Sunday, July 30, 2023

Läsarfråga: Hur väljer man bra aktier?



Vissa säger att det är svårt att välja aktier. Vilka är bra? Vilka är dåliga? Vad ska man tänka på? Det känns som djungel och jag vill inte förlora mina pengar. Börsen känns som kasino och därför jag inte vågar börja. Låter det bekant? Det är enklare än du tror på börsen.

En hemsida som jag har rekommenderat hundra gånger är Börsdata. I sökrutan skriver du ett bolag du vill lära dig mer om eller bara för att undersöka om det är bra investering eller inte. Skriv i sökrutan Azelio. Förstora bilden ovan och följ stegen.

Välj Analys och då får du upp en hel sammanfattning av bolagets resultat, år för år. Som du ser, sedan 2016 har Azelio minskat sin försäljning (markerat som steg 3) varje år. Från 3,7 miljoner till 0,59 miljoner år 2022. Året 2023 visar preliminära siffror, dom kan man gissa sig fram själv också. Analytiker har ofta fel.


Som du ser, försäljningen föll varje år, vinsten var kraftigt negativ (steg 4) och av någon anledning gick aktiekursen upp sedan corona botten mars 2020. Extremt mycket upp trots kraftigt minus resultat. Det är röda flaggor överallt. Vinst per aktie var -2 till -3 kr (steg 5 i översta bilden) och alla år blödde bolaget pengar. När jag tittade på gamla Tweets så såg jag positiva toner kring bolaget här och där. 

Som du ser är det ganska lätt att genom att titta på historien, se framtiden. Om bolaget sköter sig dåligt och har gjort så länge, det kommer troligtvis inte bli bättre. Över 35 000 personer ägde aktier och så sent som 18 juli 2023 ansökte Azelio om konkurs. Aktierna plockades veck från Avanza. Alla som hade Azelio aktier har förlorat hela sitt investerad kapital. Oavsett om du köpt för 100 kr per aktie, 5 kr eller 1 kr. Allt försvann. Det spelar inte heller någon roll om du har investerat 300 000 kr eller 500 kr. Allt borta. 

Nu till min svar på frågan, hur väljer man bra aktier? Det är genom att undvika bolag som Azelio. Ett bolag ska inte visa minus resultat över längre period, försäljning ska stiga, vinst ska stiga och vinst per aktie ska stiga. Någon kvartal med noll vinst eller minus resultat kan man godkänna om det finns tydlig orsak till varför, annars inte.

Titta nu i Börsdata på Evolution eller Nibe. Ser du tydlig skillnad? Det är såna bolag man vill vara investerad i. Svårare än så är det inte. Tydliga vinnare brukar fortsätta som vinnare länge. Dock finns det inte många bolag som växer så, därför är det bra att ha några andra innehav också, för säkerhetsskull. 

Två Månadslöner 

10 comments:

  1. Anonymous30 July

    Började för 20 år sen...för sent.
    Det absolut nr 1 är att börja i tid.
    Sen kan du lägga 40 bollar på gräsmattan med namn på bolag som går bra.
    Hunden får plocka 20 bollar.. du handlar.
    Efter 10 år har du är du en (mini Buffett. ).

    ReplyDelete
  2. Undvik Telecom, Banker, Spelbolag, konsulter, och alla bolag som inte tjänar pengar så kommer du förmodligen att lyckas bra på börsen. Köp bolag som har bra avkastning på eget kapital, ROE.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Banker tjänar väl alltid bra med pengar?

      Delete
    2. Det är hög regulatorisk risk. Politiker vill alltid åt bankernas övervinster. Lätta plus poäng att plocka från folket att gå hårt åt banker. Sen växer ju inte de stora bankerna så allt du får är ju direktavkastningen, och kanske inte ens det ett dåligt år.

      Delete
    3. Det har jag märkt! Aktiekursen kommer nog inte upp mer än 220-240 i Swedbank sen är det fritt fall igen av diverse anledningar.

      Delete
  3. Anonymous30 July

    Jag har ibland undrar hur vissa företag, tele2 exempelvis, kan dela ut >100% av vinsten enligt Börsdata. Hur är det hållbart långsiktigt?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det finns oftast anledning till det. Tror dom sålde nåt i bolaget och då hade tele2 för stor kassa som delades ut. Lät som hela vinsten men dom hade extra pengar. Räkna dock inte med samma höga utdelning nästa år! Den går tillbaka till sin vanliga igen.

      Delete
  4. Anonymous02 August

    Börsdata kostar väl pengar? Vill man betala för sig finns en uppsjö alternativ för att få investeringsråd. Finns det något gratisalternativ? Bokslut borde inte kosta.

    Finns det någon som kan förklara alla egna begrepp i ekonomsvängen? Och vad man ska ha dem till?

    Gärna även grundläggande begrepp som intäkter (earnings?) och vinst... Jag vet förstås vad orden betyder lekmannamässigt, men här betyder de uppenbarligen något annat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Börsdata är kostnadsfri, men då är man lite begränsad. Dock tycker jag att det räcker långt men gratis version, det är vad jag använder. Man behöver inte ladda ner något heller, det är en hemsida, så man ser allt direkt utan att vara medlem samt slipper registrera sitt konto. Smidigt.

      Håller med att i ekonomiska termer använder dom konstiga ord ibland. Som nettoomsättning, varför inte kalla det försäljning?

      Delete