Sunday, January 12, 2020

3 starka trender inför 2020
Papper, en långsiktig trend som är här för att stanna. Stora delar av plastförpackningar kommer att ersättas med papper. Hur snabbt detta kommer att ske är det ingen som vet, men jag tror det börjar få fart redan i år. Visst har du märkt i affärer att fler och fler förpackningar är i papper och att det blir mindre plast i förpackningar? Jag såg att Arla har bytt crème fraiche till pappersförpackning och tortilla bröd bytte hälften av förpackningen till papper. Redan 2019 fick vi papperssugrör och IKEA har meddelat att engångsprodukter i plast kommer försvinna helt på varuhusen. Snart kommer även pappersflaskor ut till allmänheten och jag tror det kommer ersätta ölflaskor och sedan börjar med andra drycker, såser och oljor. 

Att välja pappersprodukter i form av förpackningar, lådor, möbler och annat kommer att bli stort i framtiden. Jag har även sett VR glasögön i papper, klänningar, radiostyrd flygplan, leksaker och även hus med riktig isolering och träpaneler runt om. Huset håller i 50 år enligt tillverkare! Det finns kök, badrum, spis och allt annat du behöver. 100% återvinningsbar. Nu blev jag sugen på detta huset... Länk: wikkelhouse
Säkerhet/Cybersäkerhet/Övervakning är också en trend för 2020. Vi blir fler på jorden, vi tjänar mer pengar, vi har dyrare saker hemma och allt detta ska skyddas. Vi vill skydda vårt hem med larm och brandlarm. Vi vill skydda våra pengar på kontot med koder och lösenord och våra arbetsgivare vill skydda sina lokaler, system och utrustning. 

Det är knappt någon som har kontanter eller plånböcker längre, vilket leder till att tjuvar måste komma på nya sätt för bedrägerier. För att ta våra pengar krävs det intrång till banken eller lura oss på annat sätt. 

Säkerhet är nödvändig i vårt samhälle och jag tror att trenden kommer att luta mer åt cybersäkerhet vilket betyder skydd för digitala tillgångar. Det är våra konton, lösenord, avtal, anställningskontrakt, förmåner, privata filer, konversationer och mycket annat.Digitalisering har nog alla hört om. Jag kan passa på och lägga till automatisering i samma kategori. Allt vi gör idag är via mobilen eller dator. Det mesta går via internet och molnet vilket kräver bra uppkoppling för att kunna arbeta effektivt. Fler och fler bolag kopplar på nätbaserade versioner så att man skulle kunna arbeta via dator oavsett vart man än befinner sig. Man kan idag handla mat på nätet med hemleverans, Volvo har utvecklat självkörande dumprar och grävmaskiner som kan styras av en person som sitter på kontor. Förutom det finns det även 5G som inom kort kommer ut på marknaden. 

Världen håller på att ändras i snabb takt med sina nya produkter och idéer. Fler och fler manuella hanteringar ersätts med robotar och system som kan göra det åt oss. Vi människor har dock fördel, då vi kan tänka, lösa problem, vi har känslor och vi behövs för att underhålla maskiner och uppgradera dom. 

Spännande framtid! Det känns som att det mesta kommer att bli bättre, fungera fortare och hjälpa oss i vardagen. Tekniken och världens ekonomi fortsätter gå framåt, det är nog därför börsen stiger i snitt 7-8% om året.

Två Månadslöner

8 comments:

 1. Jag har ju en känsla av att det smarta hemmet kommer att flippa totalt under 2020-2021 med pratande frysar, appstyrd belysning och smart övervakninge. Huuuuuh!

  https://utbrytningen.blogspot.com

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det kommer det säkert! Många av dessa saker finns redan och blir bara bättre!

   Delete
 2. Intressant spaning - och du är nog helt rätt ute! Gäller att hitta bra bolag inom dessa segment nu så man kan göra bra investeringar!

  Mvh Louise

  ReplyDelete
  Replies
  1. Som tur är så har vi många fina bolag på börsen!

   Delete
 3. Toppen med färre plastförpackningar, även om jag också börjat se komposterbara varianter.
  Digitalisering och automatisering har förstås många fördelar så länge systemen fungerar och det finns el att tillgå. Ve oss när det blir avbrott på stor kabel eller bara en liten ledning för den delen. Önskar verkligen att vi jobbar på manuellt back-up system när det gäller att klara vardagen vid större elavbrott.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag gillar dina tankar! Därför är det alltid bra att ha goda, gamla saker som kakelugn, vedspis, egen brunn med mera. Vi får väl hoppas att de har backup när strömavbrott sker.

   Delete
 4. Hej,
  I Kalifornien och på Hawaii är det nu förbjudet med plastpåsar. I affärerna får man papperspåsar eller så använder folk sina egna som man återanvänder. Ja, så papper kommer stort! Vad gälller cyber security så ligger vi efter i Sverige där vi har varit lite för naiva. Digitaliseringen tar över samhället på gott och ont. Det goda är att det är ett smidigt system, det onda är att det gör oss till ett enormt sårbart samhälle som det skulle kunna vara lätt som en plätt att både slå ut samt kontrollera på micro-nivå. Vidare tror jag att digitaliseringen främst handlar om vinstintresse hos IT företagen. Det drivs enormt i skolorna men det finns ingen forskning som tyder på att den höjer kunskapsnivån hos elever. Ska bli spännande att se vart det hela bär an.

  Tusen tack för tipset on jullökarna! Jag skall ha en bättre strategi nästa jul. MIn Amaryllis har precis börjat blomma nu!

  Ha en fin dag!

  Mvh, Anneli

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hej! Ja det är lite läskigt när man tänker om framtiden... :) Hoppas det blir bättre! Det brukar det göra!

   Vad skönt att det börjar blomma! Det är verkligen inte lätt med blommor! Ha det gött så länge!

   Delete