Friday, December 9, 2022

40 000 kr i utdelningar!Utdelningar var inget jag prioriterade när jag började spara på börsen 2018, jag insåg snabbt att hög utdelning betyder inte direkt att det är ett bra bolag. Jag valde att köpa företag jag känner igen, som jag är kund hos eller säljer produkter som jag tycker om och tror starkt på att i framtiden blir dom ännu bättre. Det har gjort att portföljen klarat sig bättre jämfört med olika index.

Det är såklart roligt att få en liten utdelning då och då, intresset på något sätt blir större för börsen och oftast är det vinstdrivande företag som ger utdelning. Å andra sidan är det oftast mogna bolag som delar ut mycket, vilket betyder att kurstillväxten blir låg. Titta på Swedbank, Securitas, Telia, HM och liknande bolag.

Nu ser vi att när det krisar lite på marknaden och konsumenter köper mindre så är det indragna utdelningar det första företagen gör. Det är en röd flagga, att ekonomin är på väg ner. Vid goda tider betalas utdelningen ut utan frågetecken. Genom åren har jag fyllt på nya innehav i portföljen som inte delar ut alls för att dom bolaget förvaltar pengarna bättre själva. Då har man en fin tillväxt i aktiekursen.

Om bolaget delar ut eller inte bryr jag mig inte längre, det viktigaste för mig att bolaget är välskött, har stark och stabil ledning, tjänar mer och mer pengar för varje år som går och då följer aktiekursen med. Utdelning för mig är bara ett bonus. Två Månadslöner skapades för att få två månadslöner i passiva inkomster varje år och målet kvarstår, men nu inser jag att om jag inte fokuserar på utdelningar, så kommer det krävas mer än 1 miljon kronor i portföljen. USA fonden jag äger delar t.ex. inte ut pengar och det är helt okej för mig.

Portföljen har äntligen kommit upp till en stor summa och då vill jag bevara pengarna, växa dom på ett bra sätt, utan hög risk och att jag ska kunna sova gott om nätterna. Därför kommer jag spara mer i fonder framöver och inte enskilda aktier. Hittills på 5 år har jag fått ihop över 40 000 kr i utdelningar, vilken är helt otroligt vilken pengamaskin det är. Nästa år förväntar jag mig också ungefär 15 000 kr i utdelningar och när Castellum börjar dela ut igen och med nya aktieköp kommer det bli över 20 000 kr i utdelningar år 2024. Det kan bli runt 100 000 kr i utdelningar på 8 år ungefär. Sen går det bara fortare. Ha en fin helg!

Två Månadslöner

7 comments:

 1. Anonymous09 December

  Tack för en intressant synvinkel på aktiesparande.
  Det är många bloggare som fokuserar på sina utdelningar, att det helst ska komma varje månad, jämnt fördelat och helst öka jämfört med året innan. Och visst är det trevligt att se en pott pengar i utdelning på kontot. Då kan jag välja om jag vill återinvestera i samma bolag, köpa fler aktier i ett annat (som kanske har utdelning om några veckor) eller ta ut dem och använda i mitt dagliga liv (eller till något extravagant). Men jag kan ju också välja att köpa fler av den utdelande aktien.
  Säg exempelvis att ett företag kunde välja mellan att ha utdelning på 1 kr/aktie och ingen kursändring eller att kursen ökade med 1 kr. Då blir ju värdet för mig exakt samma.
  Nu är ju inte världen så ideal och vi är alla olika. Vissa vill ha mycket utdelning för då känner de kanske att de har kontroll. Vissa vill inte engagera sig och har endast investmentbolag eller fonder.

  Jag har nog som de flesta, lite blandat fonder/aktier, hög utdelning/hög kursutveckling (eller sjunkande som det senaste året...), gamla klassiska bolag/nåt nytt med hög risk. Och är nöjd med det.

  Spargrisen

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner09 December

   Man ska göra det som är bäst för en själv. Tycker det är lite roligt när folk kallar sig själva för långsiktiga investerare och så fort något händer så säljer dom alla aktier i det innehavet. Många sålde Axfood (på grund av lite högre värdering än vanligt), många sålde allt i Castellum pga pausad utd. Många sålde även Embracer (då det kommer sämre tider i världen) Faktum är att det påverkar alla, inte bara Embracers spel, det blir lika illa för EA, Activision och alla andra spelbolag. Men det kommer upp igen. Kalla inte er själva långsiktiga när ni äger innehavet i 1-2 år för att sedan hoppa på nåt nytt.

   Själv har jag haft i stort sett samma bolag sedan 5 år tillbaka. Några nya la jag till efter 1-2 år, men grunden är kvar sedan start. Jag tror framöver kommer jag lägga till fler bolag eftersom portföljen blir större och jag vill minska risken i enskilda innehav. Ifall allt går åt skogen

   Delete
 2. Tack för ett fint inlägg!
  Totalavkastning tycker jag är det viktigaste måttet i investering. Som du skriver så spelar det ingen roll om avkastningen beror på kurstillväxt, utdelningar eller bådadelar och man bör aldrig köpa eller sälja ett bolag enbart för dess utdelnings skull. I aktier med fin kurstillväxt kan man ju dessutom sälja av delar av sitt innehav över tid för att få samma effekt (speciellt om aktien splittar efter ett tag).
  Med det sagt så är ju utdelningar alltid trevligt och motiverande och de flesta av de bolag som jag intresserar mig av är så pass etablerade att de redan har utdelning eller jag bedömer att de sannolikt kommer få det inom snar framtid. Men det har mer med min riskprofil och bolagens storlek att göra än utdelningen i sig.

  Lite intressant är dock att utdelningar faktiskt utgjort en stor del av totalavkastningen från börsen över tid, upp mot åtminstone 40-55%, så onödiga är de ju inte heller. Jag planerar faktiskt att släppa ett inlägg i min investeringsstrategi-serie under helgen nu som går igenom min syn på utdelningar, så håll ögonen öppna efter det! :D

  Trevlig helg!
  Dr. Dividend

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner09 December

   Missar inte dina inlägg! Du skriver väldigt bra analyser!

   Delete
  2. Tack detsamma! Även om jag inte alltid kommenterar så läser jag alltid vad du skriver :)

   Delete
 3. Anonymous10 December

  Men här kommer det inga bra analyser, hahaha

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kan du ge ett exempel? Jag tycker att jag till och med gjorde bättre än analytikerna många gånger. Ett exempel är Nibes vinst för i år.

   Delete