Wednesday, December 7, 2022

Börsen är ungefär som väderBörsen kan jämföras med väderprognoser. Analytiker försöker förutspå hur det blir framöver, vilka vinster kommer bolag presentera, vilken utdelning ges ut och hur mycket kommer att säljas. Dom tittar på allt möjligt, nyheter, avancerade analysmetoder, trender, konkurrenter och liknande. 

Helt enkelt ungefär som väderprognos, man kan förutspå någorlunda rätt, helt rätt eller väldigt dåligt. Det bästa är såklart att säga att imorgon blir det lagom kallt, lite blåsigt på sina håll och solen kommer fram vid vissa tillfällen om molnen försvinner. Det kan regna, men det kan bli blötsnö också. 

Därför baserar jag inte mina köpbeslut av vad som står i nyheter eller vad analytikerna tror. Nyheter vill få så många klicks som möjligt och dom tjänar mer pengar på det, därför skrivs det mer negativt, oavsett vad det gäller. Samma gäller i bloggvärlden, när jag skriver att allt kommer lösa sig framöver är det färre som läser, skriver jag en ny börskrasch 2023 och extremt djup lågkonjunktur på väg, ja, då får jag många fler klicks på min länk.

Analytikerna inte vet heller, det har jag sett många gånger om, vissa ger riktkurs på 70 kr på Nibe, vissa på 100 kr. Ännu större skillnad var i Avanza aktien och Embracer aktien. Dom vet helt enkelt inte. Gör egen analys och lyssna skeptiskt på andra. Du ska ifrågasätta saker du hör, varför skriver dom om det? Tjänar dom pengar på det? Vill dom hajpa aktien upp och dumpa sedan?

Precis som väder så blåser det på börsen också, aktier kan båda stiga kraftigt i värde och falla. Det kan bli åska och jättesnabba rörelser på marknaden, flash crash hette den den 2 maj 2022. Det tog sekunder och börsen föll -7% utan anledning sen återhämtade sig lika snabbt. Det kan bli långa tråkiga perioder men det kan också skina sol i flera månader. Börsen är precis som väder, tråkig, kall, lagom och fin. 

Det som är bra ändå är att börsen stiger fler dagar än den faller. Långsiktigt växer bolagen och som helhet går det framåt. Produkter ersätts till bättre, utveckling drivs framåt, saker kräver mindre el och energi, blir snyggare och trender ändras. 

Två Månadslöner

2 comments:

 1. Precis,
  Man skall tänka själv...Ja, och långsiktigt så växer bolagen. Jag tror att media är ute efter sensationsnyheter när det skriver om nedgångar och framtida krascher. Inget att bry sig om. Jag tänker på marknaden som en berg-och-dalbana. Bara de som hoppar av i farten i panik gör sig illa. Sitter man stilla och håller i sig så går det nog bra ska du se.

  Ha en riktigt fin dag! Så kul med så många besökare till din blogg. Tror att det har att göra med de lite mer personliga inläggen :-)

  Ha det gott!
  Anneli

  ReplyDelete
 2. Två Månadslöner07 December

  Tack Anneli, det är få som har lugnet som du har! ❤

  ReplyDelete