mer kundvärde. 2. Hållbarhet. Visma ska vara ledande inom hållbarhet i branschen och sätta upp tydliga mål för att vägleda bolaget, inom områden som sträcker sig från koldioxidutsläpp till andel kvinnligt ledarskap. 3. Samarbete. Visma är det största nätverket av SaaS-företag i Europa, och förmodligen även i Latinamerika. Föreställ dig kraften i 180+ entreprenöriella mjukvaruföretag som delar med sig av bästa praxis och utforskar möjligheter till samarbete på olika marknader och geografier.

Just nu har visma 1,9 miljoner kunder, vilket är nästan 2 miljoner! Det är 18,6% ökning mot förra året. Imponerande siffra. Därför vill jag investera i bolaget, men inte ett ord om börsnotering än så länge. Tanken var att göra en IPO under 2023, sedan var marknadsutsikterna för dåliga. Visma vill fortfarande göra en notering, men högst oklart när.

Visma behöver inte kapital egentligen utan det ska handla om en transaktion där befintliga ägare säljer av sina aktier. Hur värderingen blir är också en stor fråga. Blir det som Fortnox på PE 60 eller blir det mer som ett moget bolag på PE 25? Hur som helst så vill jag äga en del av Visma till rätt pris och jag ser fram emot en notering kommande åren. Om det blir det. 

Alla befintliga ägare är mycket nöjda över utvecklingen och det är tveksamt att det är någon som vill sälja aktier just nu. Vi får se helt enkelt. Det kan dröja några år till.

Två Månadslöner

Wednesday, August 7, 2024

Ahold Delhaize återköper egna aktier varje vecka



Ahold Delhaize står för ungefär 10% av hela min aktieportfölj. Jag älskar mat, jag kan inte förklara varför men branschen känns väldigt trygg. Alla behöver mat, oavsett vad som händer i världen, vilka räntor vi har eller om det är en lågkonjunktur. Branschen växer inte alls som teknik men samtidigt faller inte lika hårt i en nedgång.

Just Ahold har sina butiker i Europa och USA, 7 735 för att vara exakt. Under kvartalet öppnades 19 nya butiker. Bolaget återköper egna aktier varje tisdag och det betyder att det blir färre aktier på marknaden hela tiden. Det ökar vinst per aktie eftersom det finns färre aktier. Senaste åren har det varit ungefär 0,5 euro i vinst per kvartal. Lite över 2 euro per år. Ahold har guidat till liknande vinst även under 2024.

Bolaget har som mål att höja utdelningen varje år, det har dom gjort historiskt och det finns goda marginal att fortsätta med det. Senaste två utbetalningarna låg på 1,1 euro och med 2 euro i vinst per aktie kan bolaget fortsätta höja även framöver. Jag förväntar mig 1,15 euro i utdelning. Direktavkastning (utdelning i förhållande till aktiekursen är på 4%, det är bra). 

Ahold skrev i sin rapport att utdelningen höjs till 0,5 euro (2023: 0.49 euro). Utbetalningen kommer ske den 29 augusti 2024. 

En aktie kostade runt 29 euro innan rapporten, det betyder PE talet är 14,5 om bolaget gör 2 euro i vinst. Jag tror att bolaget har kapacitet att göra 2,2 euro i vinst i år vilket ger PE 13 vilket är rätt bra. Ahold värderas lite lägre än sina konkurrenter och det finns ingen anledning till det. Jag tror på en uppgång i aktiekursen kommande året. Nästa år hoppas jag på ännu högre vinst och ännu högre aktiekurs.

Idag släppte Ahold Delhaize sin rapport för andra kvartalet och aktien stiger närmare +5% vilket är precis vad jag trodde kommer hända. Aktien borde kosta 33 euro och 36 euro nästa år. Jag ser fortfarande 20% uppsida inom 12-18 månader. 

Försäljningen gick upp under första halvåret med 0,8%. Vinsten per aktie blev 1,08 euro. Att leverera 2,2 euro i år borde inte vara svårt. I kassan finns det 6 miljarder euro, bolaget har ett kassaflöde på 2 miljarder och en skuld på 14 miljarder. Det är hanterbar, inget att oroa sig. Jag tyckte rapporten var stark och aktiemarknaden håller med. Finns bara 538 aktieägare på Avanza, dom flesta föredrar Axfood, men Ahold är långt mycket bättre och billigare investering. Man kommer tjäna mycket mer pengar här.

Två Månadslöner

Tuesday, August 6, 2024

Ett starkt första halvår, finns mer pengar att tjäna



Många bolag har rapporterat sina delårsrapporter och jag är väldigt glad att mina utvalda bolag som jag har i aktieportföljen har presterat väl. Axfood har nog varit sämst av alla än så länge. Jag tyckte inte alls om vinsten eller aktievärderingen. Resten har gjort bra ifrån sig. Över förväntan faktiskt. Det finns mer pengar att tjäna i dom. Nu när hela börsen lyser rött är aktierna mer attraktiva, det är inte negativt, det är bra om man ska köpa aktier.

Det märks tydligt att mina få innehav styr utvecklingen av min aktieportfölj. Castellum, Ahold Delhaize, Investor och Nordic Paper avgör det mesta. Om dessa bolag går bra, stiger portföljen kraftigt i värde. Om några av dessa går dåligt, vilket var fallet senaste året så presterar portföljen svagt, men ändå går den upp.

Castellum är billig och med fallande räntor kommer aktiekursen återhämta sig snabbt. Sänkningen i september är nästan ett faktum och med låg inflation blir det snabbt fler sänkningar som gynnar sektor. Ser 20% uppsida inom rimlig tid.

Ahold är billig med tanke på vad konkurrenter värderas till. PE 11 ungefär på nästa års vinst är rätt så lågt. Aktien borde stiger 5-6 euro till inom några kvartal. Ser 20% uppsida.

Investor är svår att värdera eller räkna på, men aktien är som en fond, som stiger 10% om året. Det är bra.

Nordic Paper är okänd guld. Med höga utdelningar, starka vinster och stigande försäljning ser det riktigt bra ut. Aktien borde gå upp till 70 kr inom ett par år. Även här, 20% uppsida. Minst. 

Jag tror att min portfölj kan gå upp 15-20% inom 12-18 månader. Börsen som helhet är inte alls dyr i Sverige och när alla kommer prata om återhämtning, då kommer börsen till all time high igen. Och igen. Och igen. Att tjäna pengar utan att göra något är helt underbart. Pengar föder nya pengar som föder nya pengar. Det är ränta på ränta. Bara luta sig tillbaka och se portföljen växa.

Även Nibe har jag glömt som jag har stor stek i. Aktien föll kraftigt men när rapporten börjar visa finare siffror kommer alla tillbaka. PE 40 är inte omöjligt när alla stjärnor står rätt. Ukraina ska byggas upp, Tyskland ska införa nya regler för pumpar, bygg tar fart igen och så vidare. Det kommer, frågan är inte om, men när. När vinsten blir 2 kr igen så kommer aktien stiga mot 80 kr. Det blir en fin resa för dom som är långsiktiga. Kommer nog dröja några kvartal till.

Två Månadslöner

Sunday, August 4, 2024

Varför går aktier ned under helgen?



En vanlig återkommande fråga på sociala medier är varför tappar portföljen värde under helgen och röda dagar? Det spelar ingen roll om du använder Avanza, Nordnet eller någon annan bank. Det är samma för alla. Portföljen kan även gå upp kraftigt under helgen och här är anledningen varför:

Det vanligaste är att det är en valutaeffekt. Att den amerikanska börsen har stigit rejält och utklassat andra börser har till stor del berott på att de stora teknikjättarna som Nvidia, Amazon och Meta gått som tåget. Men de som under den här tiden haft USA-fonder och amerikanska aktier har också fått en rejäl skjuts av att kronan försvagats rejält gentemot dollarn.

Under min sparkarriär har jag även sett det motsatta. Äger man otroligt många utländska aktier som är kopplade till euro till exempel så kan man se sitt värde gå ned under helgen. Valutan uppdateras dagligen och portföljen kan kraftigt gå ned, trots att börsen inte ens är öppen. 

Oftast tänker man inte på valutaeffekten när man har mindre sparkapital, men efter en tid, när portföljen är större så ser man det tydligt. Eftersom jag har det mesta i svenska aktier så har min portfölj inte hängt med olika index. Kronan har försvagats rejält och med få amerikanska innehav har portföljen gått svagt jämfört med andra som har många amerikanska innehav. 

I framtiden kommer det nog vara det motsatta, att alla som äger amerikanska aktier och fonder få se sina portföljer minska och svenska innehav kommer gå upp. Även valuta går i cykler och oftast brukar jag inte ens tänka på det, vi kan ändå inte påverka valutakursen.

Precis som allt annat i livet går allt upp och ned och med rätt riskspridning så löser sig allt i slutändan ändå. Därför köper jag mer i USA fonden varje månad, för att minska exponeringen mot endast Sverige. 

Man kan se valutaeffekten som risk, men även som möjlighet. Ibland är det även roligt, när till exempel aktiekursen sjunker 1% men det visar plus på kontot ändå. Valuta kan göra mycket för en stor portfölj. 

Om din portfölj inte hängt med i senaste tidens uppgång, tänk inte för mycket på det. Det är ren tur för de som äger stora innehav i USA. Att det skulle gå så bra för stora bolag är över förväntan. I dessa tuffa tider borde aktierna fallit rejält, men de steg istället. Jag tror att det kommer en rejäl fall i amerikanska aktier med -20% eller mer. Dom största aktierna handlas till PE 30 - 70 när mer rimligt är PE 20-30. Det kommer vara och kommer kallas för AI kraschen. 

Två Månadslöner

Friday, August 2, 2024

Snart kommer återhämtning i fastighetssektor



I juli föll tre aktier i min portfölj med -6% var. Det är SCA, Avanza och Evolution. Alla tre är relativt små innehav jämfört med andra. Bäst gick det för Nordic Paper +20%, Embracer +17% och Tesla +12%. 

I år har Nordic Paper presterat bäst. Hela +32% upp! Det är på grund av budrykten och aktien har varit undervärderad länge. När alla börjar prata om det, köpa aktier och sprida info på sociala medier, då ser även fondförvaltare det och börjar investera stora summor som höjer aktiekursen. Nyligen gjorde någon en teknisk analys på aktiekursen och satte köp eftersom det är i stigande trend. Jag sa köp för ett år sedan när kursen var mycket lägre. Trading sysslar jag inte med, jag köper fina bolag och håller länge.

Investor +30% och Ahold Delhaize +15%. Sämst var det Nibe med -32% och Evolution -14%. Som helhet ser det ändå riktigt bra ut i portföljen och jag är väldigt nöjd. Att få +10% i år räcker för mig.

Nu är det augusti, ny månad, nya möjligheter, trots rejäl börsfall igår på -2,4%. Jag tror på att Castellum kommer återhämta sig under månaden, fastigheter är alldeles för billiga just nu (Castellum steg till och med igår +0,3%) och alla vet att sänkta räntor kommer höja fastighetspriserna och vinsterna. Det sker inte över en natt men jag tror starkt på rejäl återhämtning i fastighetsektor.

Har läst en blogg nyligen där en person sålde allt i väntan på en krasch. Det känns inte som att den är påväg kommande månaderna. Det finns många billiga och rimligt värderde aktier. USA kan gå ned något men inte Sverige. Sverige kommer växa och bolagsrapporter ser bra ut. Stigande vinster i dom flesta, bättre försäljning och kostnadskontroller. 

Jag ser inga anledningar till en nedgång på börsen, tvärtom. Det sker en återhämtning just nu. Jag tror att året avslutas med +15% om inte mer i år. Det kan ändras om något negativt inträffar i Sverige eller världen, men som det ser ut nu ska man fortsätta köpa aktier och få fin avkastning i år och höga utdelningar nästa år.

Två Månadslöner