Friday, February 3, 2023

Rimlig aktiekurs för Evolution GamingFör ungefär 1 år sedan så frågade min fru mig om vilken aktie kommer dubblas i värde närmaste tiden. Vilken har bäst potential och är tryggast just nu? Jag svarade henne att Evolution Gaming är extremt populärt bland bloggare, twittrare och finns på alla nyhetskanaler. Bolaget tjänar enormt mycket pengar och har gjort så i många år nu. Under pandemin fick dom en extra spark i ryggen och levererade fantastiska vinster. Även efter pandemin har det gått riktigt bra. 

Vi pratade lite om det och bestämde oss för att chansa. Sannolikheten är stor att tjäna pengar i aktien så vi köpte för flera månadslöner för ungefär 1 år sedan. Rapporten kom igår och den visar att vinsten ökade med 31,2% under sista kvartalet och för helåret 2022 så ökade vinsten med 39,6% (jämfört med 2021) till en summa på 3,95 euro. Mina förväntningar i november var 4 euro i vinst för helåret och det är nästan exakt vad dom tjänade. 

Vinsten för 2023 då borde hamna på lite lägre (låt oss gissa) på 25% för att vara på den säkra sidan ifall aktiviteten i försäljning blir lägre. Grovt räknat 4 euro + 25% är 5 euro i vinst under 2023. Gånger snabbväxande PE tal på 30 får vi en rimlig kurs i Evolution Gaming i år på 150 euro vilket är grovt räknat 1 500 kronor. Är övertygad att kursen kommer snart hamna där. Anledningen är att jag räknar på låg 25% tillväxt, om dom lyckas med samma 40% tillväxt som innan (vilket analytiker) kommer räkna med, så borde deras riktkurs vara 1 680 kronor. Här räknar vi dock 2023, under 2024 borde aktiekursen stå på ännu högre.

Utdelningen föreslås till 2 euro (20 kronor) per aktie. Under sista kvartalet ökade efterfrågan på spel, bolaget fortsätter växa i USA och guidningen för vinstmarginalen 2023 är samma som under 2022, vilket betyder att om bolaget säljer lika mycket i år så blir vinsten exakt samma, men bolaget säljer 30% mer varje år. Jag försökte räkna på det igen på ett mer avancerad sätt och fick (försiktigt räknat) en vinst på 4,5 euro under 2023. Rimlig aktiekurs är då 1 350 kronor

I båda fall tjänar man pengar eftersom aktien handlas billigare än så idag. VD skriver i rapporten att det finns mycket på gång, bland annat 100 nya spelsläpp under 2023, fler kasino bord världen runt och fortsatt stark expansion. Min åsikt är att Evolution Gaming är bland dom bästa investeringarna man kunde ha gjort sedan 5 år tillbaka. Enda som är bättre som jag känner till är Fortnox. MEN Evolution handlas 3 gånger billigare enligt PE tal vilket gör att i nära framtid är Evolution bättre investering. Dock kommer Evolution bli en stor och mogen bolag inom närmsta åren och Fortnox kommer fortsätta växa eftersom det är ett litet bolag. 

Kortsiktigt hade jag valt Evolution (upp till 5 år) och långsiktigt Fortnox. Det som är bra med börsen är att man behöver inte välja, man kan köpa båda! Jag äger båda aktier men Evolution är vår temporär investering, vi tänkte att hålla aktier fram tills september och sedan sälja allt och amortera på huslånet istället. Det kan bli det sämsta beslut någonsin eftersom Evolution växer som en svamp men vi har som mål att bli skuldfria och ingen bolag växer till månen. Det räcker med en miss i kvartalet och Evolution kommer falla som ett korthus. Hellre säker vinst än spekulationer. 

Två Månadslöner

No comments:

Post a Comment