Thursday, January 30, 2020

BillerudKorsnäs höjer utdelningenBillerudKorsnäs lämnade sin rapport för Q4 2019 som var i linje med förväntningar. Uppstartseffekter av den nya investeringen KM7 (kartongmaskin 7) är också i linje med förväntningar. Kvartalet för 2019 jämfört med 2018 inom parentes:

Nettoomsättning 5 815 Mkr (5 843 Mkr)
Resultat 333 Mkr (309 Mkr)
Resultat per aktie 1,61 kr (1,49 kr)

Januari-december 2019 jämfört med 2018 inom parentes:

Nettoomsättning 24 445 Mkr (23 692 Mkr)
Resultat 6 720 Mkr (1 037 Mkr) *Inkl. resultat från försäljning Bergvik Skog
Resultat per aktie 32,50 kr (5,01 kr)
Resultat per aktie 5,13 kr (5,01 kr) *Utan försäljning av Bergvik Skog

Ett bra rapport helt enkelt, många trodde att BillerudKorsnäs kommer tjäna mindre och därför kursen var så låg på knappt över 100 kr. Nu när vi har fakta på bordet så är det inte så illa som många trodde. Vinsterna har ökat lite och framtiden ser ljus ut. Enligt mina beräkningar för år 2021 borde kursen ligga på 132 kr. Året 2022 närmare 154 kr. Det beror såklart på omvärlden och konjunkturen, men jag ser att potentialen finns. Om inte nästa år så går kursen upp längre fram. Viktigt att komma ihåg är att börsen prisar in framtiden så fort de kan, om större aktörer ser potentialen i Billerud kommer kursen fortsätta öka redan nu.

Under 2019 såldes Bergvik Skog Öst och styrelsen föreslår en utdelning på 4,3 kr och en extra utdelning på 4,3 kr per aktie. Styrelsen föreslår även en mandat beviljas för att köpa tillbaka egna aktier. Dessa nyheter togs positivt av marknaden och BillerudKorsnäs aktiekurs rusade uppåt från låga nivåer upp med +13,9%. När jag först läste att det blir extra utdelning blev jag såklart väldigt glad. Min portfölj kommer att växa ännu fortare i år. Utsikterna framåt ser stabilt ut i de flesta produktområden. Tillförordnad VD Lennart Holm om framtiden:
"Under de närmaste åren kommer vi att fokusera på att optimera användningen av företagets tillgångar och dra nytta av våra senaste investeringar med målet att återgå till en EBITDA-marginal på över 17%. Lönsamheten ska stärkas genom att maximera kundvärdet, minska kostnaderna samt förbättrad effektivitet och ökad produktion."
En analys från tidningen placera skriver att man ska avvakta Billerud, men jag tycker att man ska köpa nu när det är billigt. När det vänder så blir det dyrt. Du ska självklart göra egen analys innan du köper aktier. Vill du läsa vad placera har att berätta kan du läsa det här.

Idag rapporterar även Volvo och SCA och jag tror starkt på båda bolagen och jag är nästan 100% säker att det blir höjda utdelningar även här. Volvo har riktigt bra kassa och kan dela ut 10 kr igen, men jag tror att det blir 6,5 kr. Jag vill gärna bli positivt överraskad. SCA höjer säkert till 2 kr från tidigare 1,75 kr. Det är en bra vecka måste jag säga! Hur går det för er?

Två Månadslöner

3 comments:

 1. Två Månadslöner30 January

  Volvo har imponerat oss, dubbelt så hög utdelning jämfört med vad jag trodde! 13 kr kommer att delas ut! Aktiekursen kommer säkert gå upp med 10 kr idag! :) Fint.

  SCA precis som jag trodde, 2 kr i utdelning, även här, en bra och stabil ökning.

  Mina reflektioner kring rapporter kommer under veckan.

  ReplyDelete
 2. Jag är toppenglad över Billerud! Även SCA, SEB och Eolus har gått fint från min portfölj. Kul :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det gick bättre än många hade väntat sig :) Jag är också supernöjd med alla mina bolag, även Swedbank.

   Delete