Monday, September 9, 2019

Bevakning ICA


ICA som de flesta vet säljer mat i sina butiker och lite annat som grillar, tv, lampor, leksaker med mera. Det som vissa inte vet är att ICA äger även Rimi Baltic, ICA banken, fastigheter och Apotek Hjärtat.

När jag läste senaste rapporten förstod jag inte riktigt uppgången i aktien. Andra kvartalet för 2019 visar sämre vinst per aktie 2,56 kr (4,62). Förutom det, högre skattekostnader och försäljning av Hemtex. Tittar vi för januari - juni visar vinst per aktie 6,58 kr (8,08). Det är också rejält ned och kursen gick upp senaste tiden, konstigt. 

Beslut har blivit fattad att alla godstransporten ska vara fossilfria senast 2030 och i storstäder redan 2025. Skönt att jag äger Volvo tänker jag, det finns ju bara i princip tre stora lastbilsföretag, Volvo, Scania och Daimler (Mercedes). Tveksamt dock att ICA kommer ditt så snabbt, då våra svenska vägar är inte utrustade med tillräckligt många laddstation för el till exempel. För att kunna ladda bilar medans man kör, krävs det att bygga om vägar vilket tar lång tid. Kanske hittar det på en annan lösning istället på hur man kan ladda alla fordon. Kanske blir en annan typ av bränsle, som biobaserad eller något liknande, vi får väl se.

Direktavkastning minskar sedan 2013, då vi hade 4,88% och just nu är den 2,45%. Det finns 6 analytiker med sälj rekommendationer och ingen på köp sidan. P/E på 28 när historiken visar mellan 12 till 20 senaste 5 åren. Utdelning ökar varje år med 50 öre vilket blir nog 12 kr i utdelning år 2020. Tar vi högsta P/E vi hade senaste 5 åren är det P/E 20 gånger förväntad vinst, vilket enligt Avanza är 16,63 kr. Kursen borde alltså vara max 333 kr. Idag är den på 470 kr. Det är alltså 41% mer vi betalar för ICA idag jämfört med när det var dyrt för 5 år sedan på P/E 20. Prata om att kursen är alltid rätt värderad. Ski*snack.

Köpläge? Aldrig. Det kommer en rejäl kursras inom närmsta tiden, vill du ha ICA, vänta på den istället. För att ICA ska lyckas med sin värdering ska ICA tjäna 23 kr per aktie. Hittills i år är den på 6,58 kr. Enligt börsdata vinsterna krymper sedan 2017, då var det 20,53 kr, under 2018 blev det 18,05 kr och nu väntas det 16,55 kr. Blir det då 15 kr nästa år? Nej, tack.

Har alltid velat ha ICA som komplement till Axfood, men just nu är nästan vad som helst har lägre risk än ICA. Enligt det jag läst och statistiken som finns, sälj allt nu och vänta ut krisen. Förra året räckte det med varm sommar och kostnader har skjutit iväg för alla extra transporter. Har du glömt det? Det gör marknaden alltid. Samma gäller Swedbank, så fort kommer nya nyheter glömmer alla bort penningtvätt skandalen. Det blir en bra sommar nästa år med då det var kass i år. Sälj och åter igen, sälj. 

Rekommendation: Sälj

Två Månadslöner

No comments:

Post a Comment