Sunday, February 12, 2023

Visma fortsätter förvärva Q4 2022IT-koncernen Visma genomförde 42 förvärv under 2022 och fortsätter med att köpa två företag i Tyskland. Det framgår av pressmeddelandet.

Vi fortsätter vår europeiska tillväxtresa genom att välkomna H&H och BuchhaltungsButler till Visma-familjen. Tyskland är en spännande marknad för oss och vi kommer att stötta våra nya bolag för att accelerera deras tillväxt, säger Vismas vd Merete Hverven.

H&H är en mjukvaruleverantör till kommunala verksamheter i Tyskland medan BuchhaltungsButler är ett SaaS-bolag med fokus på automation av redovisning. Visma-koncernen består nu av 170 bolag i Europa och Latinamerika. Planen är att fortsätta att växa på den tyska marknaden genom utvalda förvärv.

För några dagar sedan släppte Visma sin fjärde kvartalets rapport med 18% högre försäljning och 26% fler antal kunder mot året innan. Totalt är det nu 1,4 miljoner kunder. Många experter tror på recession under 2023, men Vismas VD säger att bolaget levererar samhällskritisk mjukvara som effektiviserar och förbättrar konkurrenskraft för kunderna. Produkterna är en del av lösningen i framtiden, därför är VD säker på att Visma står starkt.

Tillväxten i Norden kommer minska kommande året, Visma står dock redo inför detta. Väldiversifierade kunder som håller på att utveckla sina företag, samhällskritisk mjukvara och starka finanser ger Visma möjligheter att fortsätta växa och förvärva andra bolag. Ungefär 75% av försäljningen är i norden. (Därför har jag börjat sälja av lite Fortnox som är extremt dyrt värderad).

För helåret 2022 så ökade försäljningen till 2 miljarder (1,7 miljarder 2021). Visma är en stabil pjäs på marknaden, dom vet vad dom gör, har fina och långsiktiga kunder, äger många bolag som levererar fina vinster med mellan 10-30% högre försäljning och bolaget sprider ut sig i Europa. Det finns närmare 20 000 potentiella kandidater för uppköp och just nu är det runt 10-20% som är intressanta. 

Angående börsnotering så är det tyst i rapporten, det betyder att senaste gäller, Vismas noteringsplaner är nu lagda på is och vi ska inte förvänta oss någon notering i närtid. Innan var det sagt att när marknadsförhållanden är gynnsamma, vilket i min mening betyder när många bolag börjar notera sig på börsen igen vilket blir nog om ett år skulle jag tro. Nu är det högst oklart hur världen kommer att röra sig framåt. Om 6-12 månader borde det klarna till. Det finns alltid oro på börsen och alltid möjligheter. Ser fram emot att investera i Visma.

Två Månadslöner

No comments:

Post a Comment