Wednesday, July 5, 2023

Lita aldrig på bolagets VD



Det finns två typer av aktiesparare, för vissa är det hur enkelt som helst, skapa konto, flytta över pengar och börja handla svenska och utländska aktier utan problem. Det är bara fylla på med nya pengar varje månad och vänta till nästa lön. Det låter hur enkelt som helst. Man tittar på historiken i aktier man äger, allt stiger över tid så kan man förvänta sig en fortsatt fin resa.

Tyvärr kräver aktier mycket mer tid än att logga in en gång i månaden. Vissa av mina vänner sa till mig att dom loggar in ett par gånger om året. Då förlorar dom troligtvis en massa pengar i onödan. 

Ett exempel är när ett bolag gör en emission och vill ta in nya pengar. Alla får teckningsrätter och då måste man välja, teckna eller avstå. Om man tecknar måste man godkänna det och fylla konto med pengar så att dom kan dras från kontot. Några dagar/veckor senare får man nya aktier. Man köper alltså aktier billigare än alla andra i emissionen. Om man avstår, ska man sälja teckningsrätter man fått, men man har bara några veckor på sig annars försvinner dom från kontot och då får man - INGENTING.

VD för Embracer sa för bara ett par veckor sedan att det blir ingen emission, företaget har bra kassaflöde. Idag kom pressmeddelandet att det blir en riktad emission om 2 miljarder kr genom nya B aktier. 

Embracer avser att använda nettolikviden från nyemissionen för att "ytterligare stärka bolagets finansiella ställning, förbättra finansieringskostnaderna och den operativa flexibiliteten utöver de åtgärder som kommunicerats".


Bolaget hade sist som mål att sänka skulderna till 10 miljarder, nu blev det ändrat till 8 miljarder. Om jag förstår det rätt så kommer Embracer skapa fler billiga aktier, det betyder att aktiekursen borde sjunka något, sedan ta in våra nya pengar genom emissionen och betala av en del av sina skulder samt investera en del i pågående projekt. Sista delen blir kvar som säkerhet ifall något oväntat skulle inträffa.

Hur aktiekursen kommer reagera på torsdag är det högst oklart. Det kan gå illa och aktiekursen kan tappa ännu mer på redan nedpressad kurs men den kan också stiga, för att börsen är ologisk och går på känslor mer än faktiska siffror. Jag tycker det är bra, skulden måste minska och emission kan bli bra. Oftast dock blir det dåligt, speciellt i bolag som blöder pengar. Då går kursen bara ner. 

Tre saker: Aktier kräver mycket tid och man måste följa dom hela tiden. Roligt, men ibland jobbigt. Glöm aldrig att när du köper en aktie, så köper du bolagets vinst, men även skulder! Till sist vill jag nämna att man ska aldrig lita på VD till 100% oavsett vilken VD det är. Dom är säljare och vill visa så bra bild om bolaget och framtiden som möjligt. 

Finns många exempel, SBB VD som lovade 100 år av höjda utdelningar som varade i 1 år. Embracer VD som sa att det blir ingen emission, två veckor senare - emission. Fortnox VD som sa att det blir inga prishöjningar, några veckor senare blev det prishöjningar. Swedbanks tidigare VD som sa att banken gör allt rätt - sedan kom högsta böter för penningtvätt i bankernas historia. Lohilo VD som sa att han jobbar med bolaget långsiktigt. Kort efter slutade han som VD och många fler exempel...

Två Månadslöner

4 comments:

  1. Yep, håller med till 100%. Folk kan säga vad som helst men siffrorna ljuger sällan, åtminstone inte när samtliga står åt rätt håll och har gjort så över längre tid.

    Det är otroligt tråkigt att gång på gång behöva se aktiekurser halveras - och sen kommer emissionen. Hade emissionen kommit innan kursraset hade ju utspädningen blivit hälften så stor. Istället blir den på 6% av innehavet. Dålig kapitalallokering och extremt dålig stil mot aktieägarna, värde rakt ned i sjön om det inte köps mer och aktieägarna betalar för ledningens misstag. :/ Hur tänker du göra framöver?

    Dr. Dividend

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det beror på vad som händer med aktiekursen och vilka villkor vi kommer att få. Jag vill även se rapporten för april-juni. Lutar åt att sälja teckningsrätter just nu och öka annat i portföljen, som Prevas till exempel som är litet innehav. Vi får se helt enkelt, jag gillar Embracer men har redan mycket investerat där.

      Delete
  2. Anonymous06 July

    "VD för Embracer sa för bara ett par veckor sedan att det blir ingen emission" - försök hitta ett faktiskt citat som stöttar ditt påstående. Om något, så lär du upptäcka att det är blaskor och oseriösa journalister som man inte kan lita på.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bra att du ifrågasätter, men det är inget jag eller journalister som hittar på:

      Wingefors: Embracer har inga planer på nyemission - Aktiespararna (Finwire)
      2023-06-22 14:17
      Gamingbolaget Embracer har inte planer på en nyemission. Det uppger vd Lars Wingefors i en intervju med Aktiespararna.

      Delete