Monday, February 20, 2023

Embracer - framtidens investmentbolagHur ska man tänka kring Embracer? Ska man köpa, sälja, avvakta? Kort svar, köp. Vill du ha ett väldigt lång svar så kan du lyssna på en kille på Youtube som går igenom Embracer steg för steg (på engelska). Många tror att Embracer är ett spelbolag men det har ändrats mycket genom åren och nu utgör till exempel brädspel för 36% av hela bolagets försäljning. Det finns även underhållningsdel som säljer 20% av Embracers försäljning. I det ingår serieböcker, film och distribution av olika produkter. Mer än hälften är alltså INTE spel i Embracers försäljning.

Därför skrattar jag varje gång när ett spel i bolaget presterar lite sämre än väntat och aktiekursen faller -10%. Oftast står dessa spel för 1-2% av hela bolagets förväntad försäljning och dessa stora rörelser ger perfekt läge att köpa fler aktier. Som ni har märkt så sjunker och stiger aktien väldigt kraftigt vissa dagar med rörelser på 3-7% varje dag, både upp och ned. Det betyder att investerare har svårt att värdera aktien. Är det verkligen så svårt? Jag tycker inte det.

Bolaget går med vinst. Under senaste 9 månader har bolaget gjort en vinst på 3,5 kr per aktie. Försäljning gick upp med 139% både från försäljning och via förvärv. Bolaget går bättre för varje kvartal som går men aktiekursen fortsätter falla, ska man vara orolig? Inte det minsta. Embracer blir större i framtiden och visa bättre vinst per aktie, bättre kassaflöde och bättre spel. Just nu finns det 224 pågående spelutvecklingsprojekt. 31 AAA spel (stora titlar) kommer lanseras
till och med räkenskapsåret 2027/28.

Framtiden för spelmarknaden är ljus och den förväntas växa med ungefär 5% under 2023. Komponentbristen kommer rättas till och fler konsoler kommer finnas tillgängliga. Många spel har varit pausade under pandemin och dom kommer släppas inom närmsta tiden. Spel är billig underhållning och när vi som konsumenter har mindre pengar att röra oss med kommer vi sitta mer hemma, vilket borde gynna spelmarknaden. Studier visar att 31% av vuxna (18+) har köpt brädspel under Julen 2022. För att vara ärlig har jag också köpt. Spelmarknaden kommer klara sig framöver också, oavsett om det blir lågkonjunktur eller inte.

Själv har jag ägt aktier i Embracer länge och ligger på minus i aktien men är inte det minsta orolig efter denna rapport. Man kan sitta tryggt i båten många år framåt även om vissa skriker att dom har höga skulder och vissa spel släpps senare än planerat. Jag vill vara investerad i spel och brädspel. Finns inget bättre att välja på och jag vill inte stå utanför och vänta med pengar i handen.

Två Månadslöner

2 comments:

 1. Kittlar ju inte direkt till att gå igenom deras ip. 90% är skräp

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous20 February

   Nja, där håller jag inte med. 20% av spel kanske, inte mer. Det är försäljningssiffror som visar hur spelet går, inte vad vi tycker om dom.

   Tittar man på brädspel så är dom flesta riktigt bra, äger själv många av dom. Spelar nästan varje helg.

   Delete