Friday, December 2, 2022

Hur hög risk har min aktieportfölj?Dags att gå igenom portföljen lite, som ni ser i bilden så ser den ut ungefär som vanligt fast vissa aktier föll kraftigt under året. Jag har självklart ökat i dom aktier, bland annat Embracer och Castellum. Det syns även tydligt att 4 största aktier står nu för hälften av min portfölj. Är det hög risk? Låt oss titta lite på det.

Axfood äger flera olika matbutiker som Willys, Euro Cash och Hemköp, jag själv handlar där och enligt siffror som Axfood presenterar varje kvartal verkar som att andra föredrar dessa butiker också framför Ica och Coop. Trygg innehav helt enkelt.

Castellum har jag ökat kraftigt under året, 115 kr per aktie kunde man bara drömma om innan covid 2020. När det blev verklighet så ökade jag. Priset var nästan samma som år 2007, alltså aktien föll så pass mycket att 15 år av tillväxt utraderades. Nu handlas aktien på 2015-2018 års nivåer. Jag tycker det är fyndläge, men dom flesta tror tvärtom... Castellum är bland dom bästa fastighetsbolagen i Norden, om aktien inte stiger inom några år så kommer jag nog sälja alla aktier och gå över till fonder, om man inte kan lita på Castellum så ska man inte lita på någon annan bolag heller.

Investor är nog den tråkigaste bolaget i min portfölj, händer knappt någonting där. Borde ses som en Sverige fond helt enkelt med sina hundratals innehav. Inget spännande kommer hellre hända framöver, varken på uppsida eller nedsida. Trygg innehav som i stort sett alla sparare äger, antingen direkt eller via fonder.

Fortnox är jätteliten bolag med 400-ish anställda och ett par kontor i Sverige. Värdering på P/E 100 är också extrem och alla jag pratar om skriker sälj. Det har dom gjort i alla 3-4 år jag ägt bolaget, värdering har alltid varit hög. Varför? Fortnox har varit bästa aktie på börsen mellan 2010-2020. Fortnox håller på att ändra ett sätt vi jobbar med lön, bokföring och andra administrativa uppgifter. Bolaget är enligt mig bäst i Sverige inom branschen. Potentialen är fortsatt enorm och VD sa att dom är i början av sin resa. Jobbar själv inom branschen.

Jag tycker det är en fin portfölj jag skapat, som har presterat bättre än dom flesta fonder och långt mycket bättre än hela Sverige index. Risken är alltså låg. Är själv kund i Axfood, Investor, Embracer, Nibe, Avanza, Swedbank och är kund indirekt i andra aktier jag äger till exempel när jag köper virke på Byggmax eller mjölkpaket på Lidl. 

Två Månadslöner

7 comments:

 1. Självklart är det ett fynd att köpa Castellum nu. Ser man inte det så ska man nog tänka om över att äga aktier överhuvudtaget.
  Castellum kommer garanterat att stå högre inom ett par år.
  Förstår dock inte varför du inte sålde axfood över 300 och placerade dom pengarna i tex Castellum istället? En klockren trade enligt mig. Skulle iaf jag gjort om jag va du. Är inte försent än! Du kan ju köpa tillbaka Axfood senare om du tvunget vill äga dom.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner02 December

   Tack för din kommentar! 😎 Jag räknar ibland på det, hade jag sålt axfood och köpt annat hade jag inte haft pengar kvar att köpa tillbaka axfood sen om den dippar. Jag sitter inte med hög kassa, är oftast full investerad. Det är inte så lätt i praktiken att göra. Sen om jag hade ändå kunnat köpa tillbaka halvår senare billigare hade jag inte tjänat så jättemycket som många tror. För dom tusenlappar jag hade tjänat är inte värt risken, tänk om kursen stiger och jag får aldrig köpa tillbaka den?

   Delete
 2. Tack för en fin uppdatering av din portfölj!

  Det fina med konsten att investera är att vi tänker annorlunda och har olika sätt att komma fram till vad vi är bekväma med att ha våra pengar investerade i. Så länge man har gjort sina efterforskningar och förstår sitt risktagande så vet man även vad man ska göra om någon av ens investeringar inte löper som man förväntar sig. Det viktiga är att inte låta psykologin ta överhanden, varesig åt det ena hållet eller det andra.

  Jag tycker att du har en fin portfölj som säkert har potential att slå marknaden (och säkert mig) över tid. Personligen tycker jag att Fortnox, Embracer och Nibe är bolag med för hög värdering och därmed risk för min smak men så handlar det ju om att man ska skapa en riskanpassad portfölj som passar en också. Jag har säkert bolag i min portfölj som du inte förstår också.

  Vi ska vara lyhörda och lära oss av varandra, då tror jag att vi alla blir bättre :)

  Trevlig helg!
  Dr. Dividend

  ReplyDelete
  Replies
  1. Helt rätt, kloka ord! Det finns säkert massor jag inte förstår mig på i din portfölj :) Det som jag märkt är att just dom 3 aktier stiger mest av alla jag har när börsen stiger. Om vi har 2% uppgång på börsen i OMXS30 och mina bolag följer ungefär samma, så just dom 3 bolag brukar ligga i toppen med +5% istället. Konstigt, jag vet, dyra bolag blir bara dyrare. Dom har alltid vara dyra och troligtvis blir dyra många år framöver.

   Risken finns om dom misslyckas med något eller avviker vinsten kraftigt under en period, då kommer kurserna falla kraftigt. Det kommer att ske, frågan är bara när. Dessa 3 bolag utgör endast 27% av portföljen, så jag har kvar 3/4 i trygga bolag som är lagom värderade idag. Trevlig helg Dr.D!

   Delete
 3. Anonymous02 December

  Får jag rekomendera en valutakorg.

  Du är för mycket patriot och det kostar.
  Fastigheter de producerar ingenting..
  Jag har haft mycket US dollar i korgen senaste året... mycket tur.
  Norska kronan kan dra iväg närmaste tiden.. oljan dra..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det låter som temporära drag. Vad ska du göra när det faller och teknik blir populärt? Eller skogspriset rusar? Vissa branscher kan bli snabbt opopulära. Det har vi sett i banker (penningtvätt), teknik (techfrossa) nu även fastigheter.

   Faktum är att småbolag har bäst tillväxt. Teknik är också populärt när det är lite godare tider. Det kommer snart. Nu är det bankernas år och som du säger dollar, oljan m.m.

   Jag fokuserar på långsiktiga värden, hoppar inte mellan branscher efter det som är populärt, det kan bli dyrt. Många bolag i min portfölj säljer utomlands.

   Delete
  2. Anonymous03 December

   Akelius har köpt Castellum aktier för sina US dollar vinster.
   I svenska kr har räknat har han lika mycket krut kvar.
   Köper nog mer under kommande lågkonjuktur.

   Även jag har tagit rygg och avyttrat en del US aktier.
   Känns som om jag fått Handelsbanken och Stora Enso på rea...

   Delete