Friday, December 16, 2022

Indiens Nifty50 är vinnare när företag flyr KinaVad är Nifty 50 och varför är det så viktigt att känna till det? Det är ett index i Indien som följer utvecklingen av 50 viktigaste börsnoterade bolag (bild ovan visar fördelningen mellan branscher). Marknaden heter NSE (National Stock Exchange) och med andra ord är det ungefär som OMXS30 i Sverige. Fortsätter du läsa vidare kommer du inse hur viktigt det faktiskt är.

Varför ska man ens prata om Indien och varför är det viktigt att börja titta på potentiell investering där? Fler och fler pratar om Indien, min bloggkollega Louise var på föreläsning och just Indien nämndes som enda stället framöver (några år) som kan ge positiv avkastning, annars såg det mörkt ut i dom flesta länderna.

Jag själv har en ny kompis som är just från Indien och har nyligen flyttat till Sverige. Han berättade att han har sparat på indisk börs i över 5 år och tycker att det finns mycket uppsida kvar. När jag googlade såg jag att börsen är på all time high, hur kan det fortsätta stiga framöver frågade jag såklart och varför? Han berättade något jag inte hade en aning om.

Indien är näst störst i världen folkmässigt. Dom ligger bara en liten bit efter Kinas befolkning. Den stora massan är fortfarande fattiga och han berättade att här i Sverige drömmer folk att vara miljömedvetna, åka mer cykel och ha frisk luft samt mer egen tid från jobbet. I Indien är det tvärtom, folk har cyklar, men dom flesta drömmer om att köpa sin första bil, börja resa, flyga, handla elektronik och nya märkeskläder. Dom vill börja jobba, flytta hemifrån och skapa familj. 

Människor är mest produktiva mellan 25 och 55 års åldern. I Kina ligger snittålder ungefär 38 år och fördelen med Indien är att snittålder är på 28 år. Mer än halva av landets befolkning är under 25 år. Det finns 1 642 434 140 308 människor i Indien. Kan ni fatta detta? Hälften av dom vill göra saker, resa, handla, äga saker och dom kommer bli mest produktiva under kommande 30 år. Kan indisk börs fortsätta stiga? Det tror jag faktiskt. Vad tycker du?


En del av inlägget är en annons för Avanza och innehåller annonslänkar."

Avanza finns det endast 20 olika indienfonder. Oavsett vilken period man tittar på, 1 år, 3 år eller 5 år ligger alla indienfonder på plus i avkastning. Flest antal ägare på Avanza har valt  Carnegie Indienfond A med nästan 5 000 ägare. När jag tittade igenom fonderna tyckte jag att dom som har högst Morningstars betyg såg mest intressanta ut. Troligtvis arbetar dom mer med ESG, just dom fonderna har också presterat bäst senaste 5 åren. Dom är:

Fidelity India Focus A-USD                      Avgift 2,43%

Alla fonderna handlas i USD vilket betyder att varje gång du köper fonder betalar du även växlingsavgiften, tryck på avgiften när du är inloggad på Avanza och dubbelkolla så inget annat oväntat dras från köpet. Minsta köpbelopp är 100 kr men för Mirae Asset Sst India har 1 000 kr som minsta köpbelopp. Alla tre fonder är ganska lika så jag hade nog valt den billigaste. Dom är ganska lika Nifty50 index.

Några andra positiva saker kring Indien är att dom pratar engelska, vilket är långt mycket bättre än kinesiska. Fler och fler bolag lämnar Kina och flyttar sin produktion till andra länder, oftast är det Indien som gäller. Billig arbetskraft och man kan kommunicera med varandra direkt. Varför lämnar företag Kina? När Covid kom så blev det stora leveransproblem och det mesta kommer från just Kina, det vill företag inte ha längre, företag vill inte vara låsta till ett och samma land. 

Kina är ju diktatur och vissa tror att i framtiden kommer Kina troligtvis agera som Ryssland, det kan ske krig, det kan bli sanktioner och det kan bli mycket annat oväsen som företag inte vill ha. Tänk om dom slutar exportera produkter till övriga världen? Då blir det inga leksaker, ingen elektronik, olja och inga textiler. Du kan läsa mer om hur företag börjar fly Kina för Indien här.

Två Månadslöner

6 comments:

 1. Sökte lite runt och hittade ännu billigare fonder hos SAVR

  ReplyDelete
 2. Anonymous16 December

  Känns dyrt att betala över 2% i avgift utöver redan befintlig beskattning av isk. Har du tittat något på certifikat som följer utvecklingen på indiska bolag, t ex Ava Indien Tracker ?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Är ganska dålig insatt i ETFer och certifikat. Billigaste fonder jag hittade var 1,3% på SAVR. Nordnet har 1,8% ungefär. Jag söker vidare, Indien är nog bra att ha i portföljen.

   Delete
 3. Intressant inlägg! :D
  Jag tycker både Indien, Sydamerika och på sikt även delar av Afrika kan bli mycket intressanta marknader framöver, hade gärna haft en Emerging Markets-fond, eller en Indien-fond. Det är dock svårt att veta vad exakt man köper när man inte har koll på deras marknader och avgifterna är, som ni tidigare sagt, ofta höga. Jag får fortsätta leta för att hitta något att passa mig tror jag :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Afrika? Varför just där? Man kanske behöver inte lägga ner mycket pengar heller, kanske 10 000 - 25 000 i varje fond så får dom växa som dom vill kommande 10 åren. Bara en tanke. Då är risken relativ låg och även om det händer som i ryska fonder, tillgångar frysas så är summan som är investerad inte så jättehög.

   Delete
  2. Mycket av den tillväxt som varit i Kina och Indien har kommit av investeringar från Västvärlden, där en stor grej som de kunnat bidra med är billig arbetskraft och låga produktionskostnader. Nu har Kina i mångt och mycket utvecklats och kostnaderna ökat (förutom de politiska besvären) och nu blickar man mot Indien. Många spår att nästa stora "Made in ..." länder är i Afrika. :)

   Delete