Monday, December 19, 2022

Förlorade över 300 000 kronor på börsengrund av teknisk strul hos Sparbanken Skåne har en aktiekund förlorat över 300 000 kronor. Det var i juni under förra året som kunden stötte på driftstörningar, som hen menar orsakat stor finansiell skada.

Hen brukar handla med värdepapper genom Sparbanken Skåne, som använder Swedbanks datasystem, och hade räknat med att göra en vinst på 76 000 kronor. Men istället fick kunden ta en förlust på 335 616 kronor, då hen inte kunde lägga ut någon säljorder som tänkt på grund av tekniska problem.

De aktuella störningarna ledde till att orderläggningarna hos banken var stoppade i ungefär 2,5 timme vid ena tillfället och 3,5 timme vid andra tillfället. Det var under denna tid kunden inte kunde lägga ut säljordern.

Kunden hade, enligt anmälan hos ARN, försökt att använda både appen, internetbanken och banksupporten utan framgång, och begärde därför skadestånd i första hand på 461 550,49 kronor, och i andra hand 335 616 kronor, eftersom banken enligt kunden inte kunde tillhandahålla en säker handelsplattform.

ARN håller inte med kunden. Att störningarna haft en sådan omfattning att de ger kunden rätt till ersättning från banken, anser ARN inte är bevisat. Nämnden ser inte heller något annat skäl till att kunden ska få ersättning, och avslår därför kundens krav. Nämnden skriver också att kunden har godkänt villkor, där banken reserverat sig för driftstopp och störningar som kan göra att kunden inte kan lämna order.

Stackars hen. Därför har jag alltid sagt här på bloggen att man ska investera långsiktigt, minst flera år framåt. Tänk dig om om du hamnar i denna sits att du måste sälja av någon anledning och börsen fungerar inte, sedan händer det något som krig eller liknande och tjoofs, saldot gått ner kraftigt i värde. När du investerar med många års horisont så kan du vänta ut stormen och sälja några år senare istället. Som nu i en lågkonjunktur, behöver du pengarna är det dumt att sälja billigt. Vänta ett år eller två tills det vänder, det kommer det göra.

Var försiktigt med dina pengar, sätt inte alla dina pengar och livsbesparingar på ett och samma ställe som börs. Visst låter det bra att få dom växa men tänk dig om det händer något kring banken eller banksystemet. Spara långsiktigt bara pengarna du kan vara utan. Amortera på lån, investera i andra tillgångar, andra länder, utbilda dig, variera lite, lägg inte alla ägg i samma korg, en dag kan du ramla. Osannolikt? Ja, men inte omöjligt.

Två Månadslöner

No comments:

Post a Comment