Thursday, February 23, 2023

Analys av Kopparbergs BryggeriMånga av er som följt min resa länge vet att jag inte gillar att lägga till fler bolag i min aktieportfölj. Jag var nöjd länge med 14 olika bolag men efter 5 år har jag bestämt mig att korrigera portföljen något. Swedbank lämnade portföljen helt, Fortnox minskade jag med -50% och Nordic Paper ökade jag ganska kraftigt i. Jag fick gå igenom hela portföljen en gång till och vissa branscher försvann från portföljen helt och när jag försökte att skapa en jämn fördelning bland alla branscher så var MAT minst av alla. Jag började söka efter något nytt bolag att lägga till där.

Helt från ingenstans kom det plötsligt en tanke att skriva ett inlägg om bästa alkoholaktierna i Sverige och utomlands. När jag började analysera alla svenska aktierna som brygger alkoholhaltiga drycker så hittade jag även Kopparbergs. Värderingen var helt okej på PE 13 och historiskt har aktien värderats högre. Jag sökte efter minor också, varför värderas den lägre och vad finns det för oro framöver? Jag valde att köpa min första position för 137 kr per aktie.

Ärligt talat har jag aldrig lagt så mycket tid på en aktieanalys. Jag gick igenom senaste 15 åren för Kopparberg, sökte efter försäljning, utdelning, värdering och olika nyheter kring bolaget, både på nätet och sociala medier. Jag jämförde även nyheter och analyser med aktiekursen. Kopparbergs drabbades för bland annat pandemi, det var svårare att sälja ölen och cider. Bolaget drabbades av höga el och fraktpriser samt Brexit. När det är dåliga tider så går PE ned men bolaget lyckas ändå prestera hyfsad bra, även i dåliga tider. Lite sämre vinster (typ -20%) men försäljningen håller i sig. 

VD har nämnt att senaste kvartalen har dom drabbas av höga elpriser, råvarupriser och fraktpriser. Jag tänker att nu i december - februari har det varit extremt låga elpriser, pandemin är över och Brexit är klar. Kopparbergs har även sagt att det blir prishöjningar som börjar synas ett par månader efter vilket betyder tidigast i kvartal 1, 2023. Det har även lanserats många nya produkter på marknaden i England som vunnit många priser. Ny burklinje har också startats under andra halvåret 2022. Igår rapporterade Kopparbergs resultatet för helåret 2022 vilket visar följande:

Försäljning 2 077 mkr ( 1 908 mkr år 2021)
Resultat per aktie uppgick till 7,55 kr (10,57 kr år 2021)
Styrelsen föreslår en utdelning på 7,25 kr per aktie (samma som året innan)


Försäljningen ökade på alla marknader, vilket jag är nöjd över. Dock förväntade jag mig lite mer, närmare 2 200 mkr. Resultatet är både jag och investerare besvikna över. I min grundanalys som jag gjorde under helgen kom jag fram till värsta scenario som är 8 kr i vinst för 2022 och i bästa fallet strax över 10 kr. Det blev 7,55 kr vilket är lågt. Det förändrar rimlig aktiekurs ganska kraftigt (på kort sikt). 

Rimlig och normal PE för Kopparbergs är 16, vinsten gången PE blir då 120,8 kr. Det är vad aktien borde kosta per den 31 december 2022. Eftersom börsen tittar alltid framåt behöver vi också göra det. Det är väldigt svårt att uppskatta 2023 års vinst, men jag hoppas på 9 kr eftersom VD har nämnt att prishöjningar som sker nu kommer rätta till tappade vinster. Dock är det oklart framöver, blir allt som vanligt så blir det högre vinst då. Blir det fortsatta prishöjningar på råvaror och frakter (som är redan på höga nivåer) så blir det mindre vinst. VD är försiktigt positiv och det är jag också.

Jag får fram en rimlig aktiekurs för 2023 på minst 117 kr upp till 144 kr för normal värdering. Högre än så vill jag inte betala av det vi vet just nu och kommande 2-3 månader. Sista kvartalet brukar vara svag skrev VD, det är sommarmånaderna som vinsterna syns tydligt. Aktien föll -4,65% under rapportdagen till 127 kr. Rapporten hittar du här. Jag rekommenderar även att titta på gammal Youtube video ovan om Kopparbergs bryggeri och VD om du funderar på att investera dina pengar här. Mycket intressant genomgång av bolaget.

Kopparbergs VD är väldigt jordnära och älskar att sälja. Teamet är även väldigt duktiga på produktutvecklingen och ger aldrig upp. VD har nämnt att under vissa kvartal kan man inte göra så mycket, det är många externa faktorer som påverkar bolaget. Alla är långsiktiga och gör välplanerade beslut och gör inget förhastat. Kopparbergs gillar utdelningar och delar ut mycket pengar, på dagens kurs är det 5,7% vilket många gillar. Jag tänker fortsätta öka min position i bolaget kommande månader och ha det som komplement till mina Axfood aktier. 

Två Månadslöner

2 comments:

  1. Anonymous25 February

    Kopparbergs tycker jag är en liten klämd sektor som gör att jag har svårt att våga köpa. De konkurrerar på pris, inte kvalitet, vilket i sig kanske är något som kan gynnas 2023/2024, men i den sektorn tycker jag Carlsberg ser bättre ut. Lägre värderat, bredare produktutbud och starkare varumärken.

    Vad Kopparbergs har för sig är ju att det är en uppenbar uppköpskandidat. Den optionen är ju lite mer svårvärderad, men den borde vara värd något.

    ReplyDelete
  2. Det är unik sektor, det stämmer. Jag valde Kopparbergs framför Carlsberg pga att den är svensk, ingen skatt på utdelning och bolaget kan växa fortare än monster Carlsberg. Blev besviken på sista kvartalet , trodde det kommer en fin resultat men icke. Hade inte varit emot uppköp men dom funnits i många år, tveksam att någon vill sälja.

    ReplyDelete