Tuesday, October 22, 2019

Första köp på längeKunde inte motstå att köpa fler Swedbank och Castellum aktier. Varför valde jag just dessa två och inte annat? 

Swedbank har fått mycket stryk på grund av misstankar av penningtvätt. Allt för mycket stryk. Aktiekurser gick ner från 210 kr innan skandalen till 122 kr som lägst. Det gick för mycket ner och endast nu flera månader senare börjar kursen att återhämta sig, just nu står den på 147 kr och enligt mig och många andra borde kursen ligga på minst 167 kr och även då är den relativt billigt.

Antal ägare i Swedbank aktie har gått upp enormt från 33 000 på Avanza till 81 000 på 8 månader. Många ville ha aktien, även om kursen gick bara ner...

Rapport kommer imorgon vilket blir superspännande att läsa om och alla bloggare och Youtube kanaler kommer att prata om just Swedbank och andra banker, då det är alla banker som rapporterar.

Bankerna utgör stor del av börsen, så det kommer att smälla till antingen mycket upp eller mycket ner, men som det ser ut nu, det flesta bolag har ökat sina vinster och bankerna är redan nu väldigt attraktiva och billiga. Jag tror det blir nästan 10% upp för Swedbankaktien samt mycket upp för börsen i helhet.


Castellum har däremot sjunkit från toppnivå på 217 kr till 195 kr idag, vilket är 10% nedgång på 1 månad. Tittar vi på längre period så har Castellum gått upp i år med 20%, vilket är nästan samma som hela börsen. 

Det som jag gillar med Castellum är att de strävar efter att ge sina aktieägare 10% i avkastning per år. 

Utdelning kommer i mars, vilket leder till att man kan köpa andra bolag som delar ut i april och maj så får man ännu mer utdelning det året. Även utdelning i september vilket är ett litet plus.

Castellum höjer sin utdelning varje år och har gjort det sedan 1998. När man kommer upp till 25 år med utdelningshöjningar får de kallas för utdelningsaristokrater. Det är precis det som Castellum och aktieägare vill. Jag tror det kommer fler höjningar flera år framåt.

Ränteläge är 0, vilket ger Castellum möjlighet att låna billigt från banken och tjäna mycket pengar genom investeringar, renoveringar, köp av nya bostäder och lokaler.

Mycket positivt och rapporten för Q3 var bra, jag fyller på hela vägen ner, hoppas även att det sjunker lite till. Castellum aktie är värd 186 kr enligt rapporten, så just nu handlas den till en premie på 5%. Enligt mina beräkningar kommer aktie att vara värd 205 kr i början på nästa år. Så priset idag är helt ok.

Två Månadslöner aktie blogg

No comments:

Post a Comment