Friday, January 10, 2020

Securitas växerDags att gå tillbaka till aktier. Securitas har meddelat igår ett förvärv i Spanien. Bolaget som köptes upp heter Techco Security med ungefär 520 anställda. Den 11:e december köptes upp även Fredon Security i Australien med strax över 100 anställda. 

Det känns att Securitas vill växa och ta över fler marknader. Det bästa sätet är att köpa konkurrenter som tjänar pengar, vilket Securitas har säkert gjort. Aktiekursen gick marginellt upp för dagen med +1,56%. Nuvarande pris är på 162,85 kr vilket är helt ok enligt parametrar som P/E talet och förväntad vinst per aktie. Jag däremot vill handla med rabatt, så jag avvaktar tills det händer något i världen. Det räcker med att Donald Trump twittrar något så går börsen ner med några procent och Securitas bland annat följer med neråt.

I år har jag inte köpt aktier än och det beror på att vi funderar på att byta ut pelletspanna mot bergvärme. Det betyder att vi behöver ta in några offerter först och sedan ta en lång funderare om det är värt det. När jag vet framtida kostnader, kan jag räkna fram framtida investeringar. Vad tycker ni, är det värt att byta pelletspanna mot bergvärme? 

Två Månadslöner

6 comments:

 1. Jag har jobbat på Securitas, fin bolag!

  ReplyDelete
 2. Pellets mot bergvärme. Intressant och det här vill jag höra om.

  Jag ska om ca 5 år flytta till villa i Småland och det finns möjlighet att det blir rakt in i föräldrahemmet som pappa har nu. Det har pellets och han beklagar sig över att lyfta 16kg-påsar hela tiden. Jag gillar heller inte att magasinet bara räcker X dagar (var ca 10?) under vintern.

  Även luft/vatten-värmepump låter intressant.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hej! Att bära in 2,5 ton pellets till källare är inget jag klagar på, bra träning! Problemet är att 3 pallar tar mycket plats, att det håller i 7-10 dagar är inte heller något problem, det tråkiga är att stänga pannan, rengöra allt sot (man blir smutsig) varje månad. Den tredje och värsta problemet är att pannan kan stanna på vintern när man är bortrest och då blir det kallt när man är tillbaka. Huset håller värmen i ca 1 dygn, så är man borta länge så kan det bli 15 grader.

   Delete
  2. Farsan tycker påsarna blir tyngre o tyngre (han är 80+ nu) och brukar ha ett par pallar i garaget för mig att bära ner till källaren när jag hälsar på...

   Sotning har jag hört om, men vet inte hur det funkar. Har sett någon liten sotig bricka som ska rengöras.

   Jag vill som pensionär gärna vara iväg kanske en månad i taget på semester på vintern så 7-10 dagar i magasinet är för lite då. Vet att han har elpatron som kickar in om pelletsen tar slut, men han betalar bara för liten huvudsäkring som inte räcker för att hålla helt varmt. Men fryskallt blir det såklart inte.

   På sommaren kör han bara elpatron.

   Delete
  3. Min sotare sa att hela pannan ska rengöras för bäst effektivitet. Det brukar bli 2 hinkar sot varje månad. Intressant att det finns många alternativ. Vi stänger av allt på sommaren och har separat varmvattenberedare. Ser fram emot att byta till bergvärme, väntar på säljare nu.

   Delete