Sunday, February 19, 2023

Aktiesparprogram i FortnoxTänk dig ett ägg som vanligtvis kostar 2 kr styck. Ett ägg som är från frigående höns utomhus kostar 3 kr och har ett kvalitetsstämpel. Min fråga är, hade du köpt ett ägg för 9 kr? Därför sålde jag av hälften av innehavet i Fortnox. Låt mig förklara lite närmare på hur jag menar.

Ett vanlig bolag på börsen har ett PE tal på ungefär 20. Snabbväxande bolag borde ha PE 30. Fortnox handlas i skrivande stund för PE 84 om bolaget lyckas höja vinsten med 30% under 2023. Det är nästan tre gånger dyrare än dyrt. Om bolaget fortsätter med 30% vinstökningar så borde bolaget växa in i värderingen året 2027. Det skulle visa en vinst på 2,12 kr per aktie och ett PE tal på 29. Då är det ett bra köp.

Om Fortnox misslyckas något år och växer lite mindre än 30% då kommer det ta ännu längre tid att växa in sig i värderingen. Enligt mina beräkningar borde aktiekursen halveras närmsta tiden men någon håller upp aktiekursen och vägrar sälja. Vem som köper aktierna är också högst oklart. Varken VD eller styrelsen köper på dessa nivåer. Dom får aktierna istället på andra sätt. Den 15 februari kom upp ett pressmeddelande:

"Affärssystembolaget Fortnox styrelse har beslutat att återköpa högst 318 562 aktier, motsvarande 0,05 procent av aktierna i bolaget. Syftet är att säkerställa leverans av aktier till deltagarna i bolaget långsiktiga aktiesparprogram"

Vad aktiesparprogram innebär tar väldigt lång tid att förklara men du kan läsa mer om det här. Om jag förstått det hela rätt så får anställda köpa aktier för olika belopp (beroende på befattning) varje månad och sedan om några år matchar bolaget antalet aktier. Man får alltså lika många aktier efter en viss period. Det gynnar aktieägare och om anställda presterar bra så får dom fler aktier vilket gör att anställda vill att aktiekursen ska gå upp. Kanske det som drar upp aktiekursen? 

Vinst under 2022 var 0,57 kr per aktie mot vad jag förväntade mig på 0,61 kr per aktie. Antalet kunder ökade till 480 000 och en genomsnittlig intäkt per abonnemangskund och månad uppgick till 233 kr. Utdelning höjdes till 0,12 kr per aktie från förra årets 0,08 kr vilket är 50% höjning. Fantastiskt bra bolag som värderas extremt dyrt. Därför har jag minskat mitt innehav med hela -50% med över 100% vinst. Personligen tror jag på rejäl nedgång i aktiekursen (förhoppningsvis -20% eller mer). Då köper jag tillbaka lite aktier. Annars är jag nöjd oavsett hur kursen rör sig.

För en del av pengarna har jag köpt andra aktier som jag anser som billiga och delar ut mycket pengar. Utdelningarna kan uppgå till närmare 20 000 kr i år. Resten av pengarna behåller jag på banken i väntan på rejäl nedgång eller nya investeringsmöjligheter. 

Två Månadslöner

5 comments:

 1. God söndag!

  Snygg trimning av innehavet! Om du gått 100% på en position och sedan säljer 50% så blir ju resultatet att du får ut hela din ursprungliga investerade summa och att positionen i princip blir en gratisposition ifrån där du började. Snyggt!

  Men när det kommer till aktiekompensationsprogram så håller jag inte med om att det skulle gynna aktieägarna. Som jag skrev i min analys av Hexagon (jag har länkat mitt namn i denna kommentar direkt till det inlägget) som har ett liknande system så syftar dessa program till att motivera anställda samtidigt som det späder ut aktieägare som köper aktier i bolaget utifrån. Egentligen blir det som om de tar aktiespararnas pengar och köper aktier till sina anställda för dem, och om man tittar på Fortnox totala utestående aktieantal så har det ökat med 4,5% de senaste 10 åren.

  I USA är detta ett jättestort problem där framförallt techbolag spär ut sina aktieägare mer och mer genom denna typ av program som bara gynnar de anställda, dessa program växer ofta över tid. Jag kan tycka att ett visst mått av aktiekompensation kan vara rimligt men man ska vara försiktig så att man inte förlorar värde här. Bland annat Terry Smith har skrivit om det, har även en länk till en video av Joseph Carlson angående detta i mitt inlägg.

  Ha en go start på nya veckan!
  Dr. Dividend

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ska undersöka mer om utspädningen i Fortnox, är det bara 4,5% på så många år så är det lugnt. Inget att oroa sig över. Ha en god helg/vecka du med!

   Delete
  2. Nej, utspädning på den här nivån är inget problem när de växer som de gör. Men jag tycker att själva konceptet är vilseledande för investerarna och ett tecken på att man inte är så investerarvänlig som man kanske vill utge sig för.

   Delete
 2. Anonymous25 February

  Helt otroligt att folk köper på dessa nivåer, jag hade sålt för länge sen. Å andra sidan hade ju jag aldrig gjort en sån fantastisk investering från början, så det är ju bara att gratulera!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Fortnox var bästa aktie mellan 2010-2020 med högst avkastning på hela börsen. Även om dom gör hälften av vad dom gjorde så kommer man tjäna massor med pengar. Kvalité kostar.

   Delete