Friday, July 28, 2023

Wabi Sabi - ett japanskt sätt att leva



I juli har jag läst boken nummer 7 av 12 som är mitt mål under 2023. En bok i månaden har jag tänkt mig för att förhoppningsvis lära mig något nytt. Sedan tar jag upp det viktigaste ur boken och delar med er. Denna månaden är den en bok som heter Wabi Sabi.

Wabi Sabi är en bok som handlar om japansk livsstil. Vissa säger att man kan bo hela livet i Japan och aldrig höra uttrycket, men den finns i bakgrunden. Det är ett sätt att leva livet. Jag kan försöka förklara varje ord för sig, så blir det kanske enklare.

Wabi innebär ett tänkesätt som uppskattar enkelhet, ödmjukhet och sparsamhet. Dessa ord betyder lite olika för varje en av oss och för mig betyder det att man ska leva livet enkelt, utan lyx eller konstant jagande av pengar eller något annat. Att helt enkelt kunna koppla av sig, leva utan stress eller ha höga förväntningar på mig själv. Att vara ödmjuk för mig är att kunna veta mina begränsningar, vara lugn i olika situationer och visa respekt till andra. Sparsamhet för mig är att inte slösa, varken pengar, vatten, el eller energi på onödiga saker.

Sabi betyder elegant enkelhet. Jun'ichirō Tanizaki förklarar det bäst när han säger om det japanska folket: "Vi ogillar inte allt som lyser, men vi föredrar en eftertänksam lyster framför en ytlig briljans...

Dom flesta av oss har TV i vardagsrummet, en soffa, högtalare, några hundleksaker i hörnet, barnleksaker, någon blomma som man inte tycker om längre och liknande saker. Det är inte personligt. Wabi Sabi hem har själ och är enkel. Röriga hem ska firas. Våra hem är gjorda för att vi ska bo där och inte ha kliniskt rent. 

Wabi Sabi påminner lite om mindfulness, att vara här och nu. Att njuta av enkla saker, som smaken av bär eller njuta av varm vind i ansiktet. Att vara ute i naturen, den enkla och magiska naturen. 

Oavsett om det handlar om relationer, arbete, heminredning eller våra misslyckanden, Wabi Sabi är ett sätt att kunna hantera en rörig och imperfekt värld. Efter att ha läst boken insåg jag än en gång, att det är okej att ibland stanna helt och hållet och göra ingenting. Njuta av solen, fågelkvitter och promenader med hunden. Livet är perfekt i all enkelhet. Man ser det man vill se.

Två Månadslöner

No comments:

Post a Comment