Sunday, July 23, 2023

Det brinner i skogssektor!



Allt som handlar om skog, papper eller förpackningar brinner på börsen! Fredagen avslutades väldigt, väldigt illa för branschen. Många bolag har rapporterat sina siffror och dom flesta rapporter har knappt någon vinst senaste tre månaderna. De bolag som inte rapporterat än, kommer nog ha samma utveckling tyvärr... få har gjort någon vinst.

För första gången under mina snart sex år på börsen så har mitt bolag jag äger rapporterat minus resultat. Svag efterfråga, prisnedgångar, höga inköpspriser och produktionsbegränsningar har gjort att mitt bolag Billerud tappat vinst per aktie till SEK -1,94 (6,83). Hittills i år har bolaget tjänat 0,64 kr per aktie mot förra årets 11,11 kr. Det har vänt upp och ner bara på några månader.

Att värdera Billerud idag på årets vinst är omöjligt eftersom om de inte gör vinst, vet vi inte vad bolaget är värd. Dom hade över 20 kr i vinst förra året så potentialen finns att inom några år, när allt återhämtar sig tjäna oerhört mycket pengar om man köper nu, när allt är kolsvart på börsen. Billerud kostar strax över 80 kr och en vinst på 20 kr ger PE 4. Någon gång kommer de upp till samma vinst igen, frågan är inte om, men när? Rapporter för andra kvartalet visar följande vinst per aktie, inom parentes är det samma period 2022:

Nordic Paper: 2,16 k (2,44)
Holmen: Rapport 17 augusti
SCA: 1,32 kr (3,05)
Billerud: -1,94 kr (6,83)
Stora Enso: -0.29 Eur (0.38)
Rottneros: 0,22 kr (1,13)
Arctic Paper: Rapport 10 augusti

Det svänger rejält på börsen just nu och oavsett om det är litet bolag eller bland dom största, så kan man se vilken reaktion som helst, tvåsiffriga fall och uppgångar i vissa fall. På några veckor kan en aktie falla -50% och det är alltid bra att känna till det. Oavsett hur tryggt det än låter. Rimlig PE 22 kan lätt bli PE 11 på några veckor.

I USA är det PE 25+ på dom flesta bolag och jag tror på -20% fall i USA kommande månader. Allt är dyrt där och när man lyssnar på Youtube vad analytiker i USA säger så vill man nästan skratta. Dom har nämnt att PE 25 är normal pris att betala. Att det är nästan billigt. Va? Vilken värld lever dom i? Börsen ska ha PE 15 ungefär. Just nu är jag lite orolig över kommande året...

Lågkonjunkturen har äntligen börjat bita på företagets vinster och våra plånböcker. Det tog 19 månader för att börja känna det. Vi visste att det skulle komma och nu är vi här, den värsta krisen sedan länge som kan pågå ett tag till. 

Att börja spara på börsen just nu i bra, kända bolag, som kan höja priserna när konjunkturen kommer tillbaka, som har fina produkter och tjänster, långa kontrakt och stabila kunder, bra riskspridning och är verksamma över Sveriges gränser kan bli det bästa man kan göra på börsen på länge. Dock få som vågar.

Skogsbranschen har halverats i värde på börsen, fastigheter också, många industrier har fallit, konsultbolag mer än halverats, spelbolag har fallit ännu mer och få branscher klarat sig bra. Riskspridning är A och O på börsen. Att veta vad man äger och varför. Jag fortsätter köpa aktier och är inte orolig.

Två Månadslöner

4 comments:

  1. Anonymous23 July

    Helt rätt.

    Holmen varit i min portfölj i 10 år och ökar allt eftersom.

    SCA äger halva Sverige nu då halva Europa brinner i 40 graders värme... kan detta vara ett fantastiskt köp på 10 års sikt..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Är du inte orolig för bränder i SE också om 10 år? Näh det brukar vara kallt här år efer år :)

      Delete
  2. Anonymous23 July

    Hallå! Så nattsvart är det väl inte på börsen. Jag och de flesta jag känner är i vart fall på tvåsiffrigt ytd

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det är få som ligger tvåsiffrigt upp i år. Dock blir fler och fler för varje dag som går, börsen verkar ha återhämtat sig nu en del.

      Delete