Sunday, July 2, 2023

Nytt innehav i aktieportföljen



Min aktieportfölj är nu uppdaterad och portföljen med utvecklingen kan du se i den blåa länken. För att summera månaden och året så kan jag säga att utvecklingen är ganska dålig om man jämför sig med index eller alla andra på Twitter som har +50% i år och når nya höjder i sina portföljer.

Vad dom har, ingen aning, om det är sant vad dom säger, det vet jag inte heller. Det är också betydligt lättare att nå +50% med 1 eller 2 aktier och med litet belopp investerat. Min frus portfölj till exempel har +34% i år men det är bara 1 aktie och det är Evolution Gaming. Då kan man riskera mer. 

Min portfölj är ganska stor nu och det enda jag bryr mig om är att behålla värdet så gått det går med lagom tillväxt än att maximera avkastningen. Många aktier fortsätter falla i min portfölj och det är rädsla för vinstvarningar i skogssektor. Billerud kom ut med vinstvarning och det finns rädsla även för SCA och Nordic Paper.

Embracer fortsatt på låga nivåer, Castellum har inte återhämtat sig än, Avanza fortsatt nere och Securitas växer ingenting. Har minskat under månaden i just Securitas och köpt mer Nibe istället. Tyskland ska tillhandahålla så mycket som 10 miljarder euro fram till 2027 för att fasa ut fossildrivna bränslepannor. Det gynnar kraftigt NIBE och fler länder gör samma sak, till exempel USA och säkert fler är på väg.

Jag sålde hela innehavet i Kopparbergs på grund av flera anledningar, jag gjorde bara ett par hundralappar i vinst. Orsaken är låg handel i aktien, väldigt få som köper och säljer under dagen, svårt att handla. VD sa att det blir prissänkningar när råvarupriser blir billigare. Jan-mar vinst var under mina förväntningar. För pengarna ökade jag i Ahold Delhaize och la till ny innehav Prevas som är IT-konsult företag som jag skrev om tidigare.

Tesla fortsätter stiga kraftig, senaste månaden över 35% plus och 112% upp i år. Här lyckades jag köpa billigt så är väldigt nöjd med utvecklingen. Tesla är nu 2% av portföljens värde. Känner mig nöjd med portföljen jag har och fortsätter följa mina bolag och vissa konkurrenter. 

Två Månadslöner

5 comments:

  1. Min utveckling är också mindre än index, vilket är lite tråkigt. Men i grunden är det viktigaste att portföljen ökar i värde, gärna i reala termer också.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Precis, det som sker under en kort period är inte relevant på något sett, det räcker att en stor bransch i index går kraftigt upp och då ligger man efter. Det blir bra på sikt! Det rättar till sig.

      Delete
  2. Mikael Aslan02 July

    Håller med er båda angående portföljens värde. Även Finska Metsä Board har kommit med vinstvarning gällande Skogsindustrin. I Billeruds fall är det USA och att man själva inte har någon skog utan måste köpa från andra ägare. I Metsä Boards fall gäller det det Europa höga lager och Kina som inte kommit ur Corona. Men på långsikt kommer detta nog vända då Kina kommer att komma tillbaka från Corona och Europa kommer att bli ljusare.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det går alltid upp och ned i skogsbranscher, minns du för något år sedan var det rubriker "guld och gröna skogar" samt "skogens guld" osv? Det kommer tillbaka och då är det skönt att ha många aktier i just skogsrelaterade aktier. Då kan man kanske minska något när det stiger för mycket.

      Delete
    2. Mikael Aslan02 July

      Yes. Jag minns.

      Delete