Wednesday, January 29, 2020

Swedbank - sämre rapport och kursen stigerMan hinner knappt att göra allt man vill efter jobbet. Årsrapporter ska läsas, mat ska lagas, jobbansökningar ska skickas iväg, nyheter ska läsas, kommenterar från andra bloggare ska läsas igenom och sedan allt annat vardagligt. Hur hinner folk med barn att göra allt? Jag tror att det gör dom inte. Folk bara köper en aktie som många andra har eller pratar bra om och sen är det klart, utan någon research alls. 

Jag har gjort min analys på bolagen jag har för ett par år sedan och ibland behöver jag inte ens bry mig vad som pågår vissa dagar, jag vet att det blir bra på sikt. Swedbank blir bra på sikt, det vet jag. 

Rapporten idag är lite sämre än 2018 men ändå gick kursen upp med hela +8,13%, varför? Jo, det är för att marknaden har prisat in i aktiekursen att det blir mycket sämre resultat. Det blev lite sämre och det räckte att tolkas som bra nyhet. Enligt mig är det sämre resultat, siffrorna visar följande för 2019 jämfört med 2018 inom parentes:

Totala intäkter 45 960 Mkr (44 222 Mkr) 
Totala kostnader 19 984 Mkr (16 835 Mkr)
Resultat efter skatt 19 697 Mkr (21 162 Mkr)
Resultat per aktie 17,56 kr (18,89 kr)

Enligt min analys förväntade jag mig en utdelning på 8-9 kr per aktie och det blev 8,8 kr. Det är en helt ok utdelning och den kommer att höjas när skandalen blåser över, kan ta dock ett par år. Utdelning betalas ut 2 april. Vinsten har gått ner lite i Swedbank just på grund av ökade kostnader på grund av penningtvätt. Även lägre räntor sänkte vinsterna lite. Jag har en känsla att nästa årsrapport blir väldigt likt denna och ungefär samma utdelning. Stabilt helt enkelt och bättre längre fram. Är nöjd att jag köpte många aktier.

VD har sagt att 2020 kommer att ha ungefär samma kostnader som 2019, vilket är mycket. Det är dock positivt att banken lägger mycket pengar för att förhindra penningtvätt. Jag är väldigt tveksam att det blir böter för Swedbank. Svar från olika myndigheter kommer i mars och så får vi se vad de har hittat i Swedbank. Spännande. Är Swedbank ett bra köp just nu? Ja, jag tycker det. Äger du Swedbank i din aktieportfölj?

Två Månadslöner

2 comments:

  1. Hejsan TM, jag äger Swedbank och har också ökat en del sen i november. Jag resonerar precis som du gör och tror tiden ger oss rätt. Hemsk sänkning av utdelningen men kunde blivit värre.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Utdelningen kommer tillbaka till 14 kr inom några år, det är jag säker på :) Swedbank är nu på andra plats av populäraste aktier på Avanza. Det är inte bara vi som tror på bra framtid :)

      Delete