Thursday, December 29, 2022

Hur många kWh förbrukar bergvärmepump?Tydligen visar min statistik på elförbrukning att det är billigt att laga mat, alla vitvaror i köket använder mindre el än våra lampor tillsammans under ett år. Ärligt talat, vi har inte många lampor och alla är LED. Det är inte alls dyrt som många säger, därför än en gång kan jag konstatera att nyhetsrubriker vill bara skrämma folk. Kommentarer på hur man sparar el är ett skämt, jag har sett följande:

Stäng kylskåpet snabbt. Stäng utedörren snabbt för att inte släppa ut varmluft. Duscha snabbare. Sätt locket när du kokar (min favorit såklart), fyll diskmaskinen till max och även tvätt/tork (har folk gjort annorlunda innan?). En kvinna var på nyheter som skrev att hon borstar tänderna varannan dag numera (är det på riktigt?). Jag är överraskad att man kan hitta på såna idiotiska tips och råd. Genom att sänka en grad på innetemperaturen kommer du spara mer än allt ovan nämnt tillsammans. Spara på det som drar mest el under året, inte tvärtom.

Induktionshäll drar 28,7 kWh per år.
Ugnen 0,7 kWh per cykel (255 kWh per år).
Kyl och frys 214 kWh per år
Tvättmaskin 220 kWh per år
Datorer och TV 550 kWh per år
Belysning 500 kWh per år
Golvvärme 1700 kWh per år
Poolpump och uppvärmning 2500 kWh per år
Bergvärme 7000 kWh per år
Laddning av batterier, användning av verktyg samt övrigt 75 kWh per år

Totalt förbrukar vi ungefär 13 000 kWh per år, som ni ser är största kostnaden uppvärmning av huset på 7000 kWh. Som många säger stämmer det, ungefär 70% av all el är uppvärmning av huset samt varmvatten. Har man lagt besparingsfunktion på uppvärmningen och sänkt temperaturen till en behaglig nivå, så kan man inte påverka 70% av elen. Det är en fast användning med andra ord.

Uppvärmning av pool har vi valt att ha och vi tar den kostnaden. Det är inte så dyrt med tanke på hur mycket vi kan använda den. Hela tre månader, dagligen. Brukar kosta inklusive allt under 10 000 kr för hela sommaren. Det är det värt anser vi. Hellre det än att köpa gymkort/simkort för två under perioden. Smidigheten, fester och allt annat sparar oss mycket tid och förbättrar vår livskvalité.

Golvvärme måste vi också ha, annars hade vi haft väldigt kalla golv. Det värmer lite också, inte nödvändigt att ha den på men som sagt, man vill inte leva och snåla så mycket att man sitter hemma och fryser och känner sig obekväm. Lagom är bäst. 11 200 kWh är låsta. Tittar vi på övrigt så måste vi ha allt som är uppskrivet, man ska inte sitta i mörkret med ett levande ljus och man ska kunna använda verktyg, ugn, tv, m.m.

Vad hade jag kunnat göra för att spara på el? Ja, jag hade kunnat spara kanske ett par hundra kilowatt timmar genom att snåla lite till på allt men vi känner att vi ligger redan på gränsen. Mer vill vi inte snåla, det blir obekvämt annars. Nu tittar jag på solceller och försöker räkna på det, om det är något att ha, men med dagens priser... vi får se. Hur sparar du på el? Vad har du gjort för att minska användning?

Två Månadslöner

4 comments:

 1. Intressant uppställning. Hur har du lyckats dela upp det så? (28,7 kWh för induktionshällen låter egendomligt exakt...)

  Bor i lgh med ca 2.000 kWh/år så det är ointressant - lite mer om jag slösar, lite mindre om jag sparar.

  Intressantare är pappas villa som är min FIRE-villa (100 m2 + 100 m2 källare, luftvattenpump, 70-tal) drar ca 9.000 kWh/år för honom. 70% av det till varmvatten och uppvärmning skulle bli 6.300 kWh. Det finns egentligen inget som säger att han gör av med så mycket mer hushållsel än jag förutom det som tillkommer för tvätt och större ytor, så mina 2.000 kWh + 700 kWh i tvätt och mer lyse för större yta verkar rimligt.

  Solpaneler är intressant och det vill jag ha om bara avkastningen är acceptabel. Den stora frågan här är om originaltaket med betongpannor är tillräckligt bra för att lägga solpaneler på. Annars blir det mycket pengar. Nästa år är gröna avdraget 20% på totalpriset mot 15% i år vilket kompenserar något för de högre priserna.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag tog infon från tillverkarens hemsida, där står det standard förbrukning för helåret eller per cykel (1 gångs användning, om det är 30min eller 2 tim beror på utrustning).

   2 000 kWh låter som ingenting.

   9 000 kWh låter rimligt för hans villa. Vi har strax över 10 000 kWh. Vi är dock två.

   Solceller har blivit dyrare och allt beror på om man behöver byta tak eller om man ens har plats på taket. Elpriser avgör om solceller är en bra investering. Faller priset till 1 kr kWh så är det inte lönt att installera solceller.

   Delete
 2. Har du bergvärme så kan du med fördel köra vattenburen golvvärme och då spara mycket på det.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner29 December

   Tyvärr är det för sent för det, när vi renoverade badrummet var det billig el och så tänkte vi, det är liten yta, kommer inte dra så mycket.

   Delete