Saturday, February 18, 2023

Här är de bästa alkoholaktierna i SverigeMackmyra Svensk Whisky grundades 1999 och är Sveriges första maltwhiskytillverkare. Tittade tillbaka 10 år på vinsterna och det är BARA förlust, varje år. Det är inget vi vill investera i, aktiekursen sedan start följer såklart efter och är på -94%.

High Coast Distillery är en producent av whiskey. Bolaget är specialiserade inom produktion av singelmaltwhisky vid Ångermanälvens strand i Höga Kusten. I dag exporterar bolaget sin whisky till länder över hela världen, med störst verksamhet inom den nordiska hemmamarknaden. Mellan jan-sep 2022 har bolaget tjänat 1,56 kr per aktie och om vi antar att det blir 2 kr för helåret så kan vi räkna på rimlig P/E tal. Aktiekursen 56 kr dividerat med 2 = P/E 28 vilket är högt. Bolaget är ny på börsen och det är svårt att räkna på bolaget.

Arctic Blue Beverages är ett nordiskt dryckesbolag som tillverkar och säljer hantverksgin och andra arktiska drycker. Till bolagets produkter hör bland annat Arctic Blue Gin, Arctic Blue Gin Rose och Arctic Blue Oat-likören. Både tredje kvartalet 2022 och första tre kvartalen visar negativa siffror. Beror på många olika saker, högre kostnader m.m. Inget jag hade valt att investera nu i alla fall, det ska synas tydliga vinster först. Aktien -78% sedan start.

Umida Group är ett dryckesbolag. Genom diverse dotterbolag produceras, marknadsförs och säljs vin, sprit, blanddryck, glögg och andra alkoholhaltiga drycker samt flytande livsmedel. Bolaget gör ingen vinst och aktiekursen visar samma, sedan start år 2011 är det -99%

Kopparbergs Bryggeri är en svensk aktör inom bryggeri vars affärsidé är att nationellt vara en dryckesleverantör inom utbudet av cider, öl, vin, sprit och vatten. Bolaget är troligtvis enda börsnoterade bolag inom alkoholhaltiga drycker i Sverige som har stabil historik och ledning. Senaste 10 åren är det bara stabila vinster. Bolaget kommer tjäna ungefär 10 kr under 2022 vilket ger en P/E på ungefär 13-14 vilket är historiskt lågt. P/E 16-18 är rimlig värdering och aktiekursen borde stå på mellan 160-180 kr. Idag kostar aktien runt 140 kr. Potentiell uppsida mellan 15-28% inom närmsta tiden. Utdelning på över 5%.

Bolaget är känslig för höga elpriser (dom har varit låga december-januari) och även fraktpriser. Under pandemin var det också begränsad försäljning men det verkar som att det har återhämtat sig. Bläddrade igenom många gamla kommentarer och analyser och många trodde att 180 kr per aktie var billigt, då är 140 kr fynd? Kopparbergs är verkligen intressant aktie och man borde kika ännu närmare på den. Den är konjunktur okänslig också, om börsen faller så faller inte aktien lika mycket.

Två Månadslöner 

2 comments:

 1. Anonymous25 February

  På temat övervärderade svenska alkoholproducenter har du missat Hernö Gin. Det har hittills varit en god strategi att köpa produkten hellre än aktien. Fantastiskt gin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hittade inte dom, kan man köpa deras aktier?

   Delete