Sunday, July 9, 2023

Många svenska bolag gynnas av svag krona



Den 1 april 2023 kunde man byta ut 1 euro till 11,26 kr. I slutet på juni var det 1 euro till 11,82 kr vilket är 5% mer. Bolaget som Volvo till exempel säljer mycket utomlands och får betalt i euro, när pengarna översätts i kronor här i Sverige så får Volvo 5% mer än första kvartalet i år. Hela 13% mer än förra året! 

Valutamedvind kan vi kalla det och det är bra att ha aktier i portföljen som säljer utomlands. Det kan vara samma sak med dollar och andra valutor. Samtidigt finns det risker om valutan faller och då får man mycket mindre betalt när man översätter pengarna till kronor. 

Kvartal två i år har i alla fall gett väldigt stark euro som kommer gynna många svenska bolag som säljer utomlands. Det blir även mycket dyrare för bolag som köper euro, till exempel Billerud och som ni säkert sett så har aktien fallit rejält. Volvo däremot stigit.

Hela ekonomin är väldigt komplex och det finns hundra olika punkter man kan titta på. Vissa fokuserar på bolaget och vinster, andra på valutakurser, aktiekursgrafer, historik, förvärv av konkurrenter, räntor, inflation, arbetslöshet eller varför inte bostadspriser. 

En vanlig investerare kommer aldrig kunna allt, men man kan lära sig något riktigt bra. Det som jag har lärt mig genom åren är att börsen är väldigt ologisk ibland och värderar aktier väldigt fel då och då. Det kan vi dra nytta av och köpa när vi ser bra priser. Dock kan det dröja väldigt länge tills aktiekursen lyfter till sin normala igen. Ingen vet. Varken ledning på bolaget eller så kallade experter. Ingen vet hur aktiekursen kommer röra sig.

Det vi hör från bolaget sida om och om igen är att dom vill skapa aktieägarvärde över tid. Så egentligen oavsett vad som händer i dina bolag och på börsen, fortsätt köpa dom aktier, fonder eller etf:er som du tror starkt på. Prova själv att räkna fram en rimlig värdering och kör på det. 

Två Månadslöner

2 comments:

  1. Anonymous09 July

    Vet du vilka bolag vi har som är störst kring att sälja i annan valuta?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nej tyvärr, kanske Nicklas på Avanza har koll.

      Delete