Monday, December 12, 2022

Hur länge klarar du dig utan jobb?Föreställ dig att du förlorar ditt jobb idag. Din sambo/man/fru/partner också. Ni får helt enkelt ingen lön fr.o.m. imorgon. Arbetsgivaren betalar ut slutlön nästa månad, flex, komp, semester och annat du har samlat på dig genom året. Av någon anledning ingen av er kan jobba, varken hitta annat, eget företag eller sidoinkomster. Du/ni får helt enkelt noll i inkomster. Hur länge klarar du dig på det du äger?

Lägg ihop det du kan förvandla till pengar som hus, lägenhet, sommarstuga, aktier, fonder som du kan sälja, sparkonto, konto, lite prylar hemma kanske och så vidare. Vill du inte flytta räkna inte med husförsäljning då. Fundera på vad du har i utgifter varje månad, hur mycket är det? 15 000 kr? 20 000 kr? 30 000 kr?

Fundera om du/ni betalar A-kassa för att få ersättning. Ett scenario som skulle kunna inträffa är krig, du och din partner är skickade iväg, barnen och djuren är hos mormor och räkningar ska betalas. Varje månad kostar det dig men du kan inte jobba. Hur länge klarar du att betala dom räkningarna? 1 månad? 1 år? 3 år? Ännu mer?

Du tänker kanske, krig, det kommer inte här i lilla Sverige. Okej då, tänk om temperaturen stiger 20 grader, plusgrader i januari och 50 grader under sommaren. Skogsbränder, vattenbrist, pandemier, du/ni kan inte jobba. Hur länge klarar du dig då?

Tänk om internet försvinner eller alla elektroniska prylar förstörs. Alla som jobbar med datorer blir arbetslösa. Inget fungerar, varken tv, internet, radio eller mobiltelefoner. Banken kanske lyckas på något sätt rädda dina pengar och du får kontanter istället, hur länge klarar du dig då?

Vad gör du om kärnvapen används och du tvingas att hjälpa till på något sätt efteråt och inte kan jobba. Hur länge klarar du dig att betala räkningar om du inte får betalt längre? Ny pandemin eller virus som gör att du inte kan jobba? Tänk om det är jättejordbävning? Vulkanutbrott? Island hade vulkanutbrott senast 2014, men även 2011 och 2010 som orsakade stora problem. Det händer saker hela tiden som vi inte kan påverka, så min fråga till dig är, hur länge klarar du dig utan inkomst?

Två Månadslöner

15 comments:

 1. Tack för ett välskrivet inlägg. Det ger verkligen en tankeställare.
  En av anledningarna till att jag investerar primärt i utdelningsbolag även utomlands är för att ha en oberoende passiv ström av inkomst som inte ska vara lika känslig för sådana här saker. Det finns många anledningar till diversifiering om det skulle hända något. Allting är omöjligt innan det händer...
  Det rekommenderas ju att man förutom sina investeringar ska ha en god buffert som bas, gärna att man ska klara sig 3-6 månader i ett sånt scenario som du beskriver. För mig är det viktigt för att inte känna mig ekonomiskt påfrestande. Hur har du själv gjort? :)

  Dr. Dividend

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner12 December

   Låter som en bra plan, att sprida sina investeringar i olika länder är nog klokt. Kanske även ha en passiv inkomst utöver det någonstans, som hyresfastighet, stuga eller online butik.

   Vi har också ett par månadslöner undansatt ifall man behöver laga/byta bil eller oväntad renovering dyker upp. Kan bli tvärtom också, någon bjuder på utomlandsresa, så har man lite krigskassa att använda. Händer det inget och börsenrasar -50% så kan man fylla på där.

   Delete
 2. Vi klarar nog oss max 2-2,5 år på sparkapital om vi bor kvar och snålar in.
  Vid större kriser tror jag flexibilitet är det bästa sättet att klara sig, t.ex. försöka arbeta inom något som riket bedömer nödvändigt för rikets överlevnad, odla egen mat eller flytta till mindre bostad.

  Är det total anarki så är det nog bäst att beväpna sig och bo i bunker/tält.

  /Arbetsplanen

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner13 December

   Låter som att du ligger mycket bättre till än dom flesta andra :)

   Delete
 3. Anonymous13 December

  Om jag säljer av alla aktier idag alltså, (man vill ju inte riskera att de halveras i värde, gulp) så skulle jag med dem och övriga tillgångar klara mig i 17,5 år om jag behåller den nivån på utgifter jag har nu.
  Tack för en bra tankeställare.
  /K

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner13 December

   Låter väldigt länge, har du haft tankar att sälja allt och hyra en lägenhet utomlands t.ex. och sluta jobba?

   Delete
  2. Anonymous13 December

   Har lekt med tanken… 😁

   Delete
 4. Anonymous13 December

  Du har ju missat en av det troligaste, banken fryser dina tillgångar pga att staten inte gillar det du gillar. Som hände i kanada exempelvis.

  Även folk som sitter med aktier osv och känner sig säkra, säg att du har portföljen på avanza och avanza sen säger att du får inte längre tillgång för att det har hänt något fuffens på ditt konto, kom tillbaka om 1-2 år när denna tvisten är löst. Vad gör du då?

  Det är långt ifrån en 0 risk att banken(erna) du har stryper dina pengar och det tar långtid att reda ut varesig du gjort något fel eller inte.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner13 December

   Gillar hur du tänker. Ett exempel kan vara samma som hänt i Ryssland, du lever på utdelningar eller har mycket pengar investerat i fonder och sedan boom, krig, börsen sjunker -90% , alla tillgångar är låsta tillsvidare. Vad gör man då? Tänk om Sverige gör nåt dumt och börsen rasar?

   Vad har du för förslag istället?

   Delete
  2. Anonymous14 December

   Krypto. Bitcoin är en av få saker du faktiskt kan äga och använda oavsett vad andra tycker. Till och med kontanter börjat bli svårare att betala med än btc I Sverige nu förtiden.

   Delete
  3. Vi får helt enkelt se hur framtiden kommer se ut. Jag är väldigt skeptisk till krypto

   Delete
 5. Anonymous13 December

  Har tillgångar för strax över 1,5 års utgifter om inkomsterna helt stryps. Dock har jag akassa som teoretiskt täcker ca 80% av våra utgifter.

  Skydd:
  2 vildmarkstält (1 lätt för barnen)
  4 sovsäckar för temperaturer ner till -25°
  4 sovsäckar för temperaturer ner till 2°
  4 liggunderlag för vinter
  4 liggunderlag för sommar
  4 cellplastunderlag (för att skydda de andra underlagen)

  1 3*2,5 meter tarp
  4 nödfiltar

  Mat
  Fiskespö
  Nödproviant för 10 dagar
  Stormkök med gas för 10 dagars användning.
  Gryta, stekpanna och vattenkanna som klarar öppen låga

  Övrigt
  Fällbar såg, yxa, vattensäkra tändstickor, tvål som är naturvänlig, förbandslåda och lite sånt lullull.. 4 vattenflaskor som klarar kokande vatten.

  Ska bygga på proviant delen och även säkra upp vattenrening/filter i nästa steg.

  Lärt barnen hur läger sätts upp på bra ställen, starta eld på säkert sätt. Att alltid ha säkert vatten tillgängligt och inte slösa med det.

  Finns en del kvar, men på det stora hela klarar vi oss rätt bra vid en större katastrof.

  ReplyDelete
 6. Två Månadslöner14 December

  Detta borde ingå i skolan så att alla är förberedda. Jag kan redan nu höra dom som bor i små hyresrätter som klagar: Jag har inte plats till det, jag har inte råd att köpa, osv.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous14 December

   Vi bor 4 pers (11, 12, 38 och 41 år) i en 3a på 70kvm. Enda fördelen med lägenheten är det extra matförrådet i källaren med dryga 0,7kvm golvyta och 2 hyllor där vi förvarar mycket nödutrustning.

   Delete
  2. Bra gjort! Som sagt andra hade bara klagat :)

   Delete