Wednesday, October 23, 2019

Swedbank Q3Jämför vi januari till september med förra året så har totala intäkter ökat med 2%, men på grund av utredningarna har kostnader ökat med 16%. Resultatet för första 9 månader är -8% jämfört med 2018.

Det är inte bra kostnadsökning och marknaden sänkte ner aktier med -4,5% idag. Det som är viktigast för oss aktieägare är hur mycket vinst Swedbank gör. Per den sista september är vinsten 13,62 kr per aktie. Sannolikheten är stor att banken kommer att tjäna lika mycket 4:e kvartal som 3:e kvartal, vilket är 4,16 kr per aktie. Adderar vi dessa ihop så kan vi förvänta oss en vinst för 2019 på 17,78 kr per aktie.

Utdelningen har blivit sänkt från 75% av vinsten till 50% av vinsten. Det betyder att utdelning år 2020 blir 8,9 kr per aktie. Nuvarande kurs på 140 kr ger 6,4% i direktavkastning. Senaste 10 åren har snittet för direktavkastning varit 6,6%, så det är normalnivå anser jag som vi har just nu.

Senaste 10 åren har vinsterna sakta rört sig uppåt vilket visar att även med högre kostnader för utredningar som banken har just nu, lyckas Swedbank tjäna mycket pengar. Hade det inte funnits extra kostnader hade vinsten rört sig uppåt, även aktiekursen. Dessa kostnader kommer inte finnas för evigt och snart återhämtar sig banken och kommer fungera som det gjorde förra året. 


Swedbanks rapport var i linje med analytikernas förväntningar och jag tycker fortfarande att aktien är lite undervärderad. Det finns mycket potential för banken att tjäna mer pengar. När räntorna börjar gå upp efter ett par år så kommer banken att tjäna ännu mer pengar. 

Jag behåller aktier och köper mer när kursen kraschar ner till 125 kr nivå. Är dock väldigt tveksam att det gör det, mer sannolikt att kursen stannar kvar på 140-150 kr intervallet.

Tryck här för att läsa kommentarer från andra investerare.

Två Månadslöner aktieblogg

No comments:

Post a Comment