Wednesday, February 8, 2023

Securitas rasar på börsen 😲Securitas visade sin rapport igår för fjärde kvartalet och den var helt okej, både enligt mina och analytikernas förväntningar. Helåret 2022 avslutades med 24% högre försäljning och 29% högre vinst. Vinst per aktie blev 9,20 kronor. Föreslagen utdelning är i uppdelad vid två tillfällen på totalt 3,45 kr per aktie. Första utbetalning på 1,75 kr är den 11 maj och den andra på 1,7 kr är den 23 november. På Avanzas hemsida står det fel belopp om man klickar på utdelningar. Jag litar mindre och mindre på dom siffror som står på hemsidan. Det är inte första gången det visas fel.

Securitas har förvärvat Stanley Security och därför blev försäljningen och vinsten mycket högre. Skulden också. Bolaget håller på att beta av den sakta men säkert. Bolaget utvecklar sig åt rätt håll, rörelsemarginalen stiger sakta och är nu på 6%. Securitas har som mål att höja marginalerna till 8% fram till 2025 och fortsätter jobba hårt med stigande lönerna och priserna till kund. Bolaget håller på att se över kunder med låga marginaler. 

Jag ser inget konstigt i rapporten, det rullar på som vanligt. För att räkna på rimlig aktiekurs så kan vi titta på historisk P/E tal som är 16,46 senaste 10 åren och som lägst har bolaget haft P/E 13,2 och i just nu är den ännu lägre än så på P/E 10,4. Securitas handlas till historisk låga nivåer vilket betyder att aktien är undervärderad och är bra köpläge. Rimlig aktiekurs idag borde vara P/E 13,2 gånger vinsten på 9,2 kr och det är 121 kr. Eftersom bolaget kommer göra rekordvinst under 2023 så borde kursen stå lite högre än så. 

Vinst per aktie är 9,2 kr och det var den 2019 också. Vinsten steg med ungefär 0,5 kr varje år och under 2023 så blir nog vinsten 9,7 kr vilket ger en rimlig aktiekurs på 128 kr. Aktien föll igår med -6% till 96 kr. Ska man vara orolig? Nej. 

Varför är kursen så pass mycket nedtryckt? Den ovanligt höga skulden är det första och osäkerhet kring marginalförbättringar är den andra. Det finns ingen garanti att bolaget kommer lyckas med det. Den sista stora punkten är väldigt höga löneökningar i EU som var över 10%. Securitas har skrivit att det kan dom hantera och gjord det väl historiskt också. 

Det finns dock mycket som talar för bolaget och en aktiekurs på 96 kr är helt ok och kanske till och med billig med tanke på historisk värdering. Man kan tjäna 20% avkastning på aktien på 1 år. Att bolaget kommer tjäna mer pengar i år är ganska tydligt ändå. Jag behåller mina aktier och varken köper eller säljer.

Två Månadslöner

5 comments:

 1. Varje gång jag kikar in hos dig så blir jag sugen på att börja köpa aktier. Men det får bli när jag kan avvara en summa. Att det inte gör något att jag förlorar summan jag investerat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner08 February

   Vad roligt! Det är bara att våga, hellre en aktie här och där än trisslotter. Där är chanserna för att få lite pengar i princip noll. Här investerar du i fina bolag som gör vinst och delar med sig.

   Extra roligt i början av året eftersom under våren får man utdelningar :) Testa och köp 1 Securitas aktie till exempel. 100 kr bara sen nästa månad kan du köpa någon annan aktie, på 1 år blir det över 1 000 kr och du kommer lära dig ett och annat också. Lycka till!

   Delete
 2. Anonymous08 February

  Citigroup höjer riktkursen för Securitas till 95 kronor
  SEB höjer riktkursen för Securitas till 115 kronor
  Carnegie höjer riktkursen för Securitas till 115 kronor
  Kepler Cheuvreux höjer riktkursen för Securitas till 130 kronor

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous08 February

   Riktkurser är ju bara trams! gör din egen analys istället.

   Delete
  2. Det är det. Just i detta fallet tycker jag dom har rätt. 115 kr är rimligt, 95 kr kanske också med tanke på oro som finns men 130 kr kommer ta 6-18 mån att komma upp till.

   Delete