Thursday, February 16, 2023

NIBE är bland dom bästa bolagen i SverigeNIBE har gjort ett fantastiskt 2022 med ett nytt rekord i försäljningen på hela 40 miljarder kr. Den har dubblats på 4-5 år och bolaget satte ett nytt mål på 80 miljarder! Det kommer dom säkert upp till inom 4-5 år igen. Vinsten blev 2,16 kr per aktie och utdelning föreslås till 0,65 kr vilket är en höjning på 30% från föregående år. 

Jag förväntade mig 2 kr i vinst per aktie och det har dom levererat och till och med mer. Eftersom vi vet nu att bolaget kan växa 25-30% i vinst per år så kan vi räkna på vinst för 2023 också. I år kan NIBE tjäna ungefär 2,8 kr och en rimlig PE för snabbväxande bolag är 30, men i detta fallet kan vi höja upp den något. Bolaget gynnas ju av megatrenden för att spara på el och byta ut gamla uppvärmningssystem. Låt säga PE 40, då borde NIBE aktien handlas för ungefär 112 kr. Efter rapporten gick  aktien upp mot 123 kr. 

Tittar vi på år 2024 så kan vinsten bli 3,64 kr, men jag är skeptisk att så stor bolag kan växa med 30% om året. I bästa fallet ger det en aktiekurs på 145 kr. Personligt tycker jag att bolaget kommer ha långsammare tillväxt (men ändå hög), man ska alltid räkna med försiktigt och bli positiv överraskad i stället. PE 30 är standard och vinst på 3,5 kr ungefär ger en rimlig pris strax över 100 kr. Är bolaget rimligt värderad idag på 123 kr? Ja, om du behåller aktierna ett år eller två.

Ska du ha aktierna länge så köp bara, dom växer in i värderingen och på 5-10 år så kommer du garanterad tjäna pengar. Hellre NIBE i portföljen än något okänd bolag som säljer saker man aldrig använder själv eller förstår sig på. NIBE är bland dom bästa bolagen vi har i Sverige (som är börsnoterad). Aktiekursen går ned då och då och då kan du passa på och köpa fler aktier billigare. Det kommer jag se fram emot. Även under lågkonjunktur när ingen köper något kan vissa aktier fortsätta gå upp. NIBE kan vara ett av dom.

Ur NIBES rapport: "Året har präglats av en utomordentligt stark efterfrågan. Den
huvudsakliga bakomliggande orsaken till detta är insikten hos såväl
politiken som slutkonsumenter att vi måste komma bort ifrån beroendet
av fossila bränslen för att på allvar kunna ta itu med problematiken kring
klimatförändringen. Denna insikt har dessutom kraftigt förstärkts efter
Rysslands fasansfulla övergrepp på Ukraina"

Två Månadslöner

2 comments:

 1. Anonymous16 February

  Har att göra med NIBE genom mitt jobb då de är en leverantör till oss och där är de tyvärr sämsta möjliga samarbetspartner. Totalt omöjliga att samarbeta med och en kreditavdelning som har noll koll på kreditfakturor och så vidare. Stoppar leveranser felaktigt och ingen självinsikt. Sveriges sämsta bolag vad gäller att ha affärer ihop med.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner16 February

   Det kan man nog diskutera, du kanske bara träffade en person som är kass på sitt jobb?

   Delete