Saturday, February 25, 2023

Här är de bästa danska och finska alkoholaktiernaIdag besöker vi Danmark. Royal UNIBREW är en dryckesproducent. Idag producerar, marknadsför och säljer bolaget ett flertal olika drycker som öl, läsk och cider världen över. Stabilt stigande försäljning och vinster. Trygg bolag som idag värderas till ungefär P/E 16 och historiskt mellan P/E 16-26 med snittet på ungefär 21. Vill man ha en stabil bolag i portföljen så är det definitivt intressant att undersöka mer.

Alefarm Brewing är ett danskt bryggeri. Störst specialisering återfinns inom ölbryggning, där ölen vidaresäljs under eget varumärke runtom den nordiska marknaden. Bolaget är särskilt nischade mot ölsorterna IPA och stout, som bryggs i egna produktionsanläggningar. Bolaget går med förlust och aktiekursen sedan start -64%. Inte ens värd att undersökas vidare just nu.

Carlsberg är en global bryggerikoncern. Störst affärsinriktning återfinns inom ölbryggning, där ölen säljs under ett flertal olika varumärken, inkluderat de mer kända Somersby, Tuborg och Carlsberg. Utöver öltillverkning återfinns även andra drycker som mineralvatten, läsk och sportdrycker. Värdering av aktien var lite otydlig men av det jag kunde utläsa så är värdering mellan P/E 16-23 rimlig. Försäljningen stiger långsamt uppåt. Vinst under 2022 var 69,3 DKK per aktie. Aktiekurs 970 DKK dividerad på 69,3 får vi P/E idag på 14. 

Bolaget har sålt sina enheter i Ryssland vilket påverkat resultatet, men bortsett från det så stämmer vinsten. Jag är lite skeptisk att bolaget kan leverera lika hög eller ännu högre vinst under 2023 därför tycker jag att bolaget är rimligt värderad och kommer sakta fortsätta stiga uppåt, man kommer inte göra väldigt hög avkastning på aktien, men borde fortsätta stiga stabilt uppåt med några procent om året plus några procent i utdelning.

Harboes Bryggeri är en producent av alkoholhaltiga - och icke alkoholhaltiga drycker. Verksamheten återfinns på global nivå och styrs utifrån flertalet affärssegment. Produktsortimentet består huvudsakligen av öl men även utav energidrycker, läsk, juice, cider och vatten. Försäljningen står stilla på samma nivå i 10 år och med hög inflation, högre priser och ingen pricing power så har bolaget tappat vinsterna och gick över till förlust senaste åren.

Nu går vi till Finland och det är samma med bolaget Umida. Bara förlust och ingen tillväxt i försäljningen. 

Anora Group är verksamma inom bryggeri. Bolaget är en producent av alkoholhaltiga drycker. Produktportföljen består av vin och sprit som marknadsförs under olika varumärken. Störst verksamhet återfinns i Norden och Baltikum, samt så exporteras bolagets produkter till återförsäljare inom Europa och Nordamerika. Bolaget kom till via en sammanslagning av Altia och Arcus under 2021 och har sitt huvudkontor i Helsingfors. När jag tittade på historiken 8 år tillbaka i tiden så har bolaget överlevt, stabila vinster och sakta stigande försäljning men inget som imponerar direkt. P/E varierar också mellan 13-22 vilket betyder nog att investerare har också svårt att värdera aktien.

Olvi bedriver verksamhet inom bryggeri. Idag producerar bryggeriet en varierande mängd av drycker som öl, cider, läsk, mineralvatten och energidrycker. Produktionen sker i Finland och störst marknad återfinns inom den nordiska - och baltiska marknaden. Snitt P/E är ungefär 18 och som lägst 13. Vinsten föll -83% under 2022 till 0,39 euro per aktie på grund av försäljning av enheter i Ryssland och Belarus. Bolaget står dock stabilt och till och med höjde utdelning. Svårt att räkna på bolaget men jag tror att den värderas rimligt idag på P/E 14-ish. 

Två Månadslöner

No comments:

Post a Comment