Saturday, December 10, 2022

Vismas noteringsplaner är nu lagda på isNär Visma i höstas meddelade att vi överväger en börsintroduktion under 2023 gjorde vi också klart att det kommer att bero på marknadsförhållanden, skriver Vismas VD Merete Hverven i ett mejl.

Just nu tror jag att de flesta skulle hålla med om att marknadsvillkoren för en börsnotering inte är särskilt gynnsamma. Därför är detta aktuellt för oss att prioritera nu, skriver hon. 

Visma som köptes från börsen av förvärvsfonden HG Capital redan 2006 har haft planer på börsretur. I höstas signalerade bolaget att det kan ske redan 2023 och att bolaget är väl rustad. HG Capital är ett private equity företag som inriktar sig på förvärv av teknik och tjänstesektorer i Europa och USA. 

Visma kommer på börsen vid ett eller annat tillfälle, men just nu stämmer inte tajmingen, varken för Visma eller våra aktieägare. Vi har klarat oss utmärkt som privatföretag sedan 2006 och det kommer vi fortsätta göra även i framtiden, skriver Merete Hverven.

2021 var ett rekordår för noteringarna på börser i Norden, det har bromsat rejält under 2022 och troligtvis kommer även göra första halvåret in i 2023. Konsumenterna har mindre pengar att röra sig med, vilket kommer synas även i företagsvinster framöver. 

Denna notering har jag väntat på väldigt länge, jag tror att bolaget står starkt, både vinstmässigt och försäljningsmässigt. Framtiden inom branschen ser ljus ut och jag tycker att denna aktie kommer passa fint tillsammans med Fortnox i min aktieportfölj. Mycket beror på värdering, men jag är tveksam att den blir lika hög som Fortnox. Visma är mycket större och borde värderas mycket lägre. 

Det skulle inte förvåna mig heller om Visma noteras 2024 istället, för att marknadsläget just nu är väldigt volatil, osäker och ingen vill betala en hög premie. Ägarna i Visma vill troligtvis sälja så dyrt som möjligt, så enligt mig är Vismas notering kan komma långt in i 2023 eller till och med 2024. 

Två Månadslöner

3 comments:

 1. Anonymous10 December

  Vänta något år...räntan och elpriserna märks ej ännu.

  I Karlstad ute vid gamla flygfälet där byggs det en ny statsdel till 8000 invånarare.
  De nya BRF husen är snart klara.
  Nu är det flera snyft reportage i NWT ... räntan slår stenhårt ifrån två håll ... emot det egna lånet och föreningens..
  Detta kom som en kallduch för köparen.

  Är nog bara början..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Du har helt rätt, men glöm inte att när det börjar märkas och det blir riktigt illa så kommer börsen stiga varje månad, många kommer inte fatta varför. Det är för att börsen tittar 6-12 månader framåt. När det blir som värst är det vändpunkten för börsen.

   Delete
 2. Visma är ju ett spännande företag som även jag blivit exponerad för ett flertal gånger när man sökt jobb och på vissa arbetsplatser. Definitivt ett företag som jag också skulle vilja analysera på sikt.

  Dock är jag väldigt försiktig med att köpa IPOs då jag anser att börsnoteringar är mer av en marknadsföringsploj för aktien än något annat = den handlas ofta orimligt. Ser man över Vismas senaste kvartalsrapport så verkar de ändå vara väletablerade och rimliga som investering :) Jag kommer hålla ögonen öppna!

  ReplyDelete