Thursday, February 9, 2023

Indien passerar Kina som världens folkrikaste landI mitten av april 2023 förväntas Indien gå om Kina som världens folkrikaste land, bedömer FN. Kina har haft en tuffperiod under pandemin, en fastighetskris och högre arbetskostnader. En spänd politisk läge mellan Kina och USA har gjort att investerare börjat leta efter alternativ. Många bolag har börjat lämna Kina och flyttat sin produktion till andra länder, bland annat Indien. 

Till skillnad från Kina så har Indien ung befolkning. Just nu är Kinas befolkning på toppen och förväntas falla något kommande åren. I Indien är det tvärtom, förväntningarna är att Indien kommer fortsätta växa fram till 2050. Fram tills jag blir 58 år. Den indiska ekonomin fortsätter att växa kraftigt, medans Kina har bromsat in rejält.

Det finns lite svårigheter i landet, bland annat stigande arbetslöshet som steg senaste 16 månader och uppgår i december 2022 på ungefär 8,3%. Fler jobb behöver skapas. Dom behöver förbättra även utbildningar, sjukvård, fattigdom och mycket annat. Medianålder i Indien idag är på 28 år, det betyder hälften av befolkningen är under 28 år och hälften över. I Sverige är siffran 41 år! Det finns dock mycket som talar väl om Indien.

Snabbväxande IT i Indien förväntas bli världens 3:e största ekonomi i världen år 2027 och på plats nummer 2 år 2050 samt 3:e världens största börs år 2030. Jag har lagt massor med timmar på Youtube, lyssnat på ekonomer i Indien, tittat på deras största börsnoterade bolag, tittat på deras vinster och skapat en ganska bra bild om landet och framtiden. 

Många ekonomer i världen säger att det kan hända att vi har 10 år av börs som går i sidled i USA och kanske även i Europa. En del, inte många, säger även att den enda platsen man ska parkera sina pengar är snabbväxande länder, främst Indien. Indier själva förväntar sig 4% i tillväxt per år i absolut värsta fall om hela världen bromsar in. Om allt rullar på som vanligt, över 10% om året. Mer än 10% om allt går enligt plan.

Pratade även nyligen med en kompis från Indien som har bekräftat att Indien har redan passerat Kina befolkningsmässigt och man behöver inte vänta tills april. 

Nedan är en annons för Avanza och innehåller annonslänkar

Jag valde att investera i Indien och kommer fortsätta göra det under hela 2023 och framåt. Månadsspara på Avanza helt enkelt. När jag tittade igenom Indien fonder som erbjuds, så var dom ganska dyra, på 2% i avgift eller mer. Det gillar inte jag, så jag sökte efter bättre alternativ. Det jag hittade är en börshandlad fond (samma sak som en fond, enda skillnaden är att man köper den direkt, samma sekund och slipper vänta 2-3 dagar tills den ramlar in bland innehav). Det kostar dock courtage, precis som en aktie gör. 

Den billigaste börshandlad fond (som kallas för ETF) jag hittade var Franklin FTSE India UCITS ETF och kostar endast 0,19% om året, lägger man på 0,25% i valutaväxling vid köp och minsta courtage på 1 euro så har man runt 0,69% i avgift inklusive allt. Jag rekommenderar för att köpa för minst 4 000 kr, annars betalar du väldigt hög courtage. För 4 000 kr blir courtagekostnad 0,25%.

Per den 5 januari 2023 äger fonden 204 innehav i portföljen. Mer info i länken här. Det kan även bli utdelning på mellan 1-2%, det var utbetalt förra året i alla fall. Vi får se, fonden är nytt i min portfölj och jag ser fram emot att både investera mer i landet och lära mig mer om ETF samt Indien i övrigt. Spännande framtid. 

Två Månadslöner

2 comments:

 1. Anonymous10 February

  Hur mycket av ditt kapital investerar du här?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner10 February

   Jag har precis börjat och köpt för 10 000 kr 🙂

   Delete