Wednesday, December 28, 2022

Det är inte billigt på börsen längreFörsta och sista månaden i år när jag har sparat 0 kr på börsen. Varför det, när det är så billigt just nu tänker du? Jag tycker inte det är billigt just nu. Bland mina 14 innehav är ingen av dom som är riktig fynd där man kan köpa massor just nu. Har följt mina bolag noggrant i flera år och följt även aktiekurserna. Jag har även räknat på rimliga priser i alla innehav. Här är vad jag tycker:

Avanza är fortsatt dyr, Axfood är lite dyr, Billerud är rimligt värderad, Castellum med tanke på vad som händer nu i styrelsen och höga räntor som fortsätter bli högre senare är också rimligt värderad idag, Embracer är svår att räkna på och tydligen dom flesta är negativa nu av någon anledning, kanske för att VD gav hintar att särnotera något ben i bolaget. Jag äger mycket redan och avvaktar.

Fortnox är alltid dyr, Investor med 13% rabatt är inget speciellt, jag köper vid 18% eller mer. NIBE är också dyrare än vanligt, få som köper på sådan hög värdering. Nordic Paper saknar historik, svårt att analysera bolaget, men det som vi ser så ser det bra ut, dock med tanke på stigande elpriser, oklar elprisstöd och lite osäkerhet kring räntor, det kan finnas påverkan i efterfrågan även här. Är försiktig på dagens aktiekurs, men köper gärna fler om det dippar till 27 kr. 

SCA är rimligt värderad, Securitas med, vi behöver se bättre resultat från bolaget. Aktiekursen har varit riktigt dåligt ärligt talat, jag börjar ifrågasätta aktien och om jag ska behålla framöver. Min svagaste aktie i portföljen. Swedbank gynnas av höga räntor och borde göra fina vinster. Värdering är ganska hög, potentiell uppsida är inte stor, man får samla bara utdelningar snart. Utan någon tillväxt i kursen. Tesla är alltid dyr och Volvo har stigit kraftigt vilket är konstigt med tanke på lägre efterfråga framöver.

Vad ska man köpa då? Ingenting just nu. Jag har lyckats köpa mycket i dipparna under året och avvaktar kommande veckor eller månader. Det som jag ser fram emot är att köpa Visma, runt 5% av portföljen blir det. Om inga fyndlägen dyker upp i januari får jag börja köpa fonder istället. Tryggare helt enkelt. Som ni vet så lägger vi även extra på amortering just nu, jag vägrar betala 5-6% på huslånet. Elräkningar blir inte heller roliga i januari och februari. Tiden går fort dock och vintern kommer tjoofa förbi snabbare än vi tror.

Två Månadslöner

1 comment:

 1. Jag håller med dig, åtminstone på den svenska marknaden är det mycket som är dyrt just nu.

  I USA kan man fortfarande hitta bra bolag till rimliga priser. Alphabet (Google) handlas exempelvis till historiskt fin värdering nu. Ska Tesla fortsätta så här så kommer de också snart vara nere på köpbara nivåer (jag köpte faktiskt mina första par aktier häromdagen och ska snitta ned mig, det trodde jag aldrig!).

  Annars kan man ju alltid använda Dollar Cost Averaging om man har bolag som man tror mycket starkt på. Köpa när det är dyrt och billigt, lika stor summa varje månad så får man ett snittpris över tid (blir ju lite så med fonder). Men det är klart, då överbetalar man emellanåt också.

  God fortsättning!
  Dr. Dividend

  ReplyDelete