Saturday, January 11, 2020

Vad kännetecknar en bra aktie?Vad ska man tänka på när man väljer att köpa aktier i ett bolag? Det viktigaste är att titta på historiken inom lönsamhet. Det kan du enkelt se på Börsdata.se. Det heter vinst eller vinst/aktie. Om bolaget lyckades tjäna mer pengar varje år så är det tummen upp.

Även omsättningen ska öka varje år och det är för att bolaget ska få in mer pengar. Det kan antingen vara höjda priser eller att antalet kunder ökar.

Utdelningen till aktieägare är inte ett måste, men när bolaget delar ut en del av vinsten visar det att bolaget går bra. Utdelningen ska helst öka varje år och den får inte vara för hög. Det ska inte betalas ut över 100% av vinsten, då bolaget har inga pengar kvar i bolaget. I absolut värsta fall behöver bolaget låna pengar från banken för att dela ut till sina aktieägare. En rimlig nivå för utdelning är mellan 20-60%. Vissa bolag som inte behöver växa brukar betala ut nästan hela vinsten till sina aktieägare. Snabbväxande bolag har oftast låg eller ingen utdelning alls. Även utdelningsandelen i procent hittar du på Börsdata.se.

Vissa bolag som har blivit för stora kan delas upp i två bolag istället. Det gjorde till exempel SCA genom att dela ut Essity aktier till sina aktieägare. Kursen var på 300 kr på SCA och efter delningen gick kursen ner till 60 kr, men då fick aktieägare Essity aktier som är värda 240 kr. Se bild nedan.När ni letar efter bra bolag och hittar något liknande som i bilden, ta reda på vad som har hänt. Det gör ni antingen genom att ställa frågor i aktiegruppen på facebook, på twitter, aktiebloggar eller aktieforum som flashback. Det finns även information på bolagets hemsida. Hittar ni ingen information så kan det vara en dålig rapport som sänkte aktiekursen eller ännu värre, höga böter. Med hjälp av google kan man då söka på gamla nyheter och ta reda på varför det blev böter.

Fundera på vilka konkurrenter som finns för bolaget. Fundera även på vilka produkter som säljs, är dom populära, har dom bra kvalité? Innan du trycker på köpknappen är det bra att veta vad bolaget sysslar med, läs på deras hemsida. Det absolut vanligaste felet idag är att många tror att Volvo aktier är Volvo bilar. Det är tyvärr fel, Volvo säljer lastbilar, bussar och anläggningsmaskiner. Många även blandar ihop Nobia med Nobina. Det är två helt olika bolag som sysslar med olika saker. Tror du att bolaget du köper är kvar om 10-15 år? Handlar du deras produkter själv?

Tänk långsiktigt när du köper aktier. Bolagen som går bra, tenderar att fortsätta gå bra. Ett vanligt fel hos nya aktiesparare är att de säljer när kursen går ner 20-30%. Istället ska man köpa mer när det är billigt. Se nedan mina köp i Skanska aktien.När Skanska meddelade att de hade problem med lönsamhet i USA började kursen gå ner. Det tog 2 år innan det löste sig och kursen började gå upp igen tillsammans med lönsamhet. Jag köpte aktier då och då när jag tyckte att kursen var låg och sedan rusade bolaget uppåt mot samma höga pris som innan. Nu ligger jag +44% vilket är riktigt bra avkastning. Jag kommer inte att sälja något och jag fortsätter köpa Skanska när det blir kris igen. 

När jag googlade Skanska för första gången hittade jag att bolaget är top 10 i världen! Skanska är en av de bästa byggföretag och vi har tur att ha den på svenska börsen. Ett bra köp helt enkelt. Jag har mina aktier hos (annonslänk) Avanza.

Två Månadslöner

2 comments:

 1. Det kan också vara ett företag man helt enkelt gillar :) Det skadar ju dock inte att ha lite insikt i hur det går för dom också.

  https://utbrytningen.blogspot.com

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag håller tyvärr inte med, det räcker inte med ett köpa bolag man gillar. Ett exempel - jag gillar bolaget som heter BONG. De tillverkar kuvert, brev och liknande. Vi skickar brev och paket då och då, men inte mer än vanligt, kanske en gång per år eller två.

   Senaste 10 åren har bolaget gått minus förutom 2016. Varför ska man investera i ett bolag som inte tjänar pengar? Hela tanken med att investera pengar är att tjäna mer pengar. Länk till deras utveckling:

   https://borsdata.se/bong-ljungdahl/analys

   Delete