Tuesday, July 25, 2023

Den som är satt i skuld är icke fri - sluta ta nya lån



Ni som har bolån oavsett storlek vet säkert redan hur svårt det är att betala tillbaka lånet. Om det är lägenhet, hus eller sommarstuga är det lika jobbigt och känns som onödig utgift, men ack så viktig!

Jag har lagt hela fokuset för att beta av lånet när alla andra jagar sina kronor på börsen som både stiger och faller i värde. Vad som händer med dom pengarna på börsen är högst oklart och är olika för alla. Vissa kommer tjäna 10% om året, andra 5% om året, vissa kommer inte tjäna något alls på börsen i det dom investerat i och många kommer till och med förlora pengar.

Jag tänker såhär: Hellre 5% garanterad sparande när jag amorterar extra på lån än kanske 7% på börsen. När jag pratar med kloka personer så säger alla, den som är satt i skuld är icke fri. Med det menas att man inte kan leva livet fullt ut när man måste amortera och betala räntor till banken. Man är helt enkelt låst och boendet äger dig och inte du som äger boendet.

Vissa lån är bra som CSN, lån till en bostad där man bor och investeringslån, till exempel om du köpt en sommarstuga som du hyr ut. Många tar lån för att renovera huset och om det ökar värdet på huset så är det också godkänd lån. Alla andra lån är dåliga. Dom har höga avgifter och man betalar mer än själva utgångspriset är.

Har suttit och räknat hela helgen på hur mycket det är kvar av vårt bolån, har gjort en återbetalningsplan och av de jag ser idag så är det endast 20 månader kvar och sedan är huslånet borta. Det är svårt att förstå det att det är ens möjligt!

Alla kan betala av sina bostadslån, det tar bara tid. Om man haft råd att köpa bostaden så har banken räknat på att det är möjligt att betala tillbaka lånet. Även om man förlorar jobbet i vissa perioder, så gör det inget. Man hittar annat för eller senare. Jag har själv varit arbetslös ett par gånger under återbetalningsperioden. Det går att bli skuldfri ändå. 

Två Månadslöner

10 comments:

  1. Anonymous25 July

    Glöm inte att dra av 30% på lånekostnaden i kalkylen. Har du 4% ränta betalar du bara 2,8% vilket inte är så farligt ändå!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Stämmer, men man får vänta länge tills deklarationen. Månadskostnad blir hög. Sen får man lite tillbaka.

      Delete
    2. Fast du kan ju jämka hos Skatteverket och då behöver du inte vänta på pengarna.

      Delete
    3. Men det har risk i sig att man får kanske kvarskatt efteråt?

      Delete
  2. Anonymous25 July

    Jag amorterar inte bolån nu när jag arbetar och har belåningsgrad på "bara" 1/3 som fortfarande är mkt pengar dock. Men i FIRE utan en lön vill jag inte ha bolån. Min lösning blir att lämna Sthlm och flytta hem till obelånat boende i Småland - då försvinner belåningen över en natt. /Utdelningssmålänningen

    ReplyDelete
    Replies
    1. Låter som en bra plan! Vi blir kanske grannar!

      Delete
  3. Jag har reflekterat mycket över detta på senare tid, inte minst när man analyserat fastighetsbolag på börsen. För mig blir slutsatsen att hur bra lånet är beror på dels förstås vilken ränta jag får och dels till vilken grad jag skuldsätter mig. Anledningen till att CSN-lånet är så "bra" är ju den låga räntan; flera hundra tusen i skuld men kostnaden för lånet är så låg att avkastning från investering i annat oftast vida överträffar den minskade månadskostnad jag får om jag använder samma peng att betala av CSN.

    På andra hållet så kan en tillräckligt stor skuld även med liten ränta förstås bli svårhanterlig om kostnaderna kräver en stor del av min inkomst.

    Det största problemet i Sverige tror jag har legat i de mycket korta ränteperioder som vi är vana vid här. Att exponera räntekostnaden för räntefluktuationer med refinansiering var 3mån-3 år kommer med perioder av såväl mycket låga kostnader som (nu) mycket höga. I USA till exempel är det vanligaste ett bolån med fast ränta på 30 år, en vän till mig har 2,4%. Sån fast ränta ger ju en trygghet för vad man kommer betala fram till motsvarande 2050 och sannolikt skulle investering ge bättre avkastning; kanske vi hade tänkt annorlunda om vi hade haft det så även här? :) allt är ju relativt.

    Dr. Dividend

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous26 July

      Det verkar inte så samhällseffektivt. Ingen kommer ju vilja flytta om alla sitter fast med 30 år långa lån. Särskilt inte om räntan är fömånlig kontra den korta.

      Delete
    2. Två Månadslöner26 July

      Anonym har en poäng här, jag hade inte heller velat flytta om jag hade haft 1% ränta idag t.ex. som är bunden 10 år framåt.

      Delete
    3. Anonymous26 July

      Men i andra länder med långa (30 år) bindningstider, tex. Danmark, Frankrike, USA, så är det ingen reavinstskatt om man har bott i huset i några år. Det ökar rörligheten på bostadsmarknaden jämfört med Sverige.

      Delete