Thursday, February 2, 2023

Framtidsutsikter för AxfoodBland mina läsare fanns det många frågetecken kring Willys (Axfood aktie). Jag ska försöka gå igenom aktien lite kort och sammanfatta deras kvartal och allmänt vad jag tror om bolaget idag och framöver. Axfood är bland dom tryggaste aktier man kan äga långsiktigt. Aktien har levererat vinst i många år och bolaget står stabilt även om aktiekursen är lite volatil ibland.

Vinsten senaste 10 åren har stigit med mellan 0,5 till 1 krona per aktie på ett ungefär, vi behöver inte vara exakta här. Under 2021 var vinsten 10,2 kr per aktie och under 2022 blev det 11,04 kr. Eftersom börsen tittar alltid framåt kan vi räkna med ungefär 12 kr i vinst under 2023. Bara vinst räcker inte, vi måste ta hänsyn till tidigare värderingar av Axfood och senaste 10 åren har bolaget handlats till PE 18-25. Snittet är ungefär 21,5. 

kan vi räkna fram en rimlig aktiekurs för 2023 vilket borde vara 258 kr. Är kursen lägre än så, då är det bra, aktien då värderas under historiskt snittpris. Är kursen över då betalat vi lite mer än historiskt snitt. Jag själv hade velat betala så lite så möjligt, helst under PE 20, som betyder en aktiekurs under 240 kr. Aktien föll igår under rapportdagen med -5,8% till 253 kr. Är aktiekursen rimlig idag? Ja, varken billig eller dyr.

Axfood kommer tjäna runt 12-13 kr år 2024 vilket ger en rimlig kurs på 258-280 kr. Hade jag köpt Axfood idag? Ja. Jag hade även köpt fler aktier hela vägen ner om det skulle fortsätta falla. Detta är inte småbolag eller förhoppningsbolag som inte gör vinst, här är det trygg värdepapper i portföljen som man ska behålla länge. Under tiden får man även utdelningar. Styrelsen föreslog höjd utdelning till 8,15 kr per aktie som betalas ut under två tillfällen, 4,15 kr i mars och 4 kr i september. Det är 3,2% på dagens kurs.

Under 2023 planeras det att öppnas mellan 10-15 nya butiker, som är också bra att känna till, det blir högre försäljning och högre vinst som följd. Aktie föll igår på grund av integrationskostnader om -46 Mkr för förvärvade Bergendahls Food och strukturkostnader om -186 Mkr kopplat till Dagabs omstrukturering av logistikverksamheten. Strukturkostnaderna var högre än förväntat, främst hänförligt till indexuppräkningar av hyror för de befintliga lager som ersätts av
det nya logistikcentret i Bålsta. 

Räknar vi bort engångskostnader så har vinsten varit som vanligt på 2,47 kr (brukar ligga på 2,5-3 kr per kvartal annars). Tycker att bolaget är rimligt värderad idag och den kommer varken falla kraftigt härifrån eller stiga kraftigt. En trygg bas i portföljen för den som vill ha en defensiv bolag som tjänar pengarna i lugnare tempo.

Två Månadslöner

4 comments:

 1. Hej Två Månadslöner! Passar på svara här och i samma veva tacka för en toppenblogg med helt rätt fokus. Håller med om Axfood, trots att den inte tillhör toppskiktet av utdelare är det helt klart ett bra basinnehav. Som sagt var, en trygg bas i portföljen för den som vill ha en defensiv bolag som tjänar pengarna i lugnare tempo helt enkelt!

  Jag och min sambo har nyss inspirerats att dra igång en egen blogg, får se hur det går med det. Gå gärna in och kolla in den!
  /WåranBuffert

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hej Wåran! Det är jag som ska tacka för att du läser och blivit inspirerad! Många ger upp sina bloggar efter några veckor/månader, ger du inte upp så kommer du se bloggen bära frukt i framtiden! Går in och kikar nu direkt!

   Delete
 2. Anonymous02 February

  Hej! Tack för att du skriver. Har du något tips att dela med dig av på hur man gör beräkningar som i detta inlägg? Jag skulle vilja investera mer enligt detta sätt men vet inte vart jag ska börja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hej, det är inte komplicerat men tar 15 min att gå igenom vissa saker. Har du discord så vi kan ringas upp någon dag?

   Delete