Saturday, July 29, 2023

Securitas fortsatt köpvärd



Ett innehav i min aktieportfölj som jag är lite osäker på fortsätter att leverera. År efter år är det stabila vinster, men aktiekursen fortsätter att stå stilla med små upp och nedgångar. Det är Securitas som släppte sin rapport för andra kvartalet nyligen. Har haft många tankar kring Securitas, om jag ska minska innehavet, sälja helt, köpa fler aktier, minska mitt anskaffningsvärde (GAV) eller göra ingenting.

April Juni  visar mycket högre försäljning på 39 909 Msek (30 535 Msek året innan). Marginal har förbättrats, precis som VD sa att den kommer sakta stiga kommande åren och blev 6,6% (mot 5,8%). Vinst per aktie blev stabil 2,05 kr (2,32 kr).

I år har Securitas tjänat 3,71 kr (4,24 kr) vilket är en mindre sänkning av vinsten, men försäljningen steg kraftigt, marginalerna är mycket bättre nu och räknar vi bort engångsstörande poster så har Securitas tjänat in 4,49 kr (4,91 kr).

Securitas har slagit marknadens förväntningarna under rapportdagen. Över 30% mer i försäljning är inget att leka med. Aktien steg ett par procent upp under dagen och handlas nu närmare 94 kr (aktiekursen har legat länge på 83-87 kr. Jag tycker att aktien borde återhämta sig kraftigt och stiga framöver. Hur jag ska göra med dom är oklart, jag vill ju sälja allt men samtidigt fortsätter dom leverera år efter år med okej resultat. Aktiekursen är problemet, tycker att aktien ligger mycket lägre än den borde och jag väntar och väntar på en återhämtning som aldrig sker. 


Känns som att allt annat stiger hela tiden men inte Securitas som också borde gå upp i aktiekurs. Vissa hade nog sagt köpläge, men det känns inte så. Dock tycker jag själv också att det är alltid köpläge i Securitas. Grovt räknat på 2 kr i vinst per kvartal under resten av året så kan vi förvänta oss en vinst mellan 7-8 kr för i år.

Värdering i Securitas senaste 10 åren har varit mellan PE 13,5 till 19,5 och endast förra året föll värderingen av aktien till strax över PE 10. Det betyder att aktien borde kosta minst 80 kr just nu och mer rimligt är mellan 101-146 kr om man ska värdera bolaget på samma sätt som senaste 10 åren. Tycker att aktien som sagt är köpvärd. Det finns mycket som är bättre i bolaget idag jämfört med tidigare år.

Framöver ser jag rimlig PE på 15 och en högre vinst för 2024 på 10 kr, vilket borde öka aktiekursen från 100 lappen till 150 kr. Jag ser knappt någon nedsida i aktien kommande året. Kommer jag någonsin sälja Securitas? Ja, det tror jag. Anledningen är att aktiekursen återhämtar sig aldrig och stått stilla i 23 år i rad. Långt efter alla index. Man får utdelningar, men dom få procent per år räcker inte för mig och risken det innebär. Tror att jag säljer allt jag äger i Securitas på runt 120 kr. Då blir det en liten vinst också eftersom jag köpt aktier för 117 kr styck under senaste 5 åren (alltså snittpris).

Två Månadslöner

4 comments:

  1. Anonymous29 July

    Har 500 st till ett gav på 87.6 är väldigt nöjd med det och kommer behålla länge och fylla på under 100 kr.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Då har du köpt billigt! Jag tror och hoppas att vi aldrig mer ser aktiekursen under 80 kr! 😇

      Delete
  2. Anonymous29 July

    Goddag!
    Äger 600 med GAV på 89,6 och tror på framtiden för Securitas.
    Hoppas på en totalavkastning närmaste åren runt 10%.

    ReplyDelete
    Replies
    1. 10% om året borde dom klara ganska lätt med tanke på nedpressad aktiekurs och förbättrade marginaler. Försäljning steg extremt mycket med.

      Delete