Thursday, October 10, 2019

SkattHar du någonsin spelat sällskapsspel Monopoly? Enkelt förklarat så köper du fastigheter och när någon kastar tärning och ställer sig på din fastighet, betalar en avgift till dig. Finns lite andra fält där man får betala skatt och liknande. Köper du inte fastigheter så brukar det inte gå bra, då skatter, avgifter och olika händelser tömmer din plånbok fort. Titta på denna video om just skatten.

Jag har skrattat många gånger och samtidigt tycker synd om honom. Skatter finns snart överallt och så fort man kommer på en bra sätt att tjäna pengar, skatteverket är snart där. 

Det som jag inte förstår är skatten på aktie handel. Vi jobbar, betalar hög skatt och av de pengar som är kvar investerar vi en del på börsen. ISK (Investeringssparkonto) som är den bästa konto för aktiesparande för svenska bolag och ändå schablonbeskattas våra konto med 0,447%. Ibland är avgiften högre, ibland lägre, det bestämmer regeringen varje år.

Jag tycker det är löjligt att beskatta oss på aktiehandel, det är inte säkert att alla går med vinst på sitt sparande. Det finns även annan kontotyp som är Aktiedepå där man betalar 30% skatt när man säljer med vinst. Helt galet! Om det är vinst, så vill skatteverket ha 30% av det, om du går minus så är det bara du som går minus. Kul. Nästan ingen som har aktiedepå längre, för att man måste själv deklarera sina affärer, vilket är tråkigt.

Välj ISK så betalar du endast 0,447% i skatt per år. Nästa år blir säkert något siffra i närheten. Samma gäller här, går du med vinst så betalar du lite till skatteverket, går du med förlust, då betalar du lite till skatteverket. Tråkigt men sant. 

Viktigt att lära sig tidigt om pengarna, hur mycket kommer in och ut. Viktigt även att lära sig hur skatter fungerar och på vilket sätt betalar man minst skatt och få mer över till sig själv.

Jag gör det enkelt för dig - ISK. För att du ska inte förlora pengar, köp endast fina bolag du tror på lång sikt, titta över historiken så att du är säker att de tjänar pengar oavsett konjunktur, bra hemsida är börsdata. Välj bolag som ger utdelning, bara den täcker oftast skattekostnader och blir över.

Två Månadslöner

No comments:

Post a Comment