Saturday, July 15, 2023

Här har jag investerat mest av mina pengar



Det mesta av sina pengar ska man lägga långsiktigt på börsen, i fina och stabila bolag som tjänar mer och mer för varje år som går. På lång sikt som 10-20 eller 30 år kan man tjäna enorma pengar. Man ska inte ha alla sina pengar i en enda aktie, själv har jag 16 olika aktier och den största är Castellum. Här ligger mest av mina pengar.

Det finns många anledningar, fin utdelningshistorik (blev en kortsiktig paus) men den kommer tillbaka så småningom. Fin avkastning över tid, bra hantering av skulder, fastigheter och Castellum får priser år efter år för sina fina hållbarhetsarbeten. Framtiden är ljus i bolaget och har alltid varit det. Uthyrning av fastigheter ligger på jämn 92-94% trots pandemi, lågkonjunktur, höga räntor m.m.

Castellum släppte sin rapport igår och det verkar se bra ut. Om det behövs så kan dom sälja fler fastigheter, men som det ser ut nu allt är under kontroll och rullar på enligt plan. Strategi är fortfarande samma, att vara ledande i branschen.

Belåningsgrad har minskat från 39,4% till 36,9%. Största kunderna är i följande ordning, Polisen, Afry Group och ABB. Det finns många andra kända hyresgäster som Domstolsverket, SMHI, ICA, Handelsbanken, Ahlsell, Försäkringskassan och Telia. Ingen av hyresgäster står för mer än 2,1%. Bra diversifiering helt enkelt.

Fastigheter har alltid varit och kommer att vara en bra investering. Det har alla sagt som skrivit böcker, pratat på Youtube, egen företagare, banker eller våra föräldrar. Castellum är enda fastighetsbolag i min portfölj, den står för ungefär 17% av hela portföljen, det är mycket, någon hög risk, men jag kan hantera det och tror starkt på bolaget. SBB t.ex. föll som pannkaka, men jag tror inte det kan hända i Castellum, dock kan man aldrig vara säker.

Castellum föll över -50% sedan topp och jag köpte fler aktier. Rätt eller fel får tiden utvisa men jag känner mig säker och litar på ledningen att fortsätta skapa värde över tid. Höga räntor påverkar bolaget negativt, men det är så det är i branschen. Man vänjer sig. När räntorna kommer vända neråt så kommer min portfölj stiga rejält upp i värde. Det tar tid och det är det jag har.

Substansvärdet (vad bolaget är värd) är 167 kr per aktie. Räknar man bort immateriella tillgångar (patent, kundregister, avtal, logga m.m) och uppskjuten skatt blir värdet av Castellum ungefär 142 kr per aktie. 

Två Månadslöner

8 comments:

  1. Anonymous15 July

    Frågan är när ska du sälja? Har du nån exit strategi för dina bolag? Tex vid nästa högkonjunktur när Castellum kanske är upp 100% säljer du då?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej, jag har ingen exit plan. Det som jag märkt är att jag säljer hela innehavet om något riktigt dåligt inträffar till exempel noll vinst i flera kvartal i rad eller ännu värre, bolaget visar förlust under längre period.

      Tanken är att hålla i aktier tills jag behöver pengarna om 30 år, då börjar jag minska i portföljen. Nu får det ligga och ge mig utdelningarna (eller kurstillväxt).

      Jag sålde t.ex. hela innehavet i Skanska när jag jämförde med Castellum och köpte fler Castellum. Kändes som mycket bättre bolag och aktie.

      Sålde hela innehavet i Swedbank efter böter oro lagt sig men nu köpte jag tillbaka en del för att jag tror på ovanligt höga vinster på 20+ kr. Blir en bra pengamaskin. Kommer sälja allt om kursen rusar till 300 kr t.ex.

      Fortnox har jag minskat när PE var 130 och aktien steg +60% på några månader utan nyheter. Nu köper jag sakta tillbaka billigare.

      Så jag minskar ibland i portföljen och säljer allt när något händer, men det finns några aktier som jag bara håller och släpper helst aldrig som Castellum, NIBE, Investor...

      Delete
  2. Hej!
    I min portfölj är det Investment AB Spiltan som väger tyngst. Dryga 8% av portföljen hittar vi där.

    Mvh PB?
    Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

    PB Surveys - Min egna panelsida, tjäna pengar på undersökningar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Spiltan är bra :) Har många bra produkter.

      Delete
  3. Anonymous15 July

    Hej
    Hos mig väger Investor tyngst.
    Har för tillfället inget fastighetsbolag men har lite koll på Wihlborgs där jag tidigare varit inne.
    Ägde Castellum tidigare men sålde när utdelningen drogs in.
    Kan nog bli ägare där igen när/om utdelningen är tillbaka.
    Ha en trevlig helg!
    //Jojje

    ReplyDelete
    Replies
    1. Investor är mitt största innehav också, men pengamässigt har jag lagt mest på Castellum. Snart så!

      Delete
  4. Anonymous15 July

    Jag investerar utifrån tidshorisont No Exit för 75% av min långvariga portfölj med Investor, Lundberg, Lvmh, Yara, Upm och ett tiotal bolag till - köper fler aktier i respektive vid rejäla dippar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Låter som att du har koll på läget :)

      Delete