Tuesday, February 21, 2023

Köp ALDRIG fonder med höga avgifterAnledningen till varför jag inte gillar fonder är avgifter. Det är bara 2-3% säger vissa, nej, tyvärr är det inte så. Det kan bli 50% i verkligheten. Har du någonsin tänkt på det? Troligtvis inte, låt mig förklara. Ett exempel är ett fond som heter Concensus Småbolag A på Avanza. Den har gått upp runt 68% på 5 år vilket är helt okej, till och med bra. Det är såklart i en uppåtgående börsklimat.

Vissa ekonomer tror att börsen kommer gå i sidled i hela 10 år! Lite upp, lite ned men i slutändan kan det vara plus minus noll. Det är jag skeptisk till, jag håller mer med andra ekonomer, som tror på att börsen kommer stiga med 3-6% om året i många år framöver. Fundera på vad som kommer hända med dina pengar i ett sådant fond som tar 3% i avgifter.

Du investerar 100 000 kr i fonden, den är väl diversifierad och så vidare men av någon anledning stiger den bara 3% om året, avgifter då äter upp HELA vinsten. Dom tjänar pengar, du gör inte det. Tänk en scenario när börsen stiger 6% om året, du betala fortfarande bara 3% i avgifter. Som äter upp hälften av din vinst! 50%! Vill du fortfarande betala 2-3% i fondavgifter?

En del av detta inlägg är en annons för Savr och innehåller annonslänkar

Fondförvaltare försäkrar ju sig, om börsen stiger, tjänar dom pengar på dig och du tjänar resten. Om börsen faller, tjänar dom pengar på dig och du förlorar pengar i både börsfall och avgifter. Om börsen faller -70% så betalar du fortfarande avgifter. Många glömmer att avgifter också ackumuleras över tid, ränta på ränta finns i avgifter också, även om det är bara 2-3%. Jag rekommenderar dig därför att spara i fonder som har bland dom lägsta avgifter i Sverige och det är Savr som har lyckats med det. Inte ens Avanza som är ganska billig.

Samma gäller bilbranschen, billån är ju på 2-4%, huslån är på 2-5% och det finns ju en tanke bakom. Alla som lånar dig pengar vill inte att du ska betala tillbaka. Dom mjölkar dig med avgifter varje år, fakturor och olika erbjudanden. Till och med CSN tar administrationsavgift varje år, fast det sker ju automatiskt. För det mesta vill dom bara lura dig eller låsa in dig som kund så du inte kan byta annanstans. En avgift du betalar till fondbolagen ska vara så låg som möjligt. Jag tycker att man ska undvika allt över 2%. Mellan 1-2% kan finnas okej fonder. Jag själv vill betala under 1%. Sparar du i aktier så betalar du ingenting. Bara courtage vid köp och sedan kan aktier ligga på konto i all evighet utan att kosta något. Skatt dras ju såklart på ISK automatiskt, oavsett vad du äger.

Två Månadslöner

4 comments:

 1. Anonymous21 February

  Hej
  Finns även exempel där det går åt andra hållet.
  Robur Globalfond A: avg 1,36% upp 135% på 5 år
  Robur Access Global: avg 0,26% upp 83% på 5 år
  Ibland lönar det sig att betala lite mer för bättre avkastning.
  Håller dock med dig om att ha koll på avgifterna.
  //Jojje

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner21 February

   Efter kraftigt uppgång brukar (inte alltid) fonderna falla kraftigt. Titta på teknik, småbolag m.m. Men helt rätt, ibland får man bättre fond när man betalar mer, men man ska vara försiktig.

   Delete
  2. Anonymous25 February

   Det knepiga med det argumentet är att det går att tolka som att det är värt att betala mer för då får man högre avkastning. Men så är det ju inte, kollar man på fondlistan finns det ingen som helst korrelation mellan högre avgifter och högre avkastning!

   Visste man vilka fonder som kommer avkasta bättre i förväg vore det såklart värt att betala mycket mer för dessa. Men det gör man ju inte.

   Delete
  3. Helt rätt. Därför en vanlig index räcker långt även om den underpresterar vissa fonder.

   Delete