Monday, July 17, 2023

Köpt fler aktier i bästa börsbolag



Under förra veckan köpte jag fler aktier i det bästa bolaget på Stockholmsbörsen. Såklart NIBE som har stigit med över 33 000% sedan 1997. För att få lite perspektiv på det, så kan man säga att 10 000 kronor investerat då hade visat över 3 miljoner kronor på kontot idag. 1997 var inte så länge sedan och 10 000 kr då motsvarade ungefär en månadslön.

Är det värt att spara i aktier? Ja. Inget sparkonto kommer ge dig så mycket pengar. Jag kan även ge dig ett exempel på varför man behöver inte vara proffs på börsen. Vem som helst kan bli rik om man har tålamod och kan tänka för sig själv. 

En vanlig scenario, du sparar ihop 100 000 kr och köper 10 olika aktier för 10 000 kr var. Men behöver inte spara 100 000 kr för att köpa aktier, du kan spara redan från 100 kr, men låt oss säga du bygger upp din portfölj över tid inom några år. 

Om en aktie som NIBE stiger 33 000% och portföljen visar 3 miljoner kr, det spelar ingen som helst roll vad som hänt med alla andra aktier. Alla 9 stycken som du köpt kan lika väl visa 0 kr. Du är ändå miljonär. Det räcker med några hyfsad bra aktier så kommer du tjäna en massa pengar på börsen.

Sannolikhet att alla andra 9 aktier står på noll är ganska ovanlig. Väljer du bolag som ABB, Volvo, Swedbank, Atlas Copco, Sandvik, Skanska och så vidare så är sannolikheten väldigt stor att även dom aktier har stigit ganska mycket under dom 20-30 åren. Kanske någon blivit uppköpt eller gått i konkurs, men som sagt ovanligt i dessa stora stabila bolag.

Det är lätt att bli rik. Man ska bara våga och köpa aktier i fina bolag. Strunta i temporärt hajpade bolag som knappt någon vet vad det är eller vad dom gör. Sinch? Mips? Plejd? Aegirbio? Enorama Pharma? Strunta i alla dom. Det kan gå bra för dom, men oftast slutar det illa. Även stora bolag kan få problem ibland, mindre kända bolag kommer knappt överleva en lågkonjunktur. 

Två Månadslöner

4 comments:

  1. Anonymous17 July

    Hej
    Håller med dig,stora stabila bolag passar i alla portföljer.
    Grundar man med några investmentbolag så sprider man dessutom riskerna
    Det som jag anser är väldigt viktigt är att man börjar spara i tid.
    Ränta på ränta under kanske 40 år gör att alla(iaf de flesta)kan få det väldigt bra när man blir äldre.
    Har fått båda barnen att börja spara redan från första jobben.
    //Jojje

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vi är gudföräldrar till en smart tjej, men hon kan inte spara i aktier än, man måste ju vara 18. Det är några år kvar för henne, men jag hoppas att hon kommer spara om vi stöttar henne i början och förklarar hur det funkar.

      Delete
    2. Anonymous17 July

      Det är bara att tjata!!:-)
      //Jojje

      Delete
  2. Anonymous19 July

    Inte helt konsekvent resonemang där. NIBE 1997 var ett skruttbolag som är mindre än MIPS 2023.

    Köper man stora stabila bolag så är de inga hundradubblare. Bara så man är ärlig med vad man köper.

    ReplyDelete