Saturday, December 3, 2022

MIPS - Säljer BARA hjälmarMips föll -21,65% på rapportdagen, kan ni fatta det? Du köper ett bolag som du tror på långsiktigt, spenderar kanske 100 000 kr då du tycker om deras produkter, knappt några konkurrenter, alla pratar gott om dom och du själv är glad kund hos. Du gjorde din research helt enkelt. Dagen efter, BAAM! Mindre än 80 000 kr kvar när du loggar in på morgonen.

Börsen är helt otrolig och är väldigt känslostyrd. Det finns tusentals olika investerare, alla har olika tidshorisonter, alla har olika mycket pengar och kan påverka aktiekursen olika mycket. Alla som köper aktier tror och ser saker olika, vissa fokuserar på det som är bra och andra på det som är dåligt. Vissa följer nyheter rakt av.

Bolaget har skapat mycket känslor bland investerare, blev stora diskussioner på Twitter bland annat att bolaget förtjänar det. Hur kan man som en frisk människa investera i hjälmar på P/E 100? Man betalar alltså dyrt gånger 3. Vissa andra skrev att man ska ALDRIG investera i ett bolag som säljer endast 1 produkt (i Mips fall - hjälmar). 

Det fångade mitt intresse, har dom verkligen bara hjälmar? Jag blev nyfiken och undersökte lite. Dom tillverkar hjälmar för cykling, bergsklättring, motorcyklar, hästsport, vintersport och bygg. Fler produkter hittade jag inte och jag tittade igenom flera rapporter och deras hemsida. Dom delade upp hjälmar i 3 olika kategorier, fler produkter finns det alltså inte. På hemsidan hittade jag följande text: "Våra patente­ rade lösningar är baserade på mer än 25 års forsk­ ning i samarbete med..." Varför är det mellanslag mitt i ordet?

Det andra jag såg i rapporter var en kraftig gul färg, vilket känns inte alls proffsigt. Sökfunktionen fungerar inte heller eftersom dom skrev rapporten i Word dokumentet... Facepalm, vem gör det nuförtiden? Under januari - september sålde Mips +11% mer. Vinsten per aktie blev 5,91 kr (6,64 kr året innan för samma period). Bolaget är fortfarande liten med endast 93 anställda. Framtida vinst enligt mina snabba beräkningar borde landa på runt 8 kr både i år och nästa år. Det gånger rimlig (någorlunda hög) PE på 30 ger en rimlig aktiekurs på 240 kr. Aktien handlas nu till över 400 kr.

MIPS skrev att konkurrenter har få kunder, december 2021 stod i rapporten att dom har 143 kunder. Är det många? Jag tycker inte det. Avanza har 1,8 miljoner kunder, Fortnox 450 000 vad jag minns och dom tycker att 143 kunder är många. Sammanfattningsvis är jag glad att jag gjorde lite research, bolaget är något jag inte investerat mina pengar i. Själva idén är bra, story är bra, säkerhet är viktigt, men kan man sälja flera hjälmar till en och samma person? Nej. Köper du 1 så håller den livet ut. Såna bolag vill jag inte investera i. Klart man kan äga 3 hjälmar hemma, men sen? Aldrig mer kund igen?

Två Månadslöner

7 comments:

 1. Anonymous03 December

  "Köper du 1 håller den livet ut."
  Absolut inte sant, en snabb sökning ger svaret "Trafiksäkerhetsorganisationen, NTF rekommenderar ny hjälm vart 10 år förutsatt att den inte utsätts för några stötar medan hjälmtillverkarna tar hänsyn till materialutmattningen och råder därför till ny var tredje till var femte år!"
  Själv använder jag min till daglig cykelpendling och träning. Behöver snart köpa en ny, den jag har är utsliten, svettbandet har lossnat och skalet är kantstött och tråkigt.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous03 December

   “Ok”

   Delete
  2. Det är ungefär som en service på bil, du måste göra varje år. Klart att jag kan hoppa över 1 år och göra service vartannat. Om jag inte kör mycket, vad händer, oljan förändras? Nej, det gör den inte. Filtrar blir smutsiga? Nej, kör man inte är dom som nya. Hjälmar håller väldigt länge. Om du byter var 10e år, hur många kommer du ha under din livstid som aktiv människa? Mellan 30 till 50? 2 alltså. När du är 20 är du fattig och när du är över 50 är det tveksamt att du lever aktiv liv.

   Delete
 2. Det är som Peter Lynch sa i sitt kända framträdande från 1994. "Det är alldeles för många som äger aktier utan att de vet varför de äger dem. Folk är väldigt försiktiga när de köper nytt kylskåp, de plockar fram konsumentrapporter och bäst-i-test, de frågar runt vilken bil de ska köpa, de skaffar en reseguide när de är ute och reser. Men när de sparar så placerar de halva sina livsbesparingar innan solnedgången i något företag de blev tipsade om av nån snubbe på bussen, och sen undrar de varför de förlorar pengar."
  Förstå vad du äger för något och förstå vad du betalar för det. Annars kommer du aldrig veta vad du ska göra när sånt här händer.

  Mips som jag ser det har två problem, precis som du beskriver i ditt välskrivna inlägg idag. För det första så saknar de konkurrenskraftighet, de saknar moat. De har en produkt med ett patenterat system och när det är utkonkurrerat så har bolaget ingenting att komma med förutom lägre priser, det är en stor risk. Dessutom så betalar man idag 45x vinsten för bolaget idag, ca 3 gånger marknadens normala medelvärde på 15-17x. Man måste alltså vara säker på att bolaget tripplar sina vinster på relativt kort tid innan man överhuvudtaget kan tjäna pengar på det när värderingen väl dalar (jämför min senaste analys av Tesla).

  Nej, det här riskerar att vara en ordentlig värdefälla. Man ska inte lita på allt folk säger på bussen ;)

  Trevlig helg!
  Dr. Dividend

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hehe, precis. Det känns som att fondförvaltare sålde massa innehav och hade pengar över som inte visste vart dom ska placera. Mips blir bra tänkte dom.

   Det är enorm skillnad mellan t.ex. NIBE och MIPS. Nibe har framtiden för sig, trender osv, men mips? Vad har dom? Jag tror på bubbla här, ni som köper aktier nu kommer med högsta sannolikhet förlora en massa pengar bara...

   Delete
 3. Anonymous03 December

  Tror ej 2an äger Mips.
  Ser den ej i portföljen.
  Högt p/e tal som du säger.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Inte bara PE, men allt verkar talat mot bolaget. Det räcker som Dr. Dividend skrev en konkurrent som förstör dom flesta nyckeltal här. Dom behöver fler produkter helt enkelt.

   Delete