Thursday, September 5, 2019
Vad händer när reporäntan går upp?
Idag kom ett besked om att riksbanken planerar att höja reporäntan i början på 2020 och fortsätter att höja den i långsam takt. Är det bra eller dåligt undrar man?
Det är bra för banker, då de kan höja sina räntor för kunder som har rörliga lån och tjäna mer pengar.
Dåligt för oss som har rörliga huslån, då blir det dyrare. Det leder till att vi har mindre pengar kvar att spendera som bromsar hela svensk ekonomi. Det man kan läsa i tidningar att de flesta parametrar visar att det går redan sådär i Sverige och alla är chockade över riksbankens framtida höjningar av reporäntan. Riksbanken ska sänka eller behålla den lågt för att ekonomi ska ta fart igen som det borde göra. Långsiktigt är det nog ändå rätt att höja den, men inte i denna period där vi befinner oss just nu.
Exempel: Har du ett lån på 1 miljon och räntan höjs med 0,25% i januari 2020 så ökar dina räntekostnader med 2 500 kr per år. Ett lån på 2 miljoner ökar dina kostnader med 5 000 kr per år. Jag tror du är med på hur snabbt och mycket pengar det blir när det börjar höja reporäntan varje år. Speciellt utsatta är personer med höga bostadslån, som Stockholm och andra storstäder. Därför ska man amortera! Minskar du dina skulder nu när det är relativt lätt så kommer du att vara glad när räntan är uppe på 4% vilket är normal nivå som riksbanken strävar efter komma upp till i framtiden. 4% ränta på 1 miljon lån är 40 000 kr extra till banken, varje år. Det är hela 3 333 kr per månad. Våra föräldrar hade ännu högre räntor, fråga dom hur lätt det var... Ju högre rörliga lån du har, desto större risk för att inte klara av att betala tillbaka.
Vad har hänt med börsen idag? Precis som vanlig hushållsekonomi, går räntorna upp, så är det mindre pengar kvar i bolaget. Speciellt utsatta är de som har stora skulder. På andra sidan så finns det banker som kommer att tjäna ännu mer. Då borde bankerna gå plus idag och skuldsatta bolag minus. Titta på grafen nedan, det är vad som hänt idag 5 september på large cap:
Fastighetsbolagen som Sagax, Klövern, Wihlborgs, Fabege, Balder, Castellum, Hufvudstaden och Kungsleden alla på rejäl minus idag. Har man investerat mycket pengar i storstäder, köpt fastigheter och lokaler så kan det bli dyrt att betala tillbaka räntan till banken. Vinsterna krymper såklart. Höjer man hyran för kunder, så får de nog och flyttar snart ut, så minskar vinsten ännu mer. Därför vid aktieköp ska man titta på hur höga skulder företagen har. Det är rätt viktigt att ha koll på, precis som din egen ekonomi.
Det som är intressant är att Loomis, Axfood, Ica, Essity har också gått rejält ned. Jag är inte insatt så mycket i bolagen, men jag tror att dessa bolag har höga skulder. Jag ska titta närmare på dom. Axfood är den enda som jag äger investerar nu tungt för att bygga högautomatiserad lager i Stockholm, vilket kan vara en av orsakerna.
På plussidan är såklart Nordea, Swedbank och Handelsbanken. Det som hände med andra bolag vet jag tyvärr inte och det är bara brus för mig. Tillfällig VD Anders Karlsson har köpt Swedbank aktier för 1,3 miljoner kronor. Priset han betalade är 127 kr per aktie. Alltid kul när de investerar i sina egna bolag där dom jobbar, vilket visar styrka och att även ledningen och anställda tror på framtiden. Snart är mars och det blir kul att plocka hem utdelningen som kommer investeras i det som är billigt just då.
/Två Månadslöner
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment