Tuesday, September 17, 2019

Hur mycket kostar en hund?Det är säkert många som undrar över, hur mycket kostar en hund egentligen? Jag och min fru har haft två hundar innan, en liten bishon frise och en storpudel. Nu har vi börjat planera nästa hund då vi tycker att det är snart dags.

Vilken ras ska vi ha? Vi är båda överens om en storpudel igen då de är jättefina, kan kramas, fäller inte, är väldigt smarta och skäller högt. Innan hade vi en mörkbrun pudel och en liten vit bishon frise, vi ska börja titta på stor vitpudel då det är lättare att se när hunden är smutsig eller en fästningar som kryper på pälsen.

Vad kostar en hund per månad? Det beror på storlek på hunden, om det är tik eller hane, om den är kastrerad, vilken självrisk du vill ha och vilka ersättningar ska ingå i försäkringen. Beror även på hur mycket hundgodis du köper. Här kommer uträkning för vår framtida hund, se detta som fingervisning:

Hund 15 000 kr

Agria hundförsäkring valp: 209 kr
Hundmat 7,5 kg för 480 kr i 3 månader: 160 kr
Hundgodis: 150 kr
Bajspåsar: 19 kr
Lösning mot fästningar 269 kr/år. Månadskostnad: 22 kr
Medicin mot illamående 139 kr/år. Månadskostnad: 12 kr
Avmaskning: 130 kr/år. Månadskostnad: 11 kr
Hunddaggis 1 natt/år. Månadskostnad: 33 kr

Totalkostnad per månad är ungefär 616 kr

Extra kostnader. Det rekommenderas att en tik ska kastreras för att minska risken till sjukdomar längre fram. Kostnaden varierar mellan kliniker och hos oss är det 6 600 kr. En eller två gånger under hundens livstid borde man gå till tandläkare för att rengöra tänder då det kan uppkomma problem längre fram om man inte har koll på hundens tänderna själv. Det kommer att komma ett par tillfällen under hundens livstid att man måste besöka akutmottagning då något är fel med hunden, det kostar extra på kvällar och helger. Oftast täcks det av självrisken, för oss är det 1 500 kr. 

Engångskostnader tillkommer för matskålar, hundsäng, leksaker, vinterjacka, koppel, sax, nagelklippare, borste, schampo och trimmer. Det kan kosta mellan 2 000 kr till 3 000 kr beroende på vilken kvalité du köper. Går ni med hunden till hundfrisören så behöver ni inte trimmer till exempel. Vi har dock aldrig varit där då vi gjorde allt själva.

För oss kommer det totalt att landa på 22 216 kr då vi redan har en del saker från tidigare hund. Just nu ska vi avvakta lite med hundköp då det är lite dyrt.

När hunden blir några år gammal, priserna går upp, försäkringen blir lite dyrare, hunden äter mer mat, det behövs lite mer medicin och veterinär besök. Det är ändå härligt med hundar, man får sällskap och det ger mycket glädje. Hunden kräver dock mycket tid, dom behöver motion, aktiviteter och sällskap. Arbetar man så behöver man komma hem vid lunchtid och gå ut med dom. Det är mycket arbete och det är upp till dig att avgöra om du har tid och råd med hunden.

Två Månadslöner

No comments:

Post a Comment