Thursday, July 20, 2023

Svampen på börsen fortsätter växa



Fortnox är som en svamp, växer fort och är bland dom bästa bolagen vi har på börsen. Fortnox fick plats nummer 1 i avkastning mellan 2010-2020 och det skulle inte förvåna mig om bolaget gör samma fram till 2030. Jag skulle säga att bland dom bästa bolagen är Fortnox, Evolution Gaming och NIBE. Har man dessa tre så borde man ha miljoner redan efter 10-20 år. 

Evolution har jag i min frus portfölj som jag kommer sälja för att betala av huslånet. Kanske fel, men känns bäst för oss. Kanske lägger tillbaka i min portfölj istället framöver, ingen vet hur framtiden blir. Är ingen fan av kasino, så kanske inte. Tycker synd om alla som spelar bort sina pengar.

Fortnox har jag minskat senaste månaderna p.g.a. hög värdering och som vanligt är det ett misstag, bolaget fortsätter upp hela tiden men några mindre kursnedgångar. Det kändes dock rätt att minska i aktien, har gått upp +60% i år på några få månader och det kändes rätt att minska. När kursen föll något nyligen köpte jag lite tillbaka. Aktien är fortfarande svindyr och jag kommer köpa fler aktier under 60 kr om vi når dit. 

NIBE kommer fortsätta ånga på i decennier. ALLA dåliga och gamla pannor ska bytas. bolaget har bra rykte, verksamma världen över och det finns inga begränsningar i hur mycket bolaget kan växa. PE 30 är värt varenda krona oavsett vad folk säger. Finns knappt något negativt i bolaget just nu vad jag vet.

Fortnox vinst för apr-jun blev 0,21 kr per aktie och jag förväntade mig 0,18 k, vilket är lite bättre. Ändå är Fortnox aktier väldig dyra. Jag förväntar mig en vinst på 0,84 kr i år och PE just nu är 80. Det är väldigt högt och bolaget måste fortsätta visa enastående resultat för att växa in i värderingen.

Om två år är det rimlig att betala 67 kr för en aktie, då är PE 36. Frågan är hur länge kommer Fortnox växa så snabbt? Det är riktigt bra bolag men kostar därefter, om jag inte hade haft aktier hade jag inte köpt just nu. Eftersom jag hade många aktier, minskade jag en del, för att värdering var och är väldigt hög. Vill minimera risken för totalkollaps om något negativt skulle uppstå.

Två Månadslöner

6 comments:

  1. Anonymous20 July

    Tack för en bra blogg.

    Är lite rädd för att det finns för många farliga bolag på Stockholms börsen.

    Många är US dollar dopade och ändå tjänar dessa inga pengar.

    Mips börsvärde 14 miljarder .. säljer hjälmar..
    Essity börsvärde 200 miljarder.. kursen stått stilla i 5 år..
    Hexagon .. över 300 miljarder .. aldrig sett deras produkter..
    Kinnevik .. 123 miljarder .. ingen skog längere.. Mathem..
    Embracer .. 107 miljarder .. säljer spel..
    Hexatronic Group.. 17 miljarder.. lägger fiber..56 000 på Avanza.

    Har många fler exempel..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous20 July

      Gömde
      Hemnet Group .. 17 miljarder .. för att publicera bostader..

      Delete
    2. Två Månadslöner20 July

      Tack själv! Kul att ha dig här :)

      Det gör det, många småbolag och en hel del stora bolag. Mips ska man undvika, Essity lämnade rapport idag, tjänar bra med pengar men skulderna växer fort och dom kommer ALDRIG vara skuldfria. Kassaflöde 2 miljarder, skuld 60 miljarder. Hade också undvikit. Hexagon är jag inte insatt i, men senaste 50 åren har kursen gått upp med 109 000% så något rätt gör dom. Kanske är köpvärd trots allt. Kinnevik har misslyckats genom att fokusera på små onoterade bolag. Kanske blir bra, men tveksamt. Embracer gillar jag, dom flesta spelar spel och sällskapsspel. Dom kommer nog klara sig. 60% är spel, resten är annat. Hexatronic är vanlig bolag som sätter in fiber, borde gå bra långsiktigt. Alla kommer ha det någon gång.
      Hemnet är som blocket, inget speciellt. Jag kan skapa en hemsida likt deras. Inget jag hade investerat i.

      Det finns bra, dåliga och riktig skräp bolag på börsen, ja. Priset vi betalar varierar kraftigt. Vissa aktier är väldigt billiga och vissa kostar oerhört mycket pengar eftersom dom bolagen gör ingen vinst eller låg vinst.

      Delete
  2. Anonymous20 July

    Embracer har kommit ned något till 37..

    ReplyDelete
  3. Anonymous20 July

    talet. I sin rapport lyfter bolaget hur Swedish Match ”presterar enastående bra” samt ”driver tillväxt”.

    Detta fantastiska bolag gav vi bort. Inga svenska fonder som ägare ej nog ESK.

    Jag var ägare till SM i 15 år tänkte aldrig sälja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tråkigt att höra. Hade någon köpt NIBE för 150 kr hade jag också varit lite småsur på det. Bra bolag vill vi inte bli av med.

      Delete