Monday, December 5, 2022

Oljebolag har hög riskMånga investerar just nu i oljebolag, tydligen tjänar dom bra med pengar när elpriserna är höga och efterfrågan är stark. Det sprids som en löpeld bland investerare och jag har också fått lite olika förslag och aktietips från andra. Vad gör jag då? Jag säger nej tack såklart. Även om aktiekurser stiger varje dag. Är jag dum i huvudet?

Peter Lynch, Warren Buffett, Ray Dalio, i stort sett alla framgångsrika investerare säger att man ska köpa endast det man förstår. Det roliga är att vi som är vuxna är specialister på det vi gör på jobbet, vi är lönekonsulter, ekonomer, läkare, industriarbetare, lärare och ändå köper vi bolag som är helt i annan bransch som vi knappt förstår vad dom sysslar med.

Satsa istället på det du är bra på, är du en läkare, satsa på medicinteknik och aktier inom området, det är vad du är bra på. Du ser vilka kunder som ni har, vilka inköp ni gör, vem är bäst i branschen och så vidare. Varför ska du köpa något på helt motsatt håll som oljebolag?

Oljebolag är en cyklisk bransch, det kan svänga rejält här. Innan köpet behöver man undersöka vilka tillgångar bolaget har, vem är ledningen, historiken, räkna på rimlig pris för aktien, du ska hitta rätta parametrar att titta på när konjunkturcykel vänder så du hinner sälja av delar eller helt sina innehavet. Nu när alla investerar i oljebolag är det troligtvis redan en bubbla och nu är det faktiskt dags att sälja, inte köpa mer.

Det finns många som säger att man ska aldrig investera i cykliska bolag, olja är motsats till ESG och miljötänk samt att det finns en del risker iblandade. Man ska känna till att oljebolag har utbud och efterfråga, är efterfråga låg så sjunker aktien. Det finns stor prisvolatilitet. Det kan ske stora incidenter som gör att både utdelningar kan tas bort och stora skador orsakas. Även lagar och regler kan påverka hela branschen. 

Oljeaktier har mycket osäkerhet, när nya områden köps för att utforska och hitta olja kan det hända att efter stora kostnader hittar man inte något och då är det stora förluster som följd. Olja är brandfarlig och har giftiga ämnen, det krävs stor säkerhet och kunskap att hantera det. Det kan bli en bra investering när man vet vad man gör, men gör vi verkligen det som lärare, ekonomer och lönekonsulter?

Två Månadslöner

7 comments:

 1. Anonymous05 December

  Köpte US oljebolag i aug 2021.
  Devon Energy, Chevron.
  Mina bästa aktieaffärer någonsin.

  Tycker alla aktieaffärer handlar om taijming.
  Även jag är långsiktigt.
  Ägt Holmen I 15 år.

  Känns som om allt med Energy blir het de närmaste åren.Elen blir ej billigare...
  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja, men det är väldigt svårt att lyckas. Jag hoppas du vet vad du gör, som jag nämnt finns stora risker. Tänk om kriget slutar en dag (vilket det kommer göra) och tänk om Ryssland börjar skicka iväg gas igen. Vad kommer hända med kursen?

   Delete
 2. En frisk fläkt som inte bara framför hur mycket pengar dessa bolag tjänar utan även risken.

  ReplyDelete
 3. Du sa nyligen att du var intresserad av mer börspsykologi. Här har du ett praktexempel. Folk ser oljan skjuta i höjden och plötsligt vill alla handla olja, vilket gör att alla handlar när aktierna är dyra. Sen kommer de att hålla kvar i dem och vara fästa i dem och inte tro på nedgången förrän den är ett faktum och sälja med känslan av att känna sig besegrad.

  I min mening utgör oljebolagen faktiskt en av de mer förutsägbara cykliska marknaderna - det kommer sannolikt alltid att behövas, om inte för drivmedel så för många andra saker. Men man ska handla alla råvarubolag då de är som allra minst populära, typ som när oljan var negativ för några år sedan. Sen hade jag ju bara satt mig i väletablerade bolag som typ Exxon, Chevron och BP.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner06 December

   Kloka tankar som vanligt! Tänker ungefär som du gör, därför har jag köpt på mig många aktier inom skogsindustrin senaste månaderna. PE tal på mellan 5-10 gör att risken blir väldigt låg, även om vinsten halveras (vilket jag inte tror på) så blir PE tal ändå låg på mellan 10-20. I bästa fall om jag har rätt och vinsten blir samma, så köper jag billigt varje månad tills det börjar gå upp igen. Lyckas bolagen höja vinsten något så kommer det höga utdelningar och även aktiekurser kommer stiga. Vinster avgör ju hur aktiekursen kommer utvecklas framöver.

   Delete
 4. Anonymous06 December

  Många aktiesparare tänker ej själva.

  De följer någon ute i cyberrymden.
  Total ukända kinesiska bolag som jag ej hört talas om.. 10 000 ägare på Avanza.
  Kanske något att ta upp i din lntresanta blogg ..

  ReplyDelete