Wednesday, July 19, 2023

Guldår för bankerna, blir höga utdelningar 2024



Har följt börsen dagligen i över 5 år och kan säga att trots lågkonjunktur, hög inflation, oro i världen, krig och en massa annat så finns det oerhört många köpvärda aktier på börsen just nu. Funderar du på att börja köpa aktier? Vänta inte för länge. Bankerna ser väldigt intressanta ut just nu med sina rekordvinster.

Ingen vet hur det blir framöver men hittills i år har många bolag slagit rekord och fortsätter sälja riktigt bra. Swedbank till exempel släppte rapport igår med rekordvinst under kvartalet på 8,09 kr per aktie och mellan jan-mar vars det 6,71 kr per aktie. I år alltså 14,8 kr! Senaste åren varierade det runt 4 kr per kvartal och nu 85% mer per kvartal!

Framöver väntar jag mig försiktigt räknat ungefär 7 kr för kvartal tre och 7 kr för sista kvartalet. I år borde det bli en vinst på närmare 29, kanske 30 kr! Utdelning för 2024 blir säkert nära 15 kr och på en aktiekurs 200 kr är det 7,5% i utdelning. Riktigt högt och som det brukar vara historiskt sett. 

Märkligt att för bara tre år sedan är det ingen som ville ha Swedbank för 100 kr per aktie och nu vill alla ha den för 200 kr per aktie. Sentimentet på marknaden vänder fort och folk jagar som alltid snabba pengar. Enligt mig så borde Swedbank värderas nu till minst 200 kr och normalt kanske 250 kr är rimligt pris att betala. Dock kan det bli räntesänkningar 2024 och då kommer banken tjäna mindre pengar. Kanske därför kostar aktien bara 200 kr just nu.

Sedan start 1995 har banken haft som hösta aktiekurs på 234 kr och jag tror vi kommer nå dit redan i år och slå en ny rekord. Räntorna fortsätter stiga och fler och fler bolåneavtal som är bundna löper ut. Ser 20% uppsida redan i år. Framöver är det mer osäkert.

Jag minns att det fanns aktie "experter" som sa att bankerna gynnas inte av högre räntor och jag som ny på börsen trodde på dom. Tänkte om dom inte gynnas av högre räntor, vad gynnas dom av då? Nu har jag själv facit i hand och det är att bankerna gynnas väldigt mycket av högre räntor. Deras vinster kommer fortsätta upp så länge räntorna stiger. Vilket dom gör fortfarande.

Två Månadslöner

No comments:

Post a Comment