Thursday, December 8, 2022

Händelserik börsvecka, 9 nyheterHändelserik börsvecka närmar sig slutet som tur är. Förutom en tuff arbetsvecka så har det hänt väldigt mycket på börsen också under dessa 3-4 dagar, speciellt bland mina innehav. Som jag nämnt i tidigare inlägg kan det bli perioder utan några som helst nyheter och ibland är det väldigt mycket som händer, låt oss titta på veckans höjdpunkter hittills:

Fortnox gör det möjligt att hantera transaktioner på skattekontot med automatisk bokföring. Det är en viktig steg på vägen mot en helautomatiserad bokföring. Lösning med Skatteverket tar bort flera manuella och tidkrävande moment för Sveriges företagare. Funktionen är såklart kostnadsfri. Tummen upp för Fortnox!

Embracer har blivit godkänd att flytta från First North till Nasdaq Stockholm huvudlista. Första handelsdagen på stora listan beräknas ske den 22 december. En tidig julklapp? Som aktieägare behöver man inte göra någonting. Det kommer ge en kvalitetsstämpel, ökad visibilitet i världen, aktien blir mer attraktiv som betalningsmedel till framtida förvärv, fler institutionella investerare kommer kunna köpa aktien och som Embracer nämnt tidigare, Embracer kommer kunna återköpa egna aktier och just nu är det billigt. Tummen upp!

Volvo Lastvagnar tar en order från Australien på 36 eldrivna lastbilar, det är största order hittills för Volvo på ellastbilar från Australien. Lastbilarna planeras rulla redan första kvartalet 2023. Volvo är enda globala lastbilstillverkaren som har en komplett utbud av elektriska lastbilar i serieproduktion (In your face Scania (Traton)!). Det är tydligt att fler och fler transportföretag i världen går över till elektriska fordon.

Nordic Paper IR och Strategichef har tryckt på köpknappen och köpt igår 4 000 aktier i pappersbruksbolaget. Köpet gjordes för 31 kr per aktie för 124 000 kr. Jag är utan tvekan säker på att Nordic Paper blir bästa utdelningsaktie i min portfölj under 2023. Min analys som jag gjorde på Nordic Paper för två månader sedan hittar du i länken. När insynspersoner köper är det ett positiv signal för marknaden. Aktien steg +3,55% när OMXS30 låg på -1,08%.

Securitas tvingats betala 5 miljarder kronor i skadestånd efter en olycka i Miami förra året där 98 personer miste sina liv. Securitas har varken informerat marknaden eller allmänheten om detta eftersom bolagets försäkring täcker kostnaden. En byggnad har kollapsat p.g.a. dålig armerat betong i källarvåning. Orsaken till skadeståndet är att Securitasvakt inte tryckt på larmknappen som hade uppmärksammat boende på faran. Vakten ringde 911 ungefär 10 min innan raset. 

Tesla har gjort entré på den thailändska marknaden. Readly har rusat runt +50% på nyheten att Bonnier News lämnat ett bud på 12 kr per aktie. Clas Ohlson vinst långt under förväntan. Första halvåret stänges 6 butiker och nu planerar bolaget säga upp 85 heltidstjänster på kontoren. Lohilo lanserar sin glass i 640 danska dagligvarubutiker fr.o.m. mitten av januari. Som ni ser mycket som händer just nu.

Två Månadslöner

No comments:

Post a Comment