Sunday, July 16, 2023

Avanza når snart 2 miljoner kunder!



Det är skönt att äga Avanza aktier, man betalar courtage när man köper aktier men sedan får man allt tillbaka via utdelningar. Och lite till om man äger många aktier i banken. 

Intäkter ökade med 35 procent till 833 MSEK under andra kvartalet. Resultat blev 472 MSEK, en ökning med 60 procent vilket är 3,02 kr per aktie. Hittills i år har Avanza tjänat in 6,21 kr (4,75 kr). Jag förväntar mig minst 12 kr i vinst under 2023 och med historik värdering på PE 21 upp till över 30 ibland så borde en aktie kosta idag 252 kr och mer nästa år. Folk fortsätter ju spara mer och mer varje år, eller?

Dom flesta har ganska liten sparande på Avanza men med stigande börs, fortsatta insättningar och med 1 841 900 kunder så kommer Avanza tjäna enorma pengar framöver. Jag tror Avanza kommer nå över 2 miljoner kunder i slutet på året eller under nästa år. Känns tryggt trots nya sparplattformer som dyker upp som Levler osv. 

Inte många gick till Savr och inte många kommer gå till andra sparplattformer, speciellt nya. Känns någorlunda tryggt. Utdelning om 70 procent av årets vinst är fortsatt samma, så vi kan förvänta oss 8,4 kr i utdelning år 2024 vilket är runt 3,7% på dagens kurs. Inte mycket, men inte lite heller. Lägg på 10% i aktiekursen varje år så har vi fin avkastning över tid. 

Jag tycker att aktien är billig med tanke på vad vi ser idag och kommande månaderna, om allt rullar på som vanligt (vilket det borde) så hade jag köpt aktier om jag inte hade några, men jag har just nu tillräckligt. Misstänker att även Swedbank kommer visa stark rapport. Känns bra att avsluta veckan med stark uppgång i portföljen bland mina aktier och det visar styrka att även andra bolag kommer visa någorlunda bra siffror.

Köp fina bolag och behåll. Ännu bättre är att köpa fler aktier så länge bolagen presterar väl. De som förlorar pengar är de som jagar kronor och hoppar mellan olika aktier, köper vid fel tillfälle, säljer på botten för att hoppa på nästa trend. Efter alla courtage kostnader, misstag och avgifter blir det inte mycket vinst kvar. Jag borde skriva en bok om det, oh vänta, jag har redan gjort det! Njut av semester! Helst med min bok i handen!

Två Månadslöner

No comments:

Post a Comment